15 maj 2008

Spökena från förr

Sen var det Lennart Johanssons misstankar om att Havelange påverkat domaren i semifinalen 1994. Den uppgiften har jag suttit på sedan jag fick pdf-filen av självbiografin för recension, men jag tyckte att Offside skulle vara först med den. Faktum är dock att jag hört den ännu tidigare. Thomas Ravelli sa samma sak när vi intervjuade honom för landslagsboken i vintras: "Som matchen -94 mot Brasilien när Jonas Thern åker ut efter en smäll och vi har en colombiansk domare. Då tänker man också 'på något vis måste domaren vara påveekad, alltså...' Ju mindre land, desto svårare är det, så är det bara."

Ravelli trodde också att det varit nåt skumt med västtyskarnas förlust mot Portugal 1985, den som gjorde att Sverige missade VM, och det fick mig att avfärda det mesta han sa som en konspirationsteoretikers tankefoster. Trots allt sköt tyskarna i stolpe och ribba flera gånger under slutminuterna den gången, och det gör man väl ändå inte om man har bestämt sig för att förlora?

Med 1994 är det en annan femma. Utvisningen på Thern var verkligen felaktig och kom i ett skede där brassarna började bli frustrerade. Om det är någonting man kan se i VM-historien är det också hur konsekvent Brasilien har gynnats av domarna. Marc Wilmots bortdömda mål i åttondelsfinalen 2002 var bara det senaste exemplet. Och var gång är det samma reaktion (som det säkert blit nu också): åh, men de spelar ju så bra och så fint, de skulle ju säkert ha vunnit ändå, då gör det liksom inget om de fuskar lite grann...

Sen tycker jag att Johanssons föregivna gentlemannainställning ("jag gav Havelange en arg blick, men jag sa aldrig nånting om saken") fantastiskt väl uttrycker hur sjuk hela den där fotbollspatriarkaliska världen är. Ungefär som att läsa om hur Nixon och Mao sitter och beundrar varandra över hur duktiga skurkar de är, var och en på sitt sätt.

5 kommentarer:

Studiomannen sa...

Min favoritdomare är ryssen som dömde Frankrike-Kuwait 1982. Efter att diverse shejker skrikit och domderat efter ett franskt fullt korrekt mål bestämde sig ryssen för att underkänna målet. Sådär lagom i efterhand. Helt horribelt. Fullt i klass med boxningsdomarna som gav en sydkorean segern mot en överlägsen amerikan i OS 1988. T o m koreanerna i publiken buade!

Och 1982... aaah, vilket VM: tänk vilken rafflande fotbollsmatch Västtyskland-Österrike var!

För övrigt förknippar jag än idag Grekland med förbannade Panathinaikos som måste ha betalat domarna dyrt 1985 i både hemma- och bortamötet mot IFK Göteborg. Fråga Thomas Wernersson...

Hagström sa...

Blev inte Brasilien "bortdömt" mot Sverige den där gången domaren inte lät hörnan fullföljas utan blåste av när bollen var på väg in i mål? Det är klart att man kan hävda att domaren avslutade matchen på exakt rätt tid - men hur ofta handlar matchslut i fotboll om att blåsa av i rätt sekund?

En annan sak: jag känner inte riktig igen reaktionen om att det skulle finnas en förlåtande attityd mot Brasiliens "fuskande". Har de verkligen ägnat sig åt fusk i någon större utsträckning?

Studiomannen sa...

Rivaldo.

Han är en jävla råtta sedan den enda gången.

Studiomannen sa...

...eller kanske för 3562356:e gången, men ni vet mycket väl vilken gång jag menar.

Pelle sa...

Brassarnas eventuella fusktendenser torde väl komma från kolonialismen (säg vad ont som inte kommer därifrån) och världens mest fuskande fotbollssspelare portugiserna. Hade det funnits en portugisisk Havelange hade de vunnit varje VM.

Och det här är fakta och ingen fördom. Kanske en liten del fördom då. Ja ok, det är väl fördom för hela slanten - men väl underbyggd!