Rain Man-tabellen främste konkurrent heter Pagrotskytabellen. Beräknas på hur mycket pengar i årlig omsättning som krävs för att ta allsvnska poäng. Lite reflektioner kring den av Olof Lundh, och så ställningen redan före gårdagens Allsvenska match mellan tabellens topp och botten:
1) Ljungskile 0,23 milj kr per inspelad allsvensk poäng 2008.
2) Trelleborg 0,91
3) Kalmar FF 1,35
4) GIF Sundsvall 1, 35
5) Örebro 1,58
6) Gais 1,66
7) Gefle 1,67
8) Halmstad 2,33
9) Helsingborg 2,36
10) Elfsborg 2,46
11) Hammarby 2,49
12) Norrköping 3,09
13) Göteborg 3,57
14) Malmö FF 3,6
15) Djurgården 3,61
16) AIK 4, 18
Som synes, nästan omvänd proportionalitet vad gäller lagens placering i Allsvnskan och deras förmåga att utnyttja sin resurser. Vad man kan konstatera är att Kalmar FF, vilken värdemätare man än använder, har klarat sig riktigt bra och IFK Norrköping riktigt dåligt.
Precis hur siffrorna räknas fram kan man säkert diskutera. AIK:s bokslut 2007 låg på 125,6 miljoner, IFK Göteborg på 118, Elfsborg på 98,6, Djurgården på 97,5, MFF på 90. Hur väl detta representerar klubbens verkliga rikedom vet inte en ekonomisk novis som jag, men nån läsare kanske kan upplysa mig?
31 augusti 2008
Pagrotsky mot rain Man
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
14 kommentarer:
Jag kan inte upplysa själv, men i alla fall rekommendera läsning av Den osynliga handen-bloggen som skriver om sånt där, nyligen om AIK exepelvis.
http://osynligahanden.blogspot.com/
Tack, Malena, väldigt bra tips. Det som fick mig att undra var att man alltid brukr få höra att Malmö FF är landets rikaste klubb. Hur kommer det sig då att de bara har landets femte högsta omsättning - har jag missat nåt elementärt?
Att Malmö brukar anses som Sveriges rikaste klubb beror nog på att de har störst eget kapital, vilket brukar anses som ett sämre mått än omsättning eftersom värderingen av tillgångar är så godtycklig. Om en klubb skulle värdera upp sin träningsanläggning med 20 miljoner så skulle det egna kapitalet öka lika mycket, men klubben skulle inte ha ett enda öre mer att betala löner med.
Vill man bedöma om en klubb är rik så bör man titta på hur mycket pengar de kan lägga på fotbollsrelaterade kostnader (spelarlöner, träningsläger, ungdomslag och sånt) varje år, och då är omsättningen klart mer intressant. Dock bör man räkna bort stora engångsintäkter, som exempelvis blåvitts försäljning av Markus Berg som drog upp omsättningen med mer än 30 miljoner. Visserligen pengar som går att spendera, men bara en gång.
Och som du säger, mycket imponerande av Kalmar att hamna så högt upp trots att man är ett topplag. I princip varenda spelare har kommit från klubbar i lägre divisioner, eller som bosmanspelare. Något som resten av klubbarna gott kan fundera lite på.
Ett litet tillägg, innan någon kommer och påpekar att jag har fel. Skulle en klubb försöka värdera upp klubbhuset med 20 miljoner så skulle de säkert få backning på det, det finns trots allt en del regler för hur tillgångar ska redovisas. Ett bättre exempel hade kanske varit spelartruppens värde, jag har för mig att klubbarna gör på olika sätt här.
Jag gissar, obs gissar på att lite beroende på hur lösningarna med klubbarnas riskkapitalbolag ser ut, är klubbarna är tvungna att redovisa stora spelarköp/försäljningar i omsättningen. Så AIK:s omsättning på 125,6 mille i omsättning gissar jag har pumpats av att sälja Wilton och köpa argentinarna.
