06 april 2009

The lonesome death of David Stenman

Ett litet problem när man hållit på ett tag är att man börjar upprepa sig. Vi har alltså redan en gång kartlagt målvaktstavlans typologi, men så förunderlig och rik är nu fotbollen att det alltid finns nya särfall att notera.

Polacken Artur Borucs insats vid Nordirlands 3-1-mål i Belfast förra veckan var således anmärkningsvärd, men den var i grunden bara en upprepning av engelsmannen Paul Robinsons klassiska fadäs i EM-kvalet mot Kroatien hösten 2006 och Oliver Kahns för Bayern München mot IFK Göteborg i Champions League (om det var 1996?). En "rensningsrelaterad tavla" enligt vår innovativa typologi. David Stenmans tabbe igår var däremot en helt nyskapande insats, en gränsöverskridande kreation i bästa Bob Dylan-anda. Dels försöker han med foten dämpa en boll som kommer från en Gaisfrispark och som han hade kunnat fånga med händerna (bedömningsrelaterad tavla). Dels försöker han överhuvudtaget ta emot en boll som kommer från en motspelare, fast den hade gått utanför stolpen och hade kunnat släppas till inspark (bedömningsrelaterad tavla). Dels dämpar han den så klantigt att den studsar raka vägen ut till Pär Ericsson som kan lägga den i tomt mål (dämpningsrelaterad tavla). It's all in a day's work for David Stenman, men som målvakt vill jag betona att jag står helt och hållet på hans sida.

Elfsborg får förresten hoppas på många sådana insatser i motståndarmålen i år, annars är det svårt att se hur de ska kunna göra mål. Var detta kanske rentav målet med den tekniska och offensiva revolutionen inom svensk fotboll, att även Allsvenskan skulle få sitt Portugal?

10 kommentarer:

Ulf sa...

Enligt egen utsago hade Stenman tänkt plocka upp bollen med händerna, och var så säker på att göra detta att han redan lyft blicken för att se vem han skulle kasta ut den till. Då träffar bollen honom på knäet. Ett simultanförmågerelaterat misstag, kanske?

Weman sa...

Det som Ulf skriver låter snarare som ett jonassandqvistrelaterat misstag...

Jesper sa...

Han tänker ta upp bollen med händerna och då träffar den honom på knät? Låter som ett sådant fall av fallerande koordination som drabbar tre-fyraåringar. Alternativt människor med väldigt dålig syn. Känns som 1,54 m Dick Last skulle ha varit ett bättre alternativ ändå.

Fredrik I sa...

Usch ja, det är lätt att känna sympati för Stenman idag, vilket får mig att tänka på en annan Göteborgsmålis.

Vad hette han i Häcken som tvangs genomgå en mobbingliknande mediabehandling under flera säsonger. En rätt bitig - vissa kanske skulle säga överviktig - kille som tydligen gjorde så många spektakulära tavlor att han blev återkommande driftkucku i TV4-sporten.

Honom tyckte jag synd om. Man kan väl överleva lite sjabbel ibland, men att sen behöva stå ut med en Ekwall som skojar om det. Outhärdligt.

Fredrik I sa...

Och var det inte Ekwall så var det en Ekwallekvivalent. Minnet är lite bluddrigt, men obehagligt var det hur som helst.

Jesper sa...

Ja men var det inte samme målvakt som spelade guldet till AIK 1998 genom att vara helt fantastisk när Häcken slog HIF? Då var det kanske gudarnas hämnd som sedan rammade honom?

Fredrik I sa...

Kanske samma målis. Minns inte. Jag minns som sagt inte ens vad han hette. Larsson?

Ulf sa...

Joakim Olsson, bror till tränar-Jonas i Blåvitt.
Underhållande blir det om man går till den här adressen: http://hem.passagen.se/bkhjocke/

Jesper sa...

Adjektivet "iskall" får verkligen en dubbeltydig valör i det här fallet...

Fredrik I sa...

Javisst, där är han! Jocke Olsson. Tack, Ulf!

Fin liten fansajt!