03 december 2007

Vi e svenska fans allihopa men matchen ser vi på teve

En annan viktig EM-fråga: Hur många åskådare får se Sverige på plats? Och vilka?

Under fotbollsåskådandets glansdagar brukade FA-cupfinalerna dela Wembley i två halvor: ena sidan gick i rött och den andra i den färg som motståndaren till Liverpool/Man U/Arsenal hade som sin. Riktigt så har det väl aldrig varit i de stora nationsmästerskapen, men nog känns som att tilldelningen av biljetter till fansen blir allt mer strypt.

För Sveriges del i EM kommer följande att gälla: 19% av matchbiljetterna går till respektive nation. Eftersom vi spelar gruppspelet på arenor som tar 30 000 åskådare handlar det om 5 700 biljetter. Svenska Fotbollförbundet har sina "samarbetspartners" att tänka på men hävdar att 60-70% av biljetterna tilldelas allmänheten.

Om vi är generösa mot SVFF och tror på dem och dessutom hoppas på att det är den övre procentsatsen som kommer att gälla - ja då finns 3990 plåtar att fajtas om för gemene man. I den potten kommer de som är med i landslagets supporterklubb ha en viss prioritet. Där finns ett poängsystem som gynnar de som sett tidigare matcher. Vilket jag tycker är rimligt, de som har satsat på Sverige och sett hemma- och bortamatcher i kvalet förtjänar så klart att vara med när mästerskapen spelas.

Summa summarum: de som ser Sverige på plats i Österrike kommer att vara ett exklusivt sällskap (åtminstone i den storleksmässiga bemärkelsen).

1 kommentar:

Tim sa...

...men alla vi andra packar in oss på lågprisflyg, -tåg och -hotell till Innsbruck och gör om staden till den första blågula kolonin sen "Saint Barts". Basta!