Det är kanske fel att ta upp frågan när en brasiliansk mittback faktiskt gjorde mål igår (i ett lag där han dessutom har en liberiansk kollega). Annars tänkte jag bara utveckla temat om den segregerade Allsvenskan där gästarbetare sköter anfallssysslorna och den inhemska arbetskraften försvaret. Det hela hänger naturligtvis ihop med efterfrågan på svenska spelare utomlands. Låt oss bara kasta ett öga på Allsvenskans svenskar. Jag räknar bort de som är under 25 och fortfarande har spel utomlands i sikte, jag räknar bort dem som har återvänt hem efter en tid utomlands och jag tittar bara på de sällsynta exemplar som framsläpat hela sin kaiiär inom Sveriges gränser. Uppenbart är då att målvakter och backar kan bli ganska etablerade i Allsvenskan utan att nödvändigtvis dra till sig något intresse utifrån:
Målvakter: Daniel Örlund, AIK, Johan Wiland. Elfsborg , Conny Johannson, Halmstad, Mattias Hugosson, Gefle, Petter Wastå, Kalmar FF, Jonas Sandqvist, Malmö FF, Fredrik Sundfors, GIF Sundsvall
Backar: Markus Jonsson, AIK, Markus Johannesson, DIF , Johan Karlsson, Elfsborg, Daniel Mobaeck, Elfsborg, Per "Texas" Johansson, Halmstad, Tommy Jönsson, Halmstad, Suleyman Sleyman, Hammarby, Patrik Rosengren, Kalmar FF, Mikael Roth, Norrköping, Thomas Magnusson, Norrköping.
Redan när man kommer till mittfältare börjar listan bli kort. Dels handlar de om sådana tidvis skadedrabbade herrar som Daniel Tjernström och Thomas Olsson, delvis om sådana som tillbringat en lång tid av sin karriär i Superettan, som Henrik Rydström. Och så har vi ett sånt unikum som Mats Rubarth. Anfallare ska vi bara inte tala om. Den ende etablerade allsvenske forward som är över 25 och aldrig har varit utomlands är så vitt jag kan se Daniel Westlin, Gefle.
01 april 2008
Ytterligare apartheidforskning
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
24 kommentarer:
Ta bort Tobias Carlsson från listan innan han raljerar över dig i sin blogg. Han har ju spelat i Molde, framgångsrikt dessutom enligt egen utsago.
Fredrik
Thomas Magnusson har inte spelat allsvenskt sen 2004. Sen dess har han gjort en säsong i div2 och två i superettan. Inte lätt att bli eftertraktad utomlands på de premisserna. Fast det är ju inte det att han i försökt. Vill minnas att han provspelade i ganska många klubbar efter sin tid i TFF.
Stefan Rodevåg är väl etablerad nu? 27 bast, kan inte se när han var utomlands?
Fredrik: Tack för att jag kan slippa detta hemska öde.
b100m: Rodevåg? Hur många mål gjorde han i Allsvenskan ifjor? Tja, visst kan han få vara med men då får ju folk som Kristian Haynes, Erik Sundin och Mikael Blomberg också vara med på listan. Med "etablerad" menade jag egentligen att man under en längre tid varit ordinarie allsvensk spelare.
grumpy: Nej, visst är det så. Vet du förresten var Norrköpings andre TFF-förvärv Patrik Svensson har blivit av? Honom gillade jag en gång i världen.
Fast i MFF är det ju helt tvärtom.
En utav premiärernas tröttsammaste klyshor är, "det blir inte bara att åka upp till Norrporten/Starke Arvid och hämta poäng, nykomlingarna kommer att bjuda på obehagliga överraskningar". Låt mig komma med en förutsägelse, det kommer at bli enkelt att åka till åtminstone Starke Arvid och hämta poäng, enklare än vad lagen tror.
Patrik Svensson är tillbaka i Skåne. I LB07 (Bunkeflo) närmare bestämt. Både Herr Magnusson och Herr Svensson ansåg sig vara för bra för superettan när TFF trillade ut. TFF tog sig tillbaka på två år. För Magnusson tog det 3. Undrar hur lång tid det tar för Svensson? Och med det sagt har jag öppnat upp för ett hat-trick av Magnusson mot TFF på onsdag i nästa vecka...
Det borde fan vara förbjudet för något som inte är ett basketlag att heta LB07.
Speciellt i en stad där redan LdB finns...
om rödevåg, gränsdragningar är inte självklara, men 26 matcher i allsvenskan ifjol tycker jag ändå gör spelare etablerade. Sen att han bara mäktade fyra mål på dem (enligt svenskfotboll.se) är ju trist för ÖSK men inget kriterier för att inte räknas som etablerad. Haynes har gjort lite över 36 matcher i allsvenskan sen 2004. Lite många år men visst kan man göra ett case för honom. Själv skulle jag nog plocka fram Magnus Andersson i samma klubb men han ingår väl i gruppen med långtidsskador som hindrat dem i din kalkyl? Hur är det med Ingelsten?
