04 juni 2009

Tre hörnor straffs halvtidsenkät (3): Karlfeldt, Gatu, Weman

Johan Karlfeldt, zlatanist, blådåre, sovrumsidealist

Positiv överraskning i Allsvenskan?
Att Labinot Harbuzi äntligen visar att han håller La Liga-klass.

Negativ?
Att Tobias Hysén blivit så jävla bra.

Någon särskild scen du minns?
När jag bland de allra första åskådarna på plats klev in på Malmös nya stadion och med en tår i ögat konstaterade att mina barnbarnsbarn kommer att stå här och skrika, samtidigt som jag kommer att ligga på Limhamns kyrkogård.

Vem vinner och vem åker ut?
IFK Göteborg vinner allsvenskan. Ut åker ÖIS, och Brommapojkarna, samt Häcken efter kvalförlust mot Åtvidaberg.

Hur går det på lördag?
Sverige vinner med 2-1.

Hur går det i VM-kvalet som helhet?
Sverige går inte vidare till slutspel. Lagerbäck avgår. Jag lyckas införa den så kallade Guus-skatten (alla svenskar som vill, betalar 100 kronor extra i skatt per månad som oavkortat går till Guus Hiddinks lön som ny förbundskapten för svenska landslaget).

Blir det någon överraskning i laget under VM-kvalets gång?
Henrik Larsson får mindre speltid.

+

Anja Gatu, sportkrönikör på Sydsvenskan, fittstimmerska och dalkulla

Positiv överraskning i Allsvenskan?
Domarna. Nej, jag skojade. Vet faktiskt inte om jag överraskats av något positivt i år, faktiskt. Det som varit positivt med allsvenskan har varit lätt att förutse, förutom Kalmar ligger de förväntade lagen i topp. TFF har visserligen gått oväntat bra, även om jag trodde att de skulle ta ytterligare ett kliv uppåt jämfört med fjolåret. Men jag vet ändå inte om jag kallar det en positiv överraskning. Även om det finns en viss charm med den typen av lag som består av ett antal medelbra allsvenska spelar, som med en skicklig tränare lyckas få ut max genom att spela en fotboll som ligger ganska långt från sambafotboll.

Negativ?
Jag trodde faktiskt Örgryte skulle vara lite bättre än så här, men så räknade jag också med att Alvaro Santos fortfarande kunde röra på sig. MFF borde ha klarat sig bättre med det spelarmaterial de har.

Någon särskild scen du minns?
Agon Mehmetis två mål på Örgryte i första matchen på Swedbank Stadion, med klacken som sjunger "Tunn som en rögad ål" – det var vackert. Det var innan jag hade fattat hur dåliga Örgryte var också.

Vem vinner och vem åker ut?
Jag tippade Elfsborg som etta och tror fortfarande det står mellan dem och IFK Göteborg. Örgryte åker definitivt ur. Djurgården behöver hitta en krisplan illa kvickt, det räcker inte med att Zoran Lukic lämnar laget. Sen är frågan hur länge BP orkar hålla sig över ytan.

Hur går det på lördag?
Jag tror det blir kvalets tuffaste match, och trots att jag alltid är sjukt skeptisk inför alla kvalmatcher tvingar jag fram en gnutta optimism och tror på Sverige. 2-1.

Hur går det i VM-kvalet som helhet?
Sverige tar sig vidare som tvåa till play off, där blir det svårare – då måste man ju vinna matcher för att gå vidare.

Blir det någon överraskning i laget under VM-kvalets gång?
Lagerbäck har ju blivit mer av en överraskningarnas man på senare år, men nu tror jag att han har plockat in de unga spelare som legat på gränsen till att ta en plats i landslagstruppen.

+

Mats Weman, journalist, nybliven golfdåre och skåneambassadör

Positiv överraskning i Allsvenskan?
Det vore ogeneröst att inte nämna namnet Tobias Hysén här. Vem hade räknat med att han skulle ösa in mål just den här säsongen? Och mitt närmaste lag (geografiskt) TFF visar upp en stabilitet som antyder att Prahls systemskifte är lika briljant som förvånande.

Negativ?
ÖIS - laget som på pappret hade allsvenskans vassaste anfallspar. Ingen vinst, så långt. Och, givetvis, Malmö FF. Jag hörde genom druvvinet, häromdagen, att MFF aldrig skrapat ihop så få poäng på 12 omgångar som i år. En titt på spelartruppen ger vid handen att vi har ett lag som skulle må förbaskat bra av ett systemskifte à la Tom Prahl.

Någon särskild scen du minns?
Labinot Harbuzis 1-0 mot ÖIS. Ett historiskt ögonblick. Jag hade min 9-årige son vid min sida. Han kommer alltid att kunna berätta att han var där. Jag är avundsjuk.

Vem vinner och vem åker ut?
Jag både tror och hoppas att Blåvitts hysteriska form får ett slut och att Elfsborg gnetar sig förbi, till slut. ÖIS och BP får lämna. Djurgården får kvala mot Assyriska och klarar sig kvar på en tveksamt dömd straff.

Hur går det på lördag?
Jag avundas optimisterna. Inget jag sett av Sverige i år får mig att tro på seger. Ja, om Big Z inte exploderar, förstås. Men mitt tips är att det blir 0-0 igen, med fortsatt ovisshet. Tabloiderna kommer att kräva Lagerbäcks avgång och Majlard kommer att skylla fiaskot på uppförandet av Rosengård, Tensta och Hammarkullen.

Hur går det i VM-kvalet som helhet?
Danmark och Ungern vidare. Sverige missar ett stort mästerskap, för första gången sedan 1998. Lagerbäck lämnar sin post med flaggan på halv stång.

Blir det någon överraskning i laget under VM-kvalets gång?
Henrik Larsson slutar, igen, efter lördagens 0-0.

1 kommentar:

aron sa...

Om man tänker på uttrycket "heard it through the grapevine" tror jag det är bättre att tänka på ordet vinranka hellre än druvvin.
http://www.reference.com/browse/Grapevine?o=100074