09 oktober 2007

Urbanocentrismen once more

Märkligt det här: i spekulationerna inför den allsvenska avslutningen verkar det numera tas för givet att Djurgården ska bortaslå Halmstad. Trots att Halmstad var med i guldstriden tills för bara ett par omgångar sen, trots att de har Djuric och Magnus Arvidsson i laget. Halmstad är från landet, förstår ni... Tur att de lär bli så uppretade av alltsammans att de troligen dänger till blåränderna bara för att jävlas.

10 kommentarer:

Studiomannen sa...

Det där har jag sagt hela tiden och det är ett solklart faktum att HBK är mycket vassa - speciellt på hemmaplan - och om DIF går för fullt och tappar bollen på mittplan: 2 tillslag och pang så sitter den. Nu är ju inte livet så enkelt, för isåfall hade HBK lett serien. Men det är imponerande hur bra lagbygge de nästan alltid får till varje år. Magnus Arvidsson hade gått in i de flesta startelvor utan tvekan.

Kattmorfar sa...

Låt oss hoppas att det blir så.

Patrik sa...

Mina källor säger att HBK kommer att lägga sej mot DIF.

Sanjay sa...

Stoppa pressarna, larma kustbevakningen. Ett guldjagande Djurgården anses vara favoriter mot ett avsågat HBK som vann sin senaste match i mitten av Augusti. Bara för att dom är från landsbygden!

Sanjay sa...

Det mest imponerande med HBK är hur man trots att man sedan SM-guldet 2000 har placerat sig, 7-6-9-2-10-11 (och den här säsongen verkar hamna 6-7:a) ständigt omnämns som "laget som alltid är med i toppen trots att ingen tror de bara för att de är från landsbygden". Man måste imponeras av hur HBK har lyckats odla sitt martyrskap genom åren. Sanningen är ju att HBK mer eller mindre aldrig är med i toppen trots att alla ständigt hävdar att dom är det. En av svenskfotbolls stora gåtor detta.

Anonym sa...

Sanjay:

Än en gång får jag rycka ut till HBKs försvar. Jag gör det genom att klistra in en kommentar till ett inlägg på denna blogg daterat 2007-04-11.

"Jag kan inte stillatigande beskåda smutskastningen av Halmstads Bollklubb och vill därför bara informera om att inget lag har tagit fler medaljer i fotbollsallsvenskan under den senaste tioårsperioden än HBK. De är dessutom, förutom Djurgården med tre guld, den enda förening som har mer än ett guld det senaste decenniet. Till detta kan läggas stora framgångar i europaspelet - med svenska mått mätt. Detta har de åstadkommit utan att göra någre större värvningar, samtidigt som de levererat spelare som Fredrik Ljungberg, Niclas Alexandersson, Stefan Selakovic, Mikael Nilsson, Petter Hansson, Mats Lilienberg, Henrik Bertilsson, Magnus Svensson, Michael Svensson, Sharbel Touma, Mikael Gustavsson, Robert Andersson, Niklas Gudmundsson och Jesper Mattsson (samtliga A-landslagsmän) till proffsklubbar i utlandet. Utan tvekan Sveriges bäst skötta fotbollsklubb som, det ska medges, har en tillfällig svacka just nu.

Lars-Erik "Svängsta" Larsson"

Tim

Sanjay sa...

Svartmålning? Det finns inget lag som blir så ständigt skönmålat som HBK. En martyr bland martyrer så till den milda grad att klubben förmodligen skulle kunna bli ett katolskthelgon. År efter år får man ständigt höra hur HBK ligger i toppen trots att det allt mer börjar bli uppenbart att de är ett fast förankrat mittenlag. Spelarna du räknar upp kan man ju rycka på axlarna åt minst hälften av dom, inte bara för att de är ganska mediokra i sammanhanget utan för att de dessutom lagt skorna på hyllan.

