25 januari 2009

tabellbitarfunderingar

Allsvenskan är för närvarande en av de klart roligaste ligorna att följa för den som skyr den förutsägbarhet som finns när två-tre klubbar prenumerar på titeln. Skottland är väl paradexemplet, men situationen är tämligen vanlig.
Dock finns hopp om att årets europeiska ligaspel ska utmynna i några oväntade seriesegrar.

I Holland är det inte vanligt att maskinerna Ajax, PSV och Feyenoord hackar samtidigt. Den här säsongen är katastrofal för Rotterdamlaget, usel för Eindhoven och medelmåttig för Amsterdams enda ligalag. Det har öppnat för AZ Alkmaar som kan ta hem titeln och i så fall blir första lag utanför topptrion att ta hem ligan sen 1981.

I Turkiet råder samma trelagsmonopol som i Holland. Istanbulklubbarna Galatasaray, Fenerbahce och Besiktas har delat på gulden sedan 85. 1984 vann Trabzonspor. 2009 kan det vara dags igen för en utmanare: Sivasspor, Trabzonspor och Ankaraspor är alla med i rejset.

13 kommentarer:

Cosmo sa...

Det ska bli kul att följa Hoffenheim när Bundesliga drar igång igen.En nykomling som aldrig har spelat i första divisionen som vinner ligan vore väl unikt.Iaf i modern tid.Nottingham F vann väl engelska ligan som nykomling i slutet av 70-talet,men dom hade ju ändå spelat i fösta divisionen innan dess.

Hagström sa...

Öster 68 var väl ett sånt fall?

Cosmo sa...

Jo,det är sant och 1968 får man väl räkna som modern tid.Även om det är väldigt länge sedan,det var väl samma år som du fick din första skolväska?Bara för att ge lite perspektiv om hur länge sen det är.

Studiomannen sa...

Hur är det med Grekland? Känns som Olympiakos, Panathinaikos och AEK.

Men jag har haft fel förr.

Det betyder att du tyckte att det var kul att Kalmar vann och inte Bajen? ;-)

Anonym sa...

Tat lugnt... Besiktas ser glasklara ut, de har ju dessutom fått en klasslirare på lån....max lindberg

Hagström sa...

Cosmo: 1968 var det ja. Första året man inte gick på lördagar.

Studiomannen: Gick in till Rain Man och kollade grekland. 1988 vann Larissa, annars är det precis som du är inne på: AEK, Panathinaikos och Olympiakos. Med en fruktansvär Olympiakosdominans de senaste åren.
För övrigt gladdes jag åt Kalmar som definitivt är den vinnare som gjorde minst ont, nu när mitt eget lag sålde bort sina möjligheter.

Max: jo jo, ja ja. Gissar att killen spelar i Danmark i höst.

Studiomannen sa...

Jag har själv nyligen bloggat om det här med fruktansvärd dominans. Jag håller på det laget som bl a vann sex av sju guld mellan 1990 och 1996. Det var givetvis underbart.

Men om jag minns rätt vann Rosenborg nio raka guld. Jag vet inte hur många av dessa seriesegrar som var överlägsna. Livet som supporter kan nästan bli lite bekvämt då. En vändning från 0-2 i paus till seger 3-2 mot en normalt övermäktig motståndare är egentligen roligare än en 5-0-seger mot ett mittenlag.

Jag vill att mitt lag ska vinna jämt, men jag vill ha spänning. Nagelbiteriet hör till. Gör jag mig förstådd?

Och hur känns det att vara supporter till lag under de ständiga i toppen i de ligor du pratat om? Bra, antar jag. Jag vet inte vilket lag som bröt Rosenborgs svit, men jag är rätt jävla övertygad om att de svävade på moln. Jag är inte säker på att supportrarna till Rosenborg firade lika hårt efter nionde raka.

Här har vi egentligen ett lex Bajen. Eller Elfsborg, som väntade sedan 1961. Eller AIK:s guld 1992. Guldet innan kom före andra världskriget.

Jag är en sucker för allsvenskan. Jag jobbar med allsvenskan, vilket kanske spelar roll, men jag är absolut mer intresserad av den än av utländska ligor och internationella cuper. Lätt.

Kraxpelax sa...

OBS, reklam!

Bildkonst:

http://screenfonds.blogspot.com/

Poesi:

http://kraxpelax.blogspot.com/
http://nattljuset.blogspot.com/

- Peter Ingestad, Solna

Tim sa...

Jag tänkte själv skriva om Grekland, men då jag inte var först och inte heller tvåa, får jag väl istället peka ut närbesläktad fakta om ligan istället: med undantag för sex tillfällen (3x Aris, senaste ligaseger 45/46; 2xPAOK och så då Larissa) har AEK, Pan'aikos och Olympiakos delat på alla titlar sedan ligan startade för i runda slängar 80 år sedan.

Där snackar vi att en Kalmarmotsvarighet skulle kunna kallas skräll...

entzauberung sa...

Är int Portugal ändå värst? Det har bara hänt två gånger nånsin att ett lag utanför topp 3 vunnit ligan (Belenenses -46 och Boavista -01).

Hagström sa...

Tim: intressant med Grekland. Vilken jätteskräll det måste varit då Larissa gick och tog ligan. Jag minns att jag jobbade med en kvinnlig väktare vars pojkvän var från Grekland, och att jag gratulerade henne när Larissa vann. Men jag fattade aldrig hur stort det var.

entzauberung: Portugal är verkligen i en klass för sig också. I deras fall har det gjort att nästan varenda människa - var i landet de än bor - håller på något av lagen Porto eller Benfica (och möjligen Sporting också). Känslan för det lokala laget har definitivt tagit stryk.

Kubanska ligan för kvinnor (tack, RSSSF) bräcker dock båda dessa ligor. Där har Ciudad de la Habana tagit hem samtliga titlar. I ärlighetens namn måste väl sägas att den ligan bara existerast sedan 2001.

Tolfte spelaren sa...

gillar du fotboll? Kolla vår blogg!

SHQ sa...

AZ hade ett liknande tillfälle för ett par år sedan but blew it. Lite ironiskt kanske att den klubb som har föruttsättningarna att kunna bli en storklubb där nere i Holland är faktiskt Vitesse Arnhhem.