23 september 2008

Skånsk metropol och suicidbenägen finne.

På TV 4-sändningen igår talades det för övrigt om att nye TFF-anfallaren Fredrik Jensen skulle komma "från de skånska skogarna". Vi vet ju att Ekwall är urbant orienterad och vi måste också erkänna att Jensen SER UT att - hur i all världen ska vi uttrycka detta? - komma från någon plats där de inte haft elektricitet så särskilt länge. Men Löberöd, de "skånska skogarna"? Vi saxar från Eslövs kommuns hemsida:

"Något av servicen: Grundskola årskurs 1-9, folk-och skolbibliotek på samma område som skolan, tre daghem, två i kommunens regi och ett privat, läkarstationen Brahehälsan, apoteket Fasanen i samma byggnad, servicehemmet Ölyckehemmet, folktandvård och en privattandläkare, veterinärklinik, bank och post. Det finns två livsmedelsaffärer, en bagare, en tygaffär, två presentaffär, en cykelaffär, en blomsteraffär, en hovslagare, elaffär, två frisörer, en fotspecialist, en affär, som säljer Thailändska matvaror, en pizzeria, en kiosk som säljer Thaimat och korv, en fastighetsmäklare och, två revisorsfirmor, en antikaffär, en timmeraffär, två snickerier, en bensinmack där posten och "spelhålan" Svenska Spel finns."

Jag menar: två frisörer, en fotspecialist, och "en affär, som säljer Thailändska matvaror", det borde väl räcka till och med för en stekare som Ekwall? Det känns som om mannen kunde behöva lite avslappning på landet, eftersom han envisades med att kalla publiksiffran på Vångavallen "pinsam". Herregud, människor, variera adjektiven lite grann!

Det bästa som sades sades annars av Örebros Roni Porkara när han tillfrågades om sin yttersidepassning till 2-0-målet: "My first plan was to go in and shoot myself." Så bra att han kom på bättre tankar.

29 kommentarer:

weman sa...

Sitter på ett skakigt X2000 på väg söderut, omgiven av osedvanligt många trista börs/finans/affärs-muppar.
Fick nu plötsligt en anledning att brista ut i ett gapskratt som skakade denna omgivning.
"från någon plats där de inte haft elektricitet särskilt läng".
Fullständigt briljant, och jag ger mig fan på att det bara "kom", Jesper. Den formuleringen.

Anonym sa...

Du blir alltid defensiv med de där publiksiffrorna, men det är ändå rimligt att undra vad de tillför, ingen publik och en verksamhet byggd på egna talanger från MFF. TFF försöker i mångt beskriva sig som den sunda småklubben som med hårt arbete nått till toppen, när hela existensen som elitlag i själva verket bygger på närheten till ett annat elitlag. Trickle down economics hade Reagan kallat det.

Jesper sa...

anonym: Defensiv, jag?!? Man får gärna kalla publiksiffran på Vångavallen vad som helst - "erbarmlig" "bedrövlig" (hej, Glenn Hysén) eller rentav "låg". Bara inte "pinsam".

Och, som jag många gånger sagt - jag ser hela diskussionen om vad ett eller annat lag egentligen "tillför" som komplett irrelevant, vare sig den grundar sig på underhållningsmässiga eller föregivet fotbollsestetiska grunder. Antingen tar man så många poäng att man får vara med i Allsvenska eller så gör man inte det. Att jag personligen tycker att Falkenberg, Ängelholm och Väsby United skulle "tillföra" mer i Allsvenskan än AIK, Djurgården och Hammarby är alltså fullkomligt beside the point. Jag accepterar tabellen, även om det bär mig emot.

Studiomannen sa...

Du får ett adjektiv till vad gäller publiken: värdelös. Men då syftar jag på matchen mot AIK. Läste på innan jag åkte ner till den matchen och såg på flera ställen illa dolt missnöje att matchen låg på en lördag då det var Palmfestival. Har full förståelse för att Trelleborg har en egen festival. Har ingen föreståelse alls att man istället för att slå på stora trumman och säga "Inte nog med att det är Palmfestival - TFF möter AIK! - kom och titta!" väljer att klaga för att evenemangen krockar.

Var på Örjans Vall inför 3600 personer och den siffran är inte bra den heller. Grattis till segern. Förstod att den var välförtjänt.

Studiomannen sa...

"Du får ett adjektiv till vad gäller publiken: värdelös"

Det var ett fel som hette duga det. Publiksiffran skulle det stå såklart. De som var där var allt annat än värdelösa.

Anonym sa...

Nej nej nej, du hoppade över det väsentliga i varför TFF inte tillför något. TFF kan per definition inte tillföra något eftersom deras existens är beroende av närheten till ett annat lag. Det har inget med publiken eller fotbollsestetiken att göra. TFF är en tråkig biprodukt till elitfotollen, precis som huliganismen.

