17 juni 2008

Kraft durch Schadenfreude

Jag brukar ofta tänka på en intervju jag gjorde med gamle Assyriskaliberon Zoran Manovic. Han tyckte att det tjatades alldeles för mycket om att kämpa i svensk fotboll. "Kämpa gör man om man inte är tillräckligt bra. Om jag sätter min pappa på plan, vad ska han göra? Han ska kämpa!" Österrike igår var en snygg illustration. Kämp, kämp, och så fort de kämpat fram bollen i närheten av straffområdet så var det en passning som slant eller nåt annat som gick fel. Inte så konstigt att de lyckades göra ett mål under detta EM och det på straff. Kändes som en historiens ironi att det var dessa österrikare som en gång i världen utvecklades passningsfotbollen - den centraleuropeiska, bollsäkra tradition som Zoran Manovic representerade uppstod ju just i Wien för sisådär en åttio år sen. Och länge betraktade österrikarna tyskarna som lite vulgära uppkomlingar på fotbollsområdet, klumpiga hantverkare och friidrottare som odlade kraft och själlös effektivitet på den skapande fantasins bekostnad. Matthias Sindelar och Hugo Meisl roterade nog i sina gravar igår.

Sen var det ju ändå trevligt för österrikarna att de fick så pass god utdelning av att vara så pass dåliga. Tre baklängesmål, chansen till avancemang kvar i sista omgången och bara 0-1 mot Storpotäten, det får de vara nöjda med. Misstänker dock att Cypern eller Albanien skulle ha kunnat hävda sig precis lika bra om det var EM hemma hos dem.

Turneringens stora besvikelser för min del hittills: Polen, Schweiz och Grekland. Inte särskilt överraskad varken av att Turkiet eller Holland gått så bra som de gjort eller att Frankrike och Italien hackar. Och vad Tyskland beträffar tänker jag vänta till matchen mot Portugal innan jag utfärdar nåt omdöme. Det mest graverande hittills är att Joachim Löw är skrämmande lik Patrick Ekwall. Det var väl därför han blev uppvisad på läktaren igår.

9 kommentarer:

Leif E sa...

Tyskland är det mest svårbedömda laget av alla i EM. Kan mycket väl gå till final - eller få stryk med 4-0 mot Portugal. Men petar de bara Gomez och sätter Podolski på sin riktiga plats så...
Tyskland påminner förresten en del om Sverige med en superstriker som yttermittfältare. Klose är Henke, zu alt und forbei, och Gomez är Zlatan - fast en helt misslyckad kopia...

Är Daniel Andersson Ballack?

remissinstansen sa...

För att inte tala om så ofta man tar fel på Guus Hiddink och Robert Laul!

Gurra sa...

Liknelserna går igen även i mittförsvaret. Hansson och Mellberg är ju Mertesacker och Metzelder(stavning?). Blond och lång, skäggig och elak. Lahm och Nilsson funkar på båda kanterna samt på mittfältet, således samma. Och sen har dem problem på andra ytterbacken.
Men om Daniel Andersson är Ballack då måste ju Anders Svensson vara...Frings. Och Anders har väl ingen tvättbjörn?

Daniel Lampinen sa...

Man ska bara kämpa så mycket man behöver. Resten av tiden ska man ägna åt att tänka fotboll, tänka på hur mycket man behöver kämpa.

Det verkar som att vi i svensk fotboll aldrig har "haft råd" att köra med ovanstående inställning.

I hockey är det en annan sak. Där är vi "chickens", fjolliga divor som spelar lågt försvarsspel, icke-rakt-på-mål (hockeyns motsvarighet till kortpassningsspel) men ändå har många matchvinnartyper. Tre Kronor är hockeyns motsvarighet till Gli Azzurri.

Jesper sa...

gurra: Likheterna mellan Micke Nilsson och Philipp Lahm är tyvärr inte så många som önskvärt vore. Även om Nilsson har varit helt felfri så här långt.

Ulf sa...

Österrikes passningsspel såg ut som vårt korplags: gulliga försök till väggspel, spelare som går på djupet när någon slår en kort passning, spelare som möter när det kommer en långboll - och ingen blir sur för man förväntar sig inte att det ska funka ens från början.

AKAPella sa...

Jag har sedan sommaren 2006 plussat enormt för Löws figursydda vita skjortor med uppkavlat a la Gary Sinise lutad över en Nasa-kontrollpanel. Löw regerar! Ekwall är inte ens nära.

Ibn Kafka sa...

Zoran Manovic var väl den sist spelande liberon? Eller kör de fortfarande med sådana i Bundesliga och på Balkan?

Jesper sa...

Jag har redan hunnit glömma grekerna från förra VM, men jag tror Rehhagel körde med en sån då. I Allsvenskan var nog Zoran den siste sedan Bosse Johanssons Öster och Peo Bild...