28 maj 2009

Så skönt att va Öisare...

Vi tar här tilfället i akt att gratulera Örgryte till att de faktiskt just nu är rekordmässigt dåliga, och har varit det ända sen 0-1-förlusten mot Kalmar FF i tionde omgången.

Vi har tidigare varit inne på att Öis, tack vare de 0-0 mot BP i omgång 7, lyckades undvika att bli det enda lag som behållit sin poängnolla längre än i sex matcher. Precis som IFK Malmö 1925/26 och IFK Uddevalla 1926/27 knep de sin första poäng i sin sjunde match. Och precis som IFK Malmö och Uddevalla förlorade de sedan sin åttonde. IFK Malmö, som haft den sämsta målskillnaden av alla dessa lyckades sedan ta sin andra poäng redan i nionde matchen (3-3 hemma mot eskilstunalaget IK City), medan Uddevalla, även de med en målskillnad sämre än Örgrytes, klarade 1-1 mot IFK Norrköping i omgång 10. Över tionde och elfte omgången är alltså Örgryte 2009 sämst någonsin.

Visserligen har de god tid på sig att ta sig upp från det absoluta bottenrekordet. Alla tiders allsvenska jumbo, Billingsfors 1946-47, tog sin andra poäng redan i femte matchen och gick sedan tomhänta ända till den 21:e och näst sista omgången. Då lyckades de hämta upp ett 0-3-underläge i paus till 3-3 hemma på Lövåsvallen mot Örebro SK. Men man kan notera att alla dessa bottennoteringar hör till Allsvenskans forntid då klasskillnaderna på alla sätt var större och saker gick lite hipp som happ. IFK Malmö blev 1925 av med halva laget till en lokalkonkurrent under pågående säsong; Uddevalla stördes 1926 av ett besvärligt schema, eftersom flera matcher fick skjutas upp p g a.... mul- och klövsjuka. Att lyckas vara så dåliga som Örgryte är i dagens genomprofessionaliserade fotboll, det är faktiskt anmärkningsvärt.

Inga kommentarer: