09 juni 2008

Aux armes mot monokoloren!

Barnens magsjukebacill drabbade även mig inatt, men det var inte det enda skälet till att jag somnade på golvet under andra halvlek. Däremot tänker jag inte moralisera över rumänerna. Om Sverige klarar 0-0 mot Spanien på liknande sätt kommer vi att jubla av glädje. Dessutom blev jag nästan lite nostalgiskt över att se ett land som så skamlöst företrädde vad som förr brukade kallas öststatsfotboll. Detta rumänska lag spelade ungefär som det som på åttiotalet slog ut Labans landslag ur EM-kval. Fast på den tiden hade de inga högljudda, resande supportrar. Europa blir verkligen större.

Moralisera tänker jag däremot återigen göra av de som har klurat ut detta mästerskaps dresscode. Varför i djävulens namn ska Frankrike tvingas ställa upp i helblått mot ett helgult Rumänien? Vad är det för fel på Trikoloren?

9 kommentarer:

Eric Goesta Rosén sa...

Jag tycker att Rumänien gjorde det fantastiskt bra och att Sverige ska se och lära så gott det går inför just Spanien-matchen.

Men, en fråga till de statistikkunniga, när hände det förr att Italien besegrades med tre måls marginal i ett mästerskap? Har jag missat något eller var det ohyggligt länge sedan?

Malena sa...

Holland var ju inte så monokoloriska. Orange, blått-vitt-rött från flaggan i kragen, vita shorts och LJUSBLÅ strumpor. Har de haft ljusblått förut?

Weman sa...

Men den där offsiden, den som inte var offside...
Jag har ju bestämt för mig att jag sett matcher där ett lag, på offensiv planhalva, INTE varit offside när en man snabbt som fan sett till att han hamnat utanför kortlinjen. Dvs då påverkade han inte spelet. Medan Panucci, i det här fallet, bedömdes vara delaktig.

Cosmo sa...

Brasilien-Italien 4-1 Mexico 1970
är det jag kommer på.Annars är det resultat som 1-0 ,1-1,0-0 som gäller när stövelfjollorna lirar.

Patrik sa...

Som Malena- Nederländarnas strumpor är bäst. Det märkliga med denna detalj blir att landet lätt förväxlas med Luxemburg.


Men dom lirar ju inte i Orange.

Hup Holland!

Sen får Weman gärna föklara vad han menar. Verkar som om det handlar om olika saker.

Thomas sa...

Utanför mästerskap verkar det faktiskt vara Sverige som senast besegrade Italien med tre mål. 3-0 efter två mål av Glenn Strömberg och ett av Thomas Sunesson i vad som för övrigt måste vara Italiens sämsta kval någonsin. Laget hamnade på fjärde plats i en grupp på fem lag, medan Sverige hamnade på andra plats och därmed missade bägge lagen EM 1984. Klara för avancemang blev istället gruppsegrarna Rumänien.

Jesper sa...

Thomas har rätt: det var Sverige -83som senast slog Italien med tre mål utanför ett mästerskap. Och i ett mästerskap var det Brasilien i VM-finalen -70, men det var alltså en cupmatch och de hade Pelé, Gerson, Tostão, Jairzinho o Rivelino i laget. I en gruppspelsmatch i ett mästerskap har Italien vad jag förstår ALDRIG fått däng med tre mål.

Jesper sa...

malena: Jag har ett minne av att jag har sett Holland i ljusblåa reservtröjor förut. Den RIKTIGT egenomliga detaljen var nu deras kragar, där ena halvan av V-et var vita och den andra var röd-vit-blå. Sånt tror jag alrig jag har sett, inte ens på det glda åttiotalet.

Du som vet, tror du det finns nån chans att det blir Cassano och delPiero från start mot Rumänien?

Billy Swan sa...

Weman: Exakt detta tänkte jag i går och förstopd inte hru Fröjdfeldt kunde godkänna. Ulf har ju sedan klargjort att det är en bedömningsfråga. Fröjdfeldt föll alltså inte för Panuccis konståkningspiruett ut över sidlinjen.
Och för den som undrar, jo, jag ironiserade just över Fröjdfeldts bedömning, inte Panucci.
Cosmo: Stövelfjollorna har trots allt stått för rätt många minnesvärda matcher som inte slutat 1-0, 0-0, eller 0-1 också. Och då inte bara 3-2 mot Brasilien 1982 som väl annars är det främsta exemplet.
Och i min bok var dessutom stövelfjollorna helt värda guldet 2006.
Däremot, vilket fantastiskt 2-0-mål av Holland. Där har Mellberg, Ljungberg, Zlatan och Henke något att lära.