01 december 2007

Hemska kval

Drömlottning, sa svenska medier om kvalgruppen till VM 2010. Själv kan jag sträcka mig så långt att det fanns en grupp som såg betydligt värre ut (den med Frankrike och Serbien, där Rumänien hamnade), men även en som kändes betydligt lättare (den med Grekland och Schweiz). Fast just greker och schweizare känns som den typen av lag Sverige traditionellt har svårt för, och det finns så många variabler att ta hänsyn till att det är lika bra att bara acceptera den lott ödet gav oss. En poäng är att vi har en chans att vinna gruppen, vilket jag inte tror vi hade haft om vi hamnat mot Tyskland, Spanien, Kroatien eller Italien. En annan poäng är att det inte är helt självklart att vi ens blir tvåa, eftersom vi nu fick revanschsugna danskar ur tredje seedningsgrupp istället för Finland eller Nordirland. (Nej, jag vägrar acceptera att vi egentligen skulle ha svårt för Nordirland). Och en tredje poäng är att en andraplacering är vansklig även den, eftersom Fifa idiotiskt nog har beslutat att "sämsta tvåan" missar VM (det är i grunden osportsligt att resultaten i en grupp ska mätas mot resultat uppnådda mot helt andra lag) och att de övriga måste spela chansartade utslagsmatcher mot varandra.

I Luzern imorgon är det däremot lätt att tänka sig en autentisk drömlottning, på grund av Uefas egendomliga seedningsprocedurer. Om Uefa hade följt samma norm som Fifa, det vill säga, Fifa-rankingen, hade seedningsgrupperna sett ut så här:

A: Schweiz och Österrike (värdar), Grekland (regerande mästare), Italien
B: Spanien, Tyskland, Tjeckien, Frankrike
C: Portugal, Holland, Kroatien, Rumänien
D: Turkiet, Ryssland, Polen, Sverige

Betydligt mer anpassat till lagens verkliga styrka, skulle jag säga, fast jag skulle flytta upp VM-semifinalisten Portugal till grupp B på Tjeckiens bekostnad och låta Sverige ersätta Rumänien i grupp C. Herregud, vi var trots allt åttondelsfinalister i VM 2006 och kvartsfinalister i EM 2004 och rumänerna har inte varit med i ett slutspel sedan EM 2000. Men det skulle åtminstone inte bli lika knäppt som det är nu, när man räknat poängsnitt i kvalmatcher, men ignorerat slutspel, och alltså placerat VM-tvåan Frankrike i fjärde seedningsgrupp. Visst, jag kan uppskatta att man åtminstone använder objektivt mätbara kriterier och inte opererar med ländernas allmänt fotbollsmässiga "status" (som för 20-25 år sen, när England alltid lyckades hamna i första seedningsgrupp). Men nåt är fel när fransmännens tröghet i kvalen hålls emot dem på det här viset - poängen med kval är trots allt att ta sig vidare från dem, och om man, som Frankrike, alltid ställer till största möjliga besvär för sig själva (dubbla förluster mot Skottland den här gången, oavgjort hemma mot Israel, Irland och Schweiz förra rundan) borde det vara deras problem.

Men summan av det hela är att lottningen imorgon nu kommer att få alldeles för stor betydelse. Om vi får Frankrike eller Polen ur fjärde seedningsgrupp; om vi får Tyskland eller Rumänien ur tredje; om vi åker på Schweiz eller Österrike ur första. Själv önskar jag mig en enda sak, och det är ett lag som vi kan slå. Som Nigeria i Japan-VM, som Bulgarien i Portugal-EM. Vår kapacitet att spela oavgjort med vem som helst betvivlar jag nämligen inte. Att öppet önska sig Österrike ur första seedningsgrupp känns som att utmana ödet, för trots allt är de arrangörsnation och när vi har stött på sådana i slutspelssammanhang har vi undantagslöst förlorat. Men Polen, eller åtminstone Ryssland, ur seedningsgrupp fyra? Och Portugal eller Rumänien ur grupp tre? Den fullständiga mardrömslottningen skulle vara Schweiz, Tyskland och Frankrike.

5 kommentarer:

Calle sa...

Holland måste väl ändå vara tuffare än Schweiz, hemmaplan till trots?

Tycker annars hela diskussionen om önskegrupp känns väldigt Lagerbäcksk, även om han är den siste att föra den offentligt – är målet i vanlig ordning bara att ta sig vidare från gruppen? Har vi högre ambitioner än så ser jag hellre att Frankrike inte går vidare från en jämn grupp än att vi springer på dem i kvartsfinal. Då vi dessutom är ganska mätta på smågulligt spel mot Polen och Österrike.

Jesper sa...

Nja, Schweiz på bortaplan tycker jag faktiskt känns väldigt mardrömsaktigt. Just för att det skulle kunna uppstå en känsla av att vi "borde" slå dem och jag tro att de blir väldigt tuffa.

Jesper sa...

Och för övrigt, Calle - det är klart vi kan slå ut Frankrike, precis som vi kunde slå ut Argentina och Italien. Men jag tror vi behöver ett lite mer poröst lag i gruppen, typ just Nigeria eller Bulgarien. Sen kanske just Polen under Beenhakker ger hemska flashabacks till VM och Trinidad/Tobago...

Anonym sa...

Hej J, skönt att du är tillbaka.

Håller med om att en vinst i en gruppmatch, dvs. ett lag vi ska slå om vi spelar bra, ofta är avgörande. Holland kan f.ö. också funka för nedanstående scenario (något chansartat, ok...):
En stornation med disciplinluckor, som man gnetslår i första gruppomgången, så att de sedan måste ta sig samman och slår de andra i gruppen, samtidigt som dessa andra två lag får överdriven respekt för Sverige, så att vi lättare kan kryssa mot dem, och därmed har de vanliga 5 poängen och är vidare, eller rent av slår ett till lag, tar 7 poäng och gruppseger...

Alltså Holland, plus Rumänien och Turkiet (lite nojig för både Beenhakker/Pol och Hiddink/Rys).

Men det är ju i sanning ett lotteri - om ett halvår kanske lagens "former" ser helt annorlunda ut. Man kanske borde ha lottningen närmare inpå slutspelet. Å andra sidan spelas ju bara träningsmatcher fram tills dess. Men å andra sidan igen, om dessa matcher räknades in i rankingen så bleve de ju åtminstone lite betydelsefullare.

Slutligen: det är nästan skönt att återigen inte kunna ha några förväntningar på Sverige längre.

/JJ

öjan sa...

Ryssland? Usch, nä. De blir livsfarliga. Hiddink > Världen.