29 april 2009

Vichyvatten åt göteborgarna

"Fotbollsintresse på lägsta nivå - det enda ni dricker är vichy noveau" skaldades det en gång i tiden i Bajensupporterbuss på väg till Landskrona.

Att just Landskrona råkade ut för den här betygsättningen kan jag i efterhand tycka vara lite orättvist. Med tanke BoIS "framgångar" måste man ändå säga att intresset för laget är på en ganska hög nivå. Dessutom har jag ett tydligt minne av Landskronasupporter som gick linjeman vid supporterklubbsturneringen i fotboll som verkligen inte nöjt sig med vichy noveau när han valde dryck inför turneringsinsatsen.

Men frågan är om det inte är dags att plocka fram ramsan igen till matcher på Gamla Ullevi. Fotbollsintresset i Göteborg är verkligen påfallande dåligt när det inte handlar om stormatcher. De nio hittills spelade matcherna på arenan har dragit i snitt 9544 åskådare. Vilket är ett helt okej snitt för allsvensk fotboll. Men tittar man intresset match för match ser det inte bra ut, särskilt med tanke på att de tre lagen (i det här sammanhanget håller jag Häcken utanför diskussionen) spelar på en ny fin arena som i sig borde vara ett dragplåster.

Premiären ÖIS-GAIS lockade 17 000. En helt anständig siffra.
IFK-Djurgården i omgången därpå sågs av 18 000. Bra publikintresse. Gais-Helsingborg i samma omgång drog 7400, vilket jag inte tycker är godkänt. När Allsvenskan snittar 9000 borde ett lag från det som förr kallades "fotbollens huvudstad " ha bättre publik i sin första hemmamatch på den nya arenan.

Därefter:
ÖIS-Örebro 3300. Uselt helt enkelt.
GAIS-Häcken 4200. Också bedrövligt.
Göteborg-Öis: 17 700. Derby med helt okej uppslutning, bättre än vad vi i Stockholm åstadkom i matchen Hammarby-Djurgården.
ÖIS-AIK 3500. Också en dålig siffra. Den här nivån borde gälla för klubbar typ Ljungskile och liknande.
Göteborg-Örebro 9400. När stadens populäraste lag fajtas i serietoppen borde 10 000 vara en miniminivå. Om inte fler kommer när IFK spelar bra, vinner sina matcher, har slagit ett Stockholmslag med 6-0 - ja hur kommer det då att se ut när laget ligger i mitten?
Gais-Hammarby 4600. Det är nåt konstigt med detta Gais. Man vet ju att klubben har engagerade, stenhårda supportrar. Men hur kommer det sig att inte fler går på matcherna?

Jag trodde att nybyggnationen av Gamla Ullevi skulle få verklig effekt, mätt i publiksiffror. Men göteborgarnas intresse för att se sina lag är inte nämnvärt större än de varit tidigare.

Staden kanske ligger bättre till i kampen om högsta vichy noveau-konsumtion.

7 kommentarer:

Calle sa...

Sådana här kommentarer är alltid svåra, men jag försöker. Naturligtvis är 3300, 3500 och 4200 usla publiksiffror (med dagens mått mätt), men det är samtidigt förbaskat hängivna 3300, 3500 respektive 4200 som inte kräver folkligt, festligt, fullsatt seriefinal och fint väder för att lägga tid och pengar på att bli förlöjligade sportsligt och i kollektivet "dålig publik". Lite orättvis kommentar på just det här inlägget, kanske, men varje gång jag läser dylikt vill jag så att säga hylla de halvdussin som kuskar runt som så kallade Häcken-fans, som ser Trelleborg inte bara en obligatorisk gång om året utan dryga tjugotalet och som - i mitt fall - pinar sig genom derby efter derby där sittplats och hela jävla stan alltid kommer som Göteborgare och lämnar som IFK:are.

max lindberg sa...

“You can fool some people sometimes, but you can't fool all the people all the time.”

B. Marley

Jesper sa...

Max: A Lincoln!

max lindberg sa...

Jesper:
Inte i min värld.. ;-)

Hagström sa...

Calle: Du har rätt i att det kan vara slentrianmässigt och trist att racka ner på lag med låga publiksiffror. Och det är naturligtvis som du säger att de som är på plats kan vara nog så hängivna - även om de är färre till antalet än hos andra lag.

I det här fallet är jag mrest förundrad över fotbollsstaden Göteborg. Det handlar om klubbar med lång och framgångsrik historik i svensk fotboll, det handlar om Sveriges näst största stad - varför är intresset inte större för lagen?

Anonym sa...

Hagström: Det stora problemet är att folk i den här stan för det första är så kallade evenemangsåskådare. Folk som kommer för att se folk med andra ord. Det andra problemet är att folk i Göteborg av någon konstig anledning går för att se motståndarlaget och inte sitt eget lag. Det är iaf så jag som blåvit tolkar det efter bedrövliga siffror varenda år mot lag som Örebro, Trelleborg med flera medan det kan komma 42 000 för att se ett derby mellan Blåvitt-Öis 2002 när Blåvitt gör sin sämsta säsong sedan sjuttiotalets sejour i andradivisionen.

Anonym sa...

Jag som IFK supporter har svårt att kommentera andra lags siffror,, men:
IFK - DIF 18200 är helt slutsålt utöver DIFs sektion och ett antal platser på familjeläktaren då de för varje familjebiljtter viker 4 platser även om många bara har 1 barn.
IFK - ÖIS, fullsatt utöver Öis bortaklack där endast 700 (upprörande uselt) köpt biljett.
IFK - Örebro - För dåligt om ändå ett lyft med 32% mot förra säsongen.
För mig är det en god utveckling.