Studiomannen sa...

anonym: den geografiska närheten är naturligtvis irrelevant. Det hoppas jag att du förstår.

Med det resonemanget ska heller inte Assyriska vara i Allsvenskan på grund av sin geografiska närhet till Stockholm, Ljungskile-Göteborg, Landskrona-Malmö OCH Helsingborg, Degerfors-Örebro, Elfsborg-Göteborg mm.

Låt vara att många spelare genom åren i TFF kommit från MFF, men att de för den sakens skull inte skulle höra till elitfotboll är bara missriktad avundsjuka för att tabellen inte ser ut som du vill att den ska göra.

Mitt hjärta finns på annat håll, men om t ex Ljungskile skulle dels etablera sig i allsvenskan med hjälp av avlagda spelare och juniorer från IFK Göteborg hade jag accepterat det. MFF har tillräckligt många egna problem nu som måste lösas innan supportrarna börjar irritera sig över andra lags relativa framgångar.

Relativ i den bemärkelsen att TFF knappast inom överskådlig framtid har någon medaljchans i allsvenskan.

Jesper sa...

Ack ja, det här med forna MFF-are som lyckliggör andra klubbar är uppenbarligen en öm tå. Det är väl mycket Hank Williams-låt över tongångarna dock, när folk som "anonym" med whiskydränkt stämma gråter över de skrupelfria kurtisörer som lockat alla deras kärestor från dem. Och för att återknyta till inlägget - vad hade hindrat Hasse Borg att åka på upptäcksfärd till Löberöd och besöka fotspecialisten?

jerk sa...

"en affär, som säljer Thailändska matvaror" känns för mig som den sanna definitionen av glesbygd och skog..självklart måste thailändskorna som lockats av glesbygdsgubbarna ha någonstans att handla när de väl bor där?
(Så är det hemmavid iaf..)

Anonym sa...

Studiomannen

Den geografiska närheten är naturligtvis irrelevant, men TFF är defacto inte en Allsvensk fotollsklubb utan bara ett bihang till en Allsvensk fotbollsklubb. Så är inte fallet för Landskrona BoIS eller Degerfors, tvärtom är det klubbar som står på egna ben och släpper en hel del spelare till andra klubbar.

Men TFF bygger faktiskt sin verksamhet på att plocka spelare från Malmö FF, tillskillnad från vad Jesper försöker antyda så ör det sällan felaktiga bedömningar från MFF:s sida, TFF:s resultat rent generellt visar väl att MFF allt som oftst inte har något att ångra. Men MFF:s ungdomssektion är tydligen tillräckligt bra för att hålla MFF och allt som oftast TFF i Allsvenskan.

Patrik sa...

Det är iofs inte viktigt för mej om TFF finns eller inte, men jag undrar ändå var anonym finner stöd för sitt senaste påstående. På TFF's hemsida, eller?

Anonym sa...

Så har det varit i många år. Fuxberg, R. Bengtsson, Haynes, Thylander, M. Bengtsson, T. Persson och Whilborg har alla varit i MFF som juniorer, en del ännu tidigare. För klubbar som Häcken, BP, Assyriska eller BoIS brukar det vara tvärtom.

Patrik sa...

Tyvärr anonym, dina exempel betyder inte att TFF "faktiskt bygger sin verksamhet på att plocka spelare från MFF". Du kan ju misstänka att dom gör det. Eller att exemplen tyder på att dom gör det. Det står dej fritt att ha sådana teorier, även om jag personligen tycker det verkar lite långsökt.

Erik Dahlberg sa...

5. Jesper Högström

Sveriges sämsta kulturskribent. Offside. Expressen. Recenserar böcker utan att läsa dem. Gissar på innehållet. Gissar fel.

Har du bemött Anrells påhopp på något sätt, eller ställer du dig över hans missriktade ord? Allt gott! Erik

Jesper sa...

erik: Nja, som synes finns det inte direkt nåt sakinnehåll att bemöta. Men jag vågar gissa på att Anrell faktiskt är patetisk nog att beklaga mig över min föga uppskattande rec av hans "Skaffa dig ett liv 2" i hans egen tidning Aftonbladet. Och då kan jag bara svara att jodå, jag läste boken. Fast jag önskar att jag låtit bli.

Erik sa...

vad hade hindrat Hasse Borg att åka på upptäcksfärd till Löberöd och besöka fotspecialisten?

Att han är fullt sysselsatt med att sanera BK Forwards ekonomi. En så kallad bisyssla.

Erik sa...

Ja, det var alltså en annan erik den här gången.

