14 maj 2009

In your Gothenburg slums

Det här är en dag som jag inte orkar vara dagsaktuell.
I stället: tre veckor gamla minnen.

Under matchen Hammarby-Göteborg började Bajenfansen plötsligt skandera "Ingen bygger bil i Göteborg". För oss som åkte på matcher i England under 80-talet känns temat bekant: att håna motståndarsupportrarna för att de är (förmodat) arbetslösa. "Unemployed, unemployed" ekade det när Liverpool var på besök.

Jag tycker att den här ramsan var fyndig och kul. Ett tema i tiden som snabbt fångades upp av en läktare och gjordes till en nedlåtande kommentar åt några som är ens motståndare. Jag sjöng gladeligen med, och blev en kort stund på gott humör i en match som mitt lag förlorade.

Men om man tänker sig motsvarande situation ute i samhället - att en kategori människor hånas för att de är på väg att mista sina jobb - skulle det kännas obehagligt och arrogant. En insändare som argumenterar mot en stad därför att dess invånare är arbetslösa, ja det skulle ju bara framstå som totalt hjärtlöst.

Men på fotbollsläktaren tycker jag det blir roligt.

8 kommentarer:

Weman sa...

Mnja. Jag tycker nog inte det. Jag tycker bara det är omoraliskt.

Att, oavsett arena, håna en hel hög av mänskliga tragedier, familjer som går i kras, tvingas sälja sina bostäder, ja allt som kommer i kölvattnet av nedlagda fabriker, det faller i alla fall inte på min läpp.

Men jag tillhör kanske de tråkmånsar som inte ser ståplatsläktaren som en isolerad ö, utan som en integrerad del av samhällskroppen i stort.

Studiomannen sa...

Mmmm.... jag har stått på Highbury och sjungit "Unemployed" så jag får nog säga att det är rätt kul.

Men bästa politiska budskapet någonsin stod Landskrona Bois för en gång i tiden när de (alltså spelarna!) inför en match på Ullevi höll upp en banderoll där det stod "Rädda varven".

Men det är fascinerande att klackar fortfarande sjunger "Alla heter Glenn i Göteborg". Det kan väl inte riktigt vara meningen att bortaklacken glatt sjunger med i en förment nidramsa? :-)

Jesper sa...

Vi minns ju alla Stiffe i Skanör-Falsterbo IF som under en div V-match mot ett malmölag utslungade den dödliga förolämpningen: "Bo i era hissar!"
Gunde, var går gränsen? Tja, när några bortasupportrar kom till Sicilien strax efter ett vulkanutbrott och sjöng "Forza Etna" tyckte jag att det var skoj. Men när Kevin Keegan blev hånad när hans far dött ("Where's your dad, Kevin") tycker jag att det var genomvidrigt och att den som skrek så förtjänar fängelse. Kanske för att det fanns ett element av bisarr humor i det första exemplet som helt saknas i det senare.
Jag måste säga att "Ingen bygger bil i Göteborg" i mina ögon är hundra procent att föredra framför "hora", "bög", "förrädare" och "ni kan börja springa".

Weman sa...

Jesper: Den där Stiffe är ju ett geni. En arvtagare till han med "Gå po match i en sån rockajävel". Någonstans där har jag min tolerans :-)

Jakob sa...

Att Göteborgsklacken själva sjunger "Alla heter Glenn/jobbar svart/rensar fisk i Göteborg" tar ju inte bara udden av nidvisorna utan förvandlar det till hyllningar.

Anonym sa...

Jag kommer att tänka på den form av humor som uttrycks när ett lags fans försöker förnedra motståndare som ligger dåligt i tabellen genom att ropa "going down, going down, going down och de som ska hånas svarar med "so are we, so are we, so are we".
/Karin P

Cliff sa...

Med tanke på hur Hammarbys ekonomi ser ut så skall nog fansen fundera lite på vem som har det jobbigast. För mig skulle det vara värre om Blåvitt tvångsnedflyttades än om Volvo bommade igen.

Hagström sa...

Weman: Jag håller inte med dig, förstås.

Det låter ju i och för sig rimligt att se fotbollen som en integrerad del av samhället i stort. Men ett samhälle innehåller väl olika arenor med olikartade förväntningar på uppträdande? Ett skämt som funkar inom intern krets vänner kanske inte alltid är lämpligt att basunera ut på jobbet, en teateruppsättning som avslutas med att publiken buar skulle upplevas som en stor skandal, en hockeyspelare som slåss i en busskö skulle bli åtalad osv.

Vad som är acceptabelt beror helt på i vilket sammanhang man befinner sig, och i det här fallet tycker jag alltså det är okej att en fotbollspublik försöker göra sig lustig över andras motgångar.

Jakob: Just att Göteborgsklacken själv har börjat sjunga nidramsan "alla heter glenn" är absolut en anledning för oss andra att sluta. Du har helt rätt i att det tar udden ur den.