26 juni 2008

Domskäl

Den uteblivna straffen/frisparken för Philipp Lahm var anmärkningsvärd. Få spektakulära och uppenbara domarmisstag i årets EM (trots allt räknar jag inte den uteblivna frisparken för Rosenberg före Spaniens segermål till dem.) De jag just nu minns är:

1) Frankrikes uteblivna straff mot Holland när backen tog med hand.
2) Luca Tonis felaktigt bortdömda mål mot Rumänien.
3) Ballacks knuff på Ferreira före 3-1-målet i kvartsfinalen.

Österrikes straff mot Polen tycker jag utan problem kan försvaras. Precis som det hade gått att försvara om Lahm fått en straff mot sig igår när han drog turken i tröjan. Men tröjdragningar/brottningssituationer i straffområdet har blivit nåt slags fifty-fiftysituationer, ok om man blåser för dem, ok om man låter bli, eftersom båda parter förmodligen är skyldiga. Annars inget snack: domarna är bättre än någonsin.

10 kommentarer:

Patrik sa...

Vet du inte att dogmen lyder: Allt blir alltid sämre, speciellt domarinsatserna!

Leif E sa...

Problemet för domaren i Lahm-situationen var ju att alla 3 beslut han kunde ta hade blivit fel. Frispark eller straff? Att inte blåsa alls var ju naturligtvis mest fel. Tur för killen att Tyskland vann.

Jesper sa...

I Lahm-situationen var det enkelt: innanför eller utanför, frispark eller straff. Nåt tredje gavs icke. Konstigt, för i de fall domarn inte dömt ut berättigade frisparkar tidigare i turneringen har förklaringen varit tydlig - den förfördelade har helt enkelt reagerat för teatraliskt (hej, Rosenberg) o därmed fördärvat sin egen sak. Här tyckte jag att det syntes ganska tydligt att Lahm kapades vid ljumsken. Och vad skulle han haft för intresse av att falla i det där läget när han var på väg förbi turken och in i straffområdet?

Malena sa...

På reprisen tyckte jag det var ganska tydlig frispark.

Jesper sa...

malena: Har inte sett om det själv, du har säkert rätt. Men visst var det en glasklar ojusthet?

Malena sa...

Ja, som sagt, på reprisen, den kan ju inte domaren se, men då tyckte jag det var ojuste, och utanför straffområdet.

Så jag tycker inte de blev berövade en straff, men hans läge var väl bra, och det hade vart ett frisparksläge nära mål.

Malena sa...

Annars tycker jag Rosetti som fick finalen har varit bäst av de jag sett.

Allt tjat om att italienare faller så mycket för att de blåser så lätt i Serie A, för att inte tala om hur massakrerade domarna blir av den inhemska pressen - men den italienske domaren var faktiskt bäst.

Tim sa...

Straffen Spanien borde fått mot Sverige när Elmander gjorde äppelmos av den stackars anfallaren, någon?

Daniel Lampinen sa...

Ett bra underlag för Österrikes straff var att Howard Webb just innan lät en frispark gå om för att han skulle säga åt spelarna i straffområdet att inte gruffa. Sen gjorde de det ändå. Då får man skylla sig själv extra mycket om man är försvarare och gör det i eget straffområde.

Jesper sa...

daniel: Ja det är en farlig utveckling som ägt rum när man som försvarare helt enkelt har vant sig vid att man kommer undan med vissa förseelser o därför blir häpen och indignerad när de plötsligt bestraffas. Då blir det hockey av alltsammans. Men det är ju där vi hamnat.