18 augusti 2008

Tre backar, tre backar från pepparkakeland.

Ja, herregud, 3-5-2, det har vi inte sett till i landslaget sen Tommy Svenssons tid. Minns faktiskt en vänskapslandskamp mot Skottland (2-0), hösten 1995, som jag såg på Råsunda. Utan nån som helst anledning kollade jag upp laguppställningen:

Bengt Andersson - Teddy Lucic (Pontus Kåmark), Patrik Andersson, Joachim Björklund - Niclas Alexandersson, Tomas Brolin, Stefan Schwarz, Niklas Gudmundsson (Martin Pringle), Mikael Nilsson - Kennet Andersson (Magnus Erlingmark), Jörgen Pettersson.

1-0 Jörgen P (31) 2-0 Schwarz (36)

Niklas Gudmundsson! Och Martin Pringle! Man glömmer snabbt. Men det man inte glömmer är att så fort det blev allvar av var det fyrbackslinje som gällde på nytt. Liksom i EM 1992, sedan Tommy Svensson kört femmannmittfält under i princip hela -91 (o bland annt tagit en mycket vacker 4-3-seger över Jugoslavien).

Lest we forget - 3-5-2 ställde också det klassiska svenska landslag upp som mötte Costa Rica i VM 1990...

10 kommentarer:

Pete i Skåne sa...

3-5-2 är oftast när jag sett mer defensivt än vad 4-4-2 kan va.

Svenska backar är fostrade i att vara defensiva, har man då 3 backar stannar alla kvar hela tiden, och om de dessutom drar sig in emot mitten så måste yttermittfältarna kliva nedåt och oops så blev det 5-3-2 och inget händer framåt.

Precis så här såg det ut när AIK skulle spela så i superettan, klubben ändrade till 4-4-2 och blev mycket mer offensiva...

Jesper sa...

pete: Lag som Kroatien klarar av att spela så här. Men då förutsätter det väl att man har extremt spelskickliga backar och extremt löpstarka yttermittfältare. Vet ej om Petter Hansson passar in i det schemat.

leif engkvist sa...

Herregud, vad är det för 3 supermittbackar Lagerbäck menar att vi har?
Majsan-Petter H-Mellberg? Eller hoppas han fortfarande på Mördarn'?

Och kommer nu aldrig mer Edman, Dorsin, Stoor vara med i landslaget?

För tanken måste vara att Micke Nilsson och Alex (Seb Larsson?) tar varsin kant?

Jesper sa...

Alex är väl ändå ur leken. Annars verkar han vara som gjord för ett sånt system.

Jesper sa...

Sorry, leif, fattade först nu att du refererade till 95-laget... Förvirrande med den evige ungdomen Alex. Kanske ska vi kalla in Pringle och Gudmundsson under fanorna igen också? Pringle har väl blivit damtränare, men vad gör Gudmundsson?

Anonym sa...

Pringle är faktiskt assisterande i Örgryte. Torbjörn Nilsson har hans gamla tjej-jobb.

/Daniel

Pete i Skåne sa...

Såg ni de franska målen - våra 4-4-2 skolade backar tvekade om de skulle ut och täcka eller inte, vilket gjorde att ytan bakom yttermittfältarna blev helt tom och det utnyttjade fransmännen. Kroater hade kanske inte tvekat där, men det gjorde våra killar.

Men å andra sidan hade vi fler målchanser än i hela em sammanlagt...

leif engkvist sa...

Jesper - nej, jag menade dagens lag, men som du säger har tydligen Alex slutat. Annars skulle han ju varit på banan. Micke N var faktiskt ganska bra på sin kant.

Behrang Safari borde annars kunna vara en sån där tvåvägs-kantspringare. Men var ska Edman vara?

Jesper sa...

leif e: Förvirringen ökade av att det fanns en Micke Nilsson på Micke Nilssons plats i 95-laget också...

pete: Ja, det är där skon klämmer. Kommer Lars-Roland och vi andra att tycka att 1-1 mot Albanien och 2-3 mot Portugal är ok resultat om vi skapar spelöverläge, fixar målchanser o sen åker dit på kontringar? Med sikte på framtiden?

Mikael sa...

Landslaget spelade ju 3-5-2 2002 mot Portugal. Likheterna med förra veckans match är ganska stora. Ett experiment mot en svår motståndare, första matchen efter ett mästerskap och inte minst resultatet. Jag citerar förbundets matchrapport (ja, jag har fuskat): "Sverige öpnnade matchen mot Portugal lysande, och ledde rättvist med 2-0 efter drygt 20 spelade minuter. Men portugiserna tog sig samman och utnyttjade skickligt de ytor som den nykomponerade svenska trebackslinjen lämnade på kanterna."

http://www.svenskfotboll.se/t2llh.aspx?p=7177&x=1&a=60921

Nu fattas det bara två saker, nämligen att SvFF rättar stavfelet efter 6 år och Zoran Lukic dyker som gubben i lådan för att förklara att Lagerbäck egentligen ville att provet skulle misslyckas.