27 maj 2008

Sida vid sida, tillsammans rycker dom fram

Det var en dag av konstiga, distanserade upplevelser igår. Först skickades jag på en sorts iscensättning av Kårhusockupationen 1968 av Expressen. Ungdomar hade klätts ut till originalockupanter och de gamla revolutionärerna satt nu i åhörarbänkarna och fnittrade som vid en klassåterförening. Alltsammans led svårt av bristen på nån som på allvar ville försvara ockupationen och 68-leninismen, fast jag inser hur omöjligt svårt det är - det hela sammanfattades på de gamla filmbilderna där Palme sa "när det gäller vakthållningen om det demokratiska styrelseskicket företräder jag svenska folkets överväldigande majoritet". Och så spelade de "Staten och kapitalet" i högtalarna, som en påminnelse om att den tidens vänster såg bostadsbidrag som ett djävulens påfund... Men utslätat var det. Tack Gud för alltid lika rolige Håkan Arvidsson som satte åt Ludvig Rasmusson när Rasmusson försökte vara kåsörsglidig och påstå att alla -68 egentligen bara ville ha kul, liksom. Arvidsson sa barskt åt honom att precisera sig. Jag gillar folk som brukar allvar.

Sen kom slovenienmatchen som påminde lika mycket om EM-fotboll som 68-eftermiddagen påminde om revolution. Tack Gud för Tobias Linderoth, Ullevis svar på Håkan Arvidsson, och hans drömmål. Äntligen ett landslagsmål som jag med gott samvete kan säga att det kunde jsg ha gjort själv. Det enda som fattades om man jämför med den senaste liknande fullträff jag sett - Björn Westerbergs 2-0 för TFF mot BP på Grimsta ifjor - är att Linderoth borde ha knockat sig själv mot stolpen när han forcerade in bollen och ha blivit utburen på bår. Fast just den detaljen var jag villig att undvara.

Det sista jag la märke till av matchen var att Henke Larsson hade blivit väldigt solbränd. Hur har det gått till? Sen konstaterade jag och tonåringen jag såg matchen med att Johan Elmander var väldigt lik Boone i Lost - "Ååh, han är så söt!" sa Fanny, "Väldigt söt, men väldigt död!", sa jag elakt - och fortsatte med att spekulera vem som i övrigt skulle vara vem om landslaget kraschade på en öde ö. Skulle Olof Mellberg eller Zlatan vara Sawyer till exempel?

Det

2 kommentarer:

Pelle sa...

Jesper - du vet som jag att det har varit sommar i Skåne i två månader nu. Och Henke har väl hängt på golfbanan i Råå 5 timmar om dan sen Allsvenskan slutade. Jag tänkte mer på att hans långa hår var coolt - rastaflätor på gång igen?

Jesper sa...

pelle: Är det hemligheten bakom att Henke fortfarande håller i världstoppen - att han inte har några andra intressen (förutom golf då?) Inte av fotomodeller som Dahlin och inte av dammsugarmunstycken som Brolin?