Billy Swan sa...

Bortsett från allting annat, är det den Stig Claesson, Slas alltså, som illustrerat Anrells "roman"?
Vad hade i så fall Anrell på honom?
Stackars Slas, vila i frid.

Jesper sa...

billy: Slas var nog gammal och trött och pallade inte göra motstånd.

Anrell upplyser i förordet att "Skaffa dig ett liv 2" i själva verket är "en fullbordad symfoni", en utveckling av en tidigare variant som var "en ofullbordad synfoni". En av de många saker som hade gått att driva med, men som jag lät bli att driva med, eftersom jag tyckte det var för elakt. Much good it did me.

Jesper sa...

anonym, förresten - Jag hoppas du får genomslag för din dolkstötslegend om att det i själva verket är TFF:s parasitära verksamhet som ligger bakom MFF:s förfall. Situationen har onekligen skapat efterfrågan på förklaringsmodeller. Vi kanske får se ljusblå frikårer dra ner till Trelle för att ta revansch inom kort.

Anonym sa...

Nej, Jesper. Jag tror inte alls att TFF ligger bakom MFF:s förfall. Det har jag inte skrivit någonstans. Ingen av de gamla MFF lirarna i TFF håller någon högre klass, visst hade de kunnat spela i MFF istället för Ofere, RÅP och Mike Jensen, det hade kanske varit billigare men inte bättre.

Däremot är TFF intressant som fenomen, man utmålar sig som den sunda småklubben som jobbar på med scouting och ungdomsverksamhet, en sorts BK Häcken eller HBK. När man i själva verket bara är en biprodukt av Malmö FF.

Jesper sa...

Ja, min käre namnlöse vän, jag vet knappt vad jag ska svara längre. Jag inbillade mig ju att det var enligt reglerna att anställa spelare som hade spelat för något annat lag tidigare. Jag inbillade mig till och med att det var enligt reglerna att göra dem bättre. Efter så många missuppfattningar inser jag att det är lika bra att jag ödmjukt lägger ner diskussionen och erkänner mig besegrad på alla fronter. Jag utgår från att du har framfört dina synpunkter till SvFF som nu kommer att utesluta TFF ur Allsvenskan - och vem vet, det kanske till och med räddar MFF:s kontrakt?

Anonym sa...

Nej, min käre namngivne vän, du väljer att lägga ord i munnen på mig. Jag förespråkar inte att någon skall uteslutas ur Allsvenskan, jag konstaterar bara att TFF är intressant som förening i det att det egentligen inte är en förening utan bara ett bihang. Mår MFF bra så mår TFF bra. Som godisförsäljaren utanför en biograf, ett bra filmår är ett bra godisår.

Billy Swan sa...

Nu ska jag ju inte jag sparka Jespers straffar i mål, men mår verkligen MFF bra?

leif engkvist sa...

Jag kan inte hålla med anonym heller. För 20 år sen var din tes sann med massor av spelare som fostrats i MFF och efter(!) lång framgångsrik karriär varvade ner i TFF, som då kan sägas "levde" på MFFare. Palmer, Lasse Larsson och många fler som jag glömt namnen på.

Men nu? MFF värvar talanger från hela landet som efter några år av usel träning misslyckas i himmelsblått och sen flyttar vidare till en klubb där man får chans att misslyckas och utvecklas som spelare. Det är ju inte killar som lyst i MFF direkt.

Det är MFF som lockat dem till Skåne, men TFF som håller dem kvar.

Jesper sa...

leif e: Nu erkänner jag att jag inte förstår. Ex-MFF-arna i TFF:s trupp är såvitt jag förstår samtliga skåningar, medan samtliga icke-skåningar är icke-ex-MFF-are? (Jag har glömt vad en sån logisk sats kallas, men jag tycker den ser oklanderlig ut)

leif engkvist sa...

Ah, förstör nu inte en bra förklaring. Så KAN det ju vara, jag erkänner att jag inte kan TFFs laguppställning speciellt bra.

Jag tänkte på typ Kenneth Gustavsson men han kanske inte är kvar längre?

Sanjay sa...

leif enqvist

Vad spelar det för roll att de inte har lyst i MFF? Spelarna är i TFF pga MFF.

Leif engkvist sa...

sanjay - det förstår jag inte alls. Om man nu är från vollsjö eller skanör eller lunds bk och går till MFF, misslyckas och går till TFF varför är de då hos TFF på grund av MFF? Möjligen på grund av att MFF är så dåliga på att utveckla talanger i klubben, annars förstår jag inte?

Men det här är ju världens idiotdiskussion, TFF ligger före Malmö i tabellen. Sen kan man ju (orättmätigt) slå sig på bröstet, men det förändrar ju inte faktum.