10 september 2008

Tjaha

Solnakorpen ställer aldrig in. Match på Huvudstafältet 19.30 ikväll utan hänsyn till något VM-kval. Jag får kasta mig på tunnelbanan efteråt och hoppas hinna till andra halvlek. Och frågar ni mig så tror jag faktiskt att det står 2-0 till Sverige vid det laget, fast jag är förstås en ökänt usel tippare.

Jag förmår inte båda upp nån oro inför matchen ikväll. Visst, om jag anstränger mig kan jag se framför mig en förlust, en situation som verkligen skulle få Lagerbäck att sitta löst, som ett slags befrielse. Lite grann påminner ju situationen om den enda gång när Lagerbäck verkligen har suttit illa till (de har de inblandade själva erkänt), efter EM-fiaskot 2000 när Vm-kvalet dessutom började med ett par halvdåliga resultat. Hade det blivit stryk mot Slovakien i Bratislava, sa folk i landslagsledningen när vi intervjuade dem för min landslagshistoria, då hade Söderberg och Lagerbäck nog fått gå. Nu har Lagerbäck ett antal lyckade kval bakom sig, plus ett EM-slutspel som visserligen var ett misslyckande men inte ett fiasko av samma grad som 2000 - jag har svårt att se att han skulle få gå innan VM-chansen är helt borta, åtminstone innan matchen mot Portugal senare i höst, även om det skulle bli nederlag mot Ungern ikväll. Vilket jag, som sagt, har svårt att tänka mig.

Och dessutom tänker jag så här:

1) Alla har efterlyst förändringar. Alla har efterlyst förändringar i offensiv riktning. Alla som har varit någorlunda seriösa har också insett att sådana förändringar kanske inte skulle funka med en gång, utan kanske skulle leda till ett par mindre bra resultat till att börja med. Exempelvis 0-0 borta mot Albanien.

2) Alla klagar också på våra träben i backlinjen och drömmer om de spelande backar som man föredrar i länderna där citronerna blommar och solen alltid skiner. Men alltså, sist jag såg efter spelade Olof Mellberg i Juventus, Petter Hansson i Rennes och Daniel Majstorovic i AEK Athen. Hur kommer det sig att man tolererar dem i dessa kreativitetetsdyrkande länder?

3) Sist och slutligen - man har alltid klagat på Lagerbäck för att han satt resultatet främst. Nu klagar man på honom för att resultaten inte har kommit, hittills i alla fall. Jag skulle vilja se alternativ. Och det enda jag hittills har hört kommer från en packad holländare. Dra tillbaka Kim, köra in Rosenberg på hans plats. In vino veritas, kanske.

4 kommentarer:

Staffan sa...

Våra motståndare ville visst inte spela ikväll så matchen i Solnakorpen är flyttad till åttonde oktober.

Så har du rätt i ditt tips så kanske vi kan få se två landslagsmål istället för att diskutera 3-2-1 kontra 2-3-1 i halvtid på Huvudstafältet.

Magnus sa...

Jag känner ett land med tusentals inställda korpmatcher - våra malmeitiska motståndare ( Les Grands) fick bara ihop tre medan vårt mångkulturella fotbollskollektiv räknade tio medlemmar i morse.

Instämmer i det mesta Jesper skriver och tror på 3-1. Tror dessutom Zlatan får fel -ett mål kommer efter hörna då bollen först spelats BAKÅT!

Jesper sa...

staffan: Jag som redan ställt in mig på att se matchen på den där härliga pizzerian i Huvudsta Centrum.

leif engkvist sa...

Grattis till inställd match!

Angående våra träben så är det väl så att de spelskickliga backarna i Italien, Grekland, Frankrike behöver kompletteras med en lång och stark bortnickare. Lite så var väl förklaringen till Bjärred o Björklunds framgångar, de kompletterade varannn. En snabb och en stark som alltid stod rätt och dessutom kunde passa.

I vår trebackslinje är det tyvärr tre ganska lika spelare. Långsamma träben, men starka och nickskickliga. Receptet blir att släppa kanterna för inlägg - och låt Danne/Linderoth täcka snett-inåt-bakåt-passen. Då borde vi va säkra.