09 september 2008

Uganda du fria

Låt oss vända blicken från bortskämda européer ett tag och uppmärksamma dem som verkligen förtjänar det. Efter fem raka nederlag tog Niger sin första seger i det afrikanska VM-kvalets andra omgång i söndags, 3-1 hemma på Stade General Seyni Kountche i Niamey mot Uganda efter 0-1-underläge i halvtid. Stor hjälte var inhopparen och tvåmålsskytten Alhassane Issofou som till vardags spelar i ASFA Yennega i Burkina Faso - Niger är ett av de få afrikanska nationer som inte har några europeiskbaserade spelare i laget. Chansen att gå till tredje omgången var dock borta sen ett tag för Niger, och nu försämrade de Ugandas möjligheter också. Uganda - har vi nyligen tagit reda på - hade en fotbollens storhetstid under Idi Amin på 70-talet (Aftonbladets Olle Svenning, som brukar gilla att dra paralleller mellan politiska system och fotboll har av nån anledning inte uppmärksammat detta), men måste nu hoppas på att nigerioterna (vad kan de heta egentligen?) överträffar sig själv i slutmatchen och tar poäng av Angola borta, alternativt att de själva kan vräka in mål mot redan avancemangsklara Benin. Och då får de hoppas att bli en av de åtta bästa tvåor (från inalles tolv grupper) som går vidare.

Jag kanske har fördomar beroende på allt jag hört om korruption i afrikansk fotboll, men jag föreställer mig att den där sista matchen, där poäng ska erövras mot redan slutspelsklara och redan avsågade nationer kan ge upphov till ett dammoln av konspiratoriska spekulationer. I alla fall ser jag att bara ett afrikanskt lag (Eritrea) dragit sig ur under pågående VM-kval den här gången. Så sent som i kvalet till VM -94 backade Sierra Leone, Malawi, Mauretanien, Tanzania, Gambia, Mali, Burkina Faso, Sudan och São Tomé ut under kvalet, medan Liberia och Libyen uteslöts. Det går framåt i Afrika trots allt.

8 kommentarer:

petter sa...

Jag har googlat på nigeriot och det ger inte en enda träff...

Jesper sa...

Ja men nigerianer eller nigerier kan de ändå inte heta...

Ulf sa...

Trist att vara en besserwisser och döda en diskussion som hade kunnat pågå länge, men rätt svar är nigerier (enligt TT-språket).

Vänsterdojjan sa...

Afrikanska fotbollen är spännande. Har inte så mycket att referera till iof, men artikeln i Offside för ngt år sen om den afrikanska fotbollens våld och koruption kändes ärlig och rättfram. Och det var inga smikrande ord för den afrikanska organisationen.
Samtidgt får man ju en annan syn när man läser artikeln om John Scudetti (?) i senaste Offside. Där skildras en glädje och kärlek från männsikornas synvinkel. Åtminstone kändes det mer hoppfullt att läsa!

Tim sa...

Nigerier; nigeriska; nigerisk.

Jesper sa...

Jag erkänner att jag trodde att "nigerier" kom från Nigeria. Men de kanske heter "nigerianer"?

Anonym sa...

Nigeria - nigerianer
Niger - nigerier

Inflytandet av korruption på den afrikanska landslagsfotbolllen verkar överskattad. I så fall skulle Sydafrika köra över allt motstånd inför 2010 (de deltar i kvalet till afrikanska mästerskapet)... Kommer också ihåg förra VM-kvalet, där Kamerun, som spelade hemma, behövde en seger mot Egypten, som var redan utslagna. Egypten höll stånd hela matchen, och räddade en straff i sista minuten. Kommer också ihåg en massa lilleputsegrar - Cap Verde mot Sydafrika, Rwanda mot Marocko, m m.

Jesper sa...

ibn: Vad heter de som bor i Burkina Faso då?

Ja, jag antar att korruptionen är en klyscha, som så mycket som skrivs om Afrika. Men var det inte Elfenbenskusten som gick till VM 2006 på Kameruns bekostnad? Är de tillräckligt välmående för att ha kunnat sticka åt egyptierna en hacka för att göra motstånd?