En hög omsättning är inte till någon glädje om det bara innebär att man går mer back, lex alla svenska klubbar som nån gång fått lite Champions League-pengar och sedan satt sprätt på dem. IFK Göteborg var väl först, men såväl AIK som Helsingborg har sedan följt mönstret - och gjorde inte även MFF detta? MFF:s egna kapital är väl fortfarande en följd av Zlatan till Ajax, men det är pengar det med.
En verkligt intressant tabell hade vart baserad på flera år och byggt på omsättningen!
Det finns dock inget linjärt samband där en miljon= en poäng. De fattigaste lagen kommer alltid vinna tabellen. Om tex Chelsea skulle spela i Allsvenskan och vinna alla matcher skulle de ändå komma efter TFF i Pagrotskytabellen. Om TFF bara lyckas ta en poäng.
Intressantare (&förvisso svårare) borde vara att dividera framgångar - mätt i placeringar, Europaspel, fansens & sponsorernas upplevelser - med pengarna.
MFF har fö aldrig varit med i Champions League billy swan. Zlatan, Rosenberg & Afonso har dock gett rätt mycket slantar.
leif e: Nej, det stämmer såklart. likadant såklart med Real Madrid, Manchester U eller vilken internationell storklubb som helst - de skulle komma väldigt långt ner i en Pagrotskytabell. Och hade AIK, Djurgården och Malmö FF slagits i den allsvenska toppen år efter år och kunnat hävda sig internationellt hade nog ingen gnölat om de gjort av med en massa stålar på kuppen. Nu är det ju inte riktigt på det viset. Och det är det som är intressant - kanske Kalmar FF-modellen trots allt representerar en mer fungerande väg för svensk fotboll ÄVEN om man mäter i framgångar i den vanliga tabellen och i resultat ute i Europa.
Jag vet inte om KFF har en modell men att de har bra spelare just nu är ju helt klart.
Kan det vara så att "storklubbarnas" (haha) stora pengapåsar helt enkelt är för små? För de 10 miljoner de slänger upp för nån som gjort mål en gång i Gefle får man inte en spelare som garanterat presterar bra (höll på att skriva 'levererar'...hu). Vill man ha garanti för att en ny spelare ska prestera måste man punga upp med 30-50-100 miljoner. Annars är det säkrare, och naturligtvis billigare, att satsa på unga lokala förmågor.
Den spelmässiga skillnaden mellan en gratis lirare och en 10 miljoners är inte så stor att den ger seriesegrar.
Summarum, det går inte att köpa segrar i Allsvenskan - även de rika klubbarna är för fattiga för att pengar ska vara en avgörande faktor.
leif e: Låter som en ganska bestickande teori. Det låter också som om det under sådana omständigheter nästan är enklare att ha mindre pengar. För om pengarna väl finns gör atmosfären kring fotbollen att de också kommer att användas, även om det betyder att de ödas bort på Jeffrey Aubynn, Khari Stephenson och Thiago Quirino.
"Atmosfären" = vi skyller dessa pajasvärvningar på media? Ja jag är med på det.
Nja, "media" vore att förenkla. Supportrar, sponsorer, det psykologiska behovet att visa sig handlingkraftig och demonstrera resultat när man sitter och bestämmer i en "storklubb" - finns många bitar i det hela.
Leif E: Det är riktigt, MFF åkte ju ut mot Thun ... Tack för svar.
Men, försökte inte MFF göra en satsning som kostade en del?
En typisk sådan där budgetsatsning som inte höll, á la den du så träffsäkert beskriver ovan?
mats-ola förresten: Tack för den lilla föreläsningen. Hittade en gammal Offsideintervju som Henke Ystén gjort med Nanne Bergstrand där det visar sig att han hela tiden haft sin egna lilla pagrotskytabell - han säger där att man måste tänka på pengarnas "verkningsgrad", det vill säga hur mycket man rent fotbollsmässigt får för dem.
Skicka en kommentar