11 oktober 2008

Mina X-men, mina X-men

Rain man eller någon annan - Tim kanske: när hände det senast att ett landslag genomförde en match helt utan byten?

7 kommentarer:

JS sa...

Ja, när? Men viktigare: varför? Varför låta en helt utmattad Elmander agera broms den sista kvarten, när en hungrig och het Berg sitter på bänken?

Ulf sa...

Håller med js. När hände det senast att en match genomfördes helt utan byten och man tyckte att det kändes rätt? Finns det statistik på det?

Jesper sa...

Jag kan ha missat nån, men för Sveriges del i tävlingssammanhang tror jag inte det har ägt rum sedan den betydelselösa slutmatchen i VM 1974 (2-1 mot Jugoslavien). Huruvida det kändes rätt vågar jag inte svara på.

Erik Dahlberg sa...

Om jag inte minns fel var det inga byten i den sista EM-kvalmatchen mot Lettland förra året. Erik

Erik Dahlberg sa...

Har kollat på Svenska Fotbollsförbundets hemsida och det visade sig att mitt minne inte svek mig, Sverige genomförde EM-kvalmatchen mot Lettland förra hösten utan att göra ett enda byte. Erik

Cosmo sa...

När jag började titta på Tipsextra nån gång på 70-talet var det bara tillåtet med ett byte.Går man ännu längre tebax var inga byten tillåtna.Nu har det blivit inflation i byten,tre i tävlingsmatcher sex eller ibland fler i träningsmatcher.Tycker man borde gå tillbaks till två byten.Bajen ska naturligtvis ha kvar sin rätt till""fyra byten".

Jesper sa...

Rain Man har nu utrett frågan och konstaterar att det senaste lag som gick genom en internationell slutspelsmatch utan att göra några byten var våra övermän från Senegal, i kvartsfinalmatchen mot Turkiet i VM 2002. Det verkar ha varit ett dåligt beslut, eftersom matchen gick till förlängming och turkarna vann på golden goal, efter att ha varit överlägsna redan under ordinarie tid. Senegaleserna längtade kanske till firandet efteråt?

Även coachandets mästare Guus Hiddink lät sitt holländska startlag vara kvar på banan hela åttondelsfinalen mot Jugoslavien i VM 1998. Det kan ha haft att göra med att det länge stod 1-1, att han väntade sig förlängning och ville spara sina byten. Istället avgjorde Edgar Davids i slutminuten.