Visst. Men de jag ville dra fram i det här sammanhanget är ju egentligen folk som Tommy Jönsson, folk som varit etablerade allsvenskar nästan hela sin karriär utan att komma vidare. Sånt skulle aldrig kunna hända en anfallare längre. Och det kanske var länge sen. Vem var den siste hygglige allsvenske anfallare som aldrig någonsin kom utomlands, var det nån som Gustaf Andersson? Men den trenden är kanske gammal. På 80-talet kunde man vara etablerad landslagsman och samtidigt aldrig lämna Allsvenskan - man minns folk som Dala Dahlkvist, Ingemar Erlandsson och Stig Fredriksson. Men de var alla försvarare. (Vad gäller målvakter var ju Ravelli kvar i Allsvenskan under hela sin landslagskarriär) När jag gräver i minnet efter forwards som spelat någon längre tid i landslaget utan att någonsin ha blivit proffs (jag talar alltså inte om sådana temporära inhoppare som Peter Truedsson och Håkan Lindman), då hamnar jag.... Ja, rent spontant börjar jag tänka på namn som Ingvar Svahn och Tom Turesson.
Innan jag för Hagström och Grönvita sidan upp på mig - jag minns nu att Turesson visst blev proffs till sist.
Var just på väg att kasta mig över tangentbordet, frustande av ilska. Något lugnare efter Turessonsrättelsen vill jag ändå påpeka:
Turessons proffskarriär var inte något som tillhörde slutet av karriären, han kom hem efter VM 70 och gjorde många år ytterligare i Hammarbytröjan.
/M Hagström
Hasse Berggren iofs - nån säsong i Haugesund räknas liksom inte ;)
Ja, men inte fan gjorde Tom Turesson några landskamper när han var hemma i Hammarby igen.
Bosse Börjesson spelade 23 landskamper alla representerande IFK Sundsvall.Gjorde några avgörande mål i kvalet till Spanien-VM.Användes både som mf och fw även som back i slutet av sin karriär.//Cosmo
Innan Jesper rättar mig.VM-kvalet till Argentina 78 var det.Det var då vi var med i "dödens grupp" tillsammans med Schweiz och Norge.
/Cosmo
Cosmo - jodå, och Staffan Tapper var likaledes allsvensk under hela sin landslagstid. Men Börjesson var trots allt aldrig forward i landslaget. Under det kval du nämner var han mittfältare och sedan under Laban blev han faktiskt libero (en grundposition i dennes fotbollsfilosofi...)
Ingvar Svahn gjorde någon säsong i Royal Antwerpen fr o m 1967.
Men en allsvensk forwardlegend som aldrig blev proffs och aldrig reste längre utomlands än de billiga spritbutikerna i Helsingör är Sonny Johansson. Fyra A-landskamper, tror jag. Ej att förglömma"Lill-Damma" Mattsson - var det samma "folkhemshets" som höll honom kvar i skogen som drev Sonny i inre exil?
Lill-Damma spelade väl Tyskland en massa år.Düsseldorf har jag för mig.
Bayer Uerdingen har jag för mig. Ska kolla vid tillfälle.
Men jag inser att den fråga jag ställt mig förblir obesvarad - senaste någorlunda etablerade landslagsforward (ordinarie under minst ett år) som aldrig lämnade Sverige. Nu börjar jag tänka på namn som Gösta "Knivsta" Sandberg och Egon Jönsson.
Hur är det med den gamla HBK-trojkan Rutger Backe,Mats Jingblad och Sigge Johansson.Jag kommer inte ihåg ifall Rutger Backe gjorde några landskamper,men både Jingblad o Johansson förekom i ett antal.Jingblad gjorde väl några mål tom.F.ö. måste Rutger Backe vara ett av de häftigaste namnen i allsvenskan genom tiderna.
cosmo: Jingblad är nog fan en kandidat. Gjorde bl a mål i den mirakulösa 2-2-upphämtningen i Bratislava 1982 när Sverige var utspelat o låg under med 0-2 när tre minuter återstod. Men var han någonsin ordinarie? Då undrar jag om den här raggaren från Brage, Thomas Nilsson, inte vore ett mer rimligt namn. Och hur var det med Thomas Sunesson, blev han någonsin proffs? Men jag känner nu att den här frågan snart har nått sådana dimensioner att jag tvingas gå till botten med den. Jag kommer att meddela resultatet!
Jag tror t.o.m att vi vann med 3-2 och Billy Boy var en av målskyttarna.
Skicka en kommentar