17 oktober 2008

Rain Man - tillbaka och jävligt förbannad!

Rain Man har nu gått igenom VM-kvalgrupperna. Han har gått till väga på sitt vanliga sätt, nämligen helt godtyckligt delat upp lagen i grupperna i de som kan nå VM, och de som är chanslösa. Sen får VM-kandidaterna minuspoäng för varje tappad pinne mot blåbären och poäng efter Rain Mans eget komplicerade system för matcherna mot konkurrenterna om VM-platsen (+2 för hemmaseger, -2 för hemmaoavgjort, -3 för hemmaförlust, +3, +1 resp -1 för motsvarande resultat på bortaplan). Resultat hittills:

GRUPP 1

1. Danmark +1
2. Sverige -4
Portugal -4

Blåbär: Ungern, Albanien, Malta

GRUPP 2

1. Schweiz +3
2. Grekland +-0
3. Israel -1
4. Lettland -6

Blåbär: Luxemburg, Moldavien

GRUPP 3

1. Slovenien +4
2. Slovakien +3
3. Tjeckien +2
4. Polen -1
5. Nordirland -4

Blåbär: San Marino

GRUPP 4

1. Tyskland +5
2. Ryssland +3
3. Finland -2
Wales -2

Blåbär: Azerbadjan, Liechtenstein

GRUPP 5

1. Spanien +4
2. Belgien -1
3. Turkiet -2
Bosnien -2

Blåbär: Estland, Armenien

GRUPP 6

1. England +6
2. Ukraina +-0
3. Kroatien -2
4. Vitryssland -4

Blåbär: Kazakstan, Andorra

GRUPP 7

1. Serbien +4
Litauen +4
3. Frankrike +2
4. Österrike -4
5. Rumänien -5

Blåbär: Färöarna

GRUPP 8

1. Italien +3
2. Irland +1
3. Bulgarien -3
4. Montenegro -5

Blåbär: Georgien, Cypern

GRUPP 9

1. Holland +8
2. Skottland +-0
3. Island -1
4. Makedonien -2
5. Norge -4

Blåbär: -

Rain Man vill också påpeka att han är imponerad av Spanien. Hur har det gått i VM-kval för europamästarna sedan 70-talet, nämligen? Jo

Tjeckoslovakien, mästare 1976, utslagna i kvalet till VM 78 av Skottland och Wales.

Frankrike, mästare 1984, fick en kraftig svacka i kvalet till VM 86 med nederlag både mot Östtyskland och Bulgarien innan Platini och killarna tog sig samman och kvalade in till sist.

Holland, mästare 1988, hade turen att få en svag fyralagsgrupp med Wales och Finland, kunde gå vidare tillsammans med Västtyskland trots föga övertygande spel.

Danmark, mästare 1992, inledde kvalet till VM 1994 med oavgjort mot Lettland och Litauen, slogs till sist ut av Spanien och Irland.

Frankrike, mästare 2000, slapp kvala till VM 2002 i egenskap av regerande mästare, gjorde fiasko där istället.

Grekland, mästare 2004, inledde kvalet till VM 2006 med förlust mot Albanien, till sist utslagna av Ukraina.

Tre undantag, eller rättare sagt ett. Västtyskland 1972 - visserligen direktvalificerat till hemma-VM 1974, men världsmästare där. Västtyskland 1980 - åtta segrar av åtta matcher i kvalet till Vm 1982. Tyskland 1996 - lite småknackiga resultat, men säker resa till VM 1998.

Som man såg redan under EM-finalen i somras - det är Spanien som är de nya tyskarna.

5 kommentarer:

Ulf sa...

Han är duktig, Rain Man, och förstår att utnyttja dygnets timmar. Jag är övertygad om att han dessutom har en statistisk-historisk förklaring till varför tex Ungern räknas som blåbär medan Wales anses ha klar chans att nå VM.

entzauberung sa...

Lite misstänksamt är det allt...

Anonym sa...

Jesper,
jag lånade precis din roman på biblioteket. Blev inte så särskilt förvånad över att du skrivit en roman, men att du skriver om och uppenbarligen är så fullständigt absorberad av fotboll? De tendenserna anade åtminstone aldrig jag på Söderslättsgymnasiets humanistiska linje. Lite roligt att råka över dig så här drygt 20 år senare.

/Ingrid S, sedan ett stort antal år boende i Stockholm med omnejd

Jesper sa...

Hej Ingrid, kul att höra av dig. Nej, gymnasiet var faktiskt den parentes i livet då jag inte brydde mig så mycket om fotboll (det fanns så mycket annat att tänka på då, särskilt i trean...). Jag minns dock att jag hade viss fördel av att kunna spela när jag, som enda humanistkille, hade gympa med teknikerna. Men det var var först när jag flyttade till Malmö efter gymnasiet som fotbollsintresset tog fart på allvar igen.

Ha det bra, hoppas vi hörs igen på nåt sätt!/ Jesper

Jesper sa...

ulf: Outgrundliga och utrannsakeliga äro Rain Mans vägar. Men jag tror mig kunna påstå att han bedömt lagens VM-chanser snarare än deras spelstyrka i allmänhet, och då kommit fram till slutsatsen att Ungerns chans att bli minst tvåa i en grupp med Sverige, Danmark och Portugal är betydligt mindre än Wales chans att bli tvåa i sin grupp, fast Ungern kanske skulle ha slagit Wales om de lagen möttes. Naturligtvis kan man hävda att bara Tyskland och Ryssland EGENTLIGEN har VM-chans i den gruppen (och att alltså även Finland och Wales borde räknas som blåbär), men nu är som sagt RM:s bedömningar som de är. Förresten lär walesarna vara på gång, efter vad jag sett. Bra spel och oturliga uddamålsförluster i båda bortamatcherna mot giganterna.