Niklas Gudmundsson, Mikael Gustavsson, Robert Andersson och Stefan Selakovic kära nån då!? Om de dessutom ska slå sig för bröstet över Sharbel Tuoma (!!!???) så kan vi leka samma lek med en utav 2000-talets stora underpresterare. Zlatan, Rosenberg, Afonso, Majstorovic, Jon Inge Höiland och Daniel Andersson. Aktiva spelare, dessutom landslagsmän inte bara i Sverige, utan Norge och självaste Brasilien. Eftersom "Svängsta" dessutom underhäll oss med Robert Andersson, Niklas Gudmundsson och Stefan Selakovic så kan man med gott samvete slänga in Anders Andersson och Yksel Osmanovski i samlingen.

Ta klubbar som Djurgården och Elfsborg så kan du räkna upp en minst lika imponerande samling spelare.

Faktum är att HBK numera är en högst mediokerklubb resultatmässigt, en klubb som peakade i slutet av 90-talet. Vad det gäller välskött, på vilket sätt skulle man vara en mer välskött förening än Kalmar FF eller Elfsborg?

Nej att lyssna på sagan om HBK är som att lyssna på "Kejsaren utan kläder".

Anonym sa...

Sanjay:

Du läste kanske inte Svängstas inlägg så noggrant?

Det baserade sig på det faktum att HBK under det senaste decenniet har nått minst lika stora framgångar som alla andra svenska lag (möjligen Djurgården undantaget) och under samma tidsperiod förlorat samtliga de nämnda spelarna, oavsett om de fortfarande spelar eller inte.

När de blir av med sina bästa spelare fyller de dessutom inte på med massa handelsresande i fotboll från jordens alla hörn (även om de nyligen i en hastigt uppkommen nödsituation fick kalla in en kazak) som t.ex. Stockholmslagen gör.

Ytterligare ett faktum vi kan lägga till är att det endast är IFK Göteborg som har en längre pågående svit av allsvenska säsonger.

Om inte HBK är en toppklubb, vilka lag är det då?

Är man ett fast förankrat mittenlag för att man missar medalj två säsonger i rad? De har ju fortfarande chansen på brons i år.

Sanjay sa...

När den här säsongen är slut så kan de ju sluta rida på decennievågen och sälla sig till gruppen av lag som vunnit ett SM-guld under den senaste 10-års perioden. Dessutom rätt långt bak i kön.

2007 ???
2006 Elfsborg
2005 Djurgården (x 2&3)
2004 Malmö FF
2001 Hammarby
2000 Halmstads BK
1999 Helsingborgs IF
1998 AIK

Under den senaste 10 års perioden så finns det ju bara ett lag som med gott samvete kan kalla sig topplag och det är Djurgården. Baserat på SM-guld så blir det en ganska stor samling topplag, längsta svit i Allsvenskan säger väl knappast mer än en Maratontabell.

Vad är HBK? HBK var ett topplag under slutet av 90-talet och har sedan dess fört en ganska anonym mitten tillvaro. Inte i närheten av Djurgården, helt klart omsprungen av klubbar som Elfsborg och Kalmar FF, kanske inte främst resultatmässigt utan organisationsmässigt. Både KFF och Elfsborg har en ny arena på gång.

Sedan det senaste guldet som börjar ligga rätt långt bak i tiden så har man missat medalj alla säsonger utom en. Om HBK är ett topplag så är följande lag också topplag: DIF, AIK, Hammarby, IFK, MFF och KFF eftersom alla lyckats med att ta en medalj sedan HBK kom tvåa.

Vad handelsresande från jordens alla hörn har med saken att göra, beats me. Blir man mer eller mindre topplag för att man har egna talanger från hela Sverige?

Anonym sa...

Sanjay:

Vi kan väl vara överens om att ingen av oss kommer att övertyga den andre i detta ärende. I vilket fall som helst:

Att man inte har så många inköpta spelare har naturligtvis inget att göra med om man är ett topplag eller inte, men jag tror att Halmstads uttalade policy att i första hand finkamma lingonserierna i trakten för att hitta talanger som de själva kan förvandla till spelare av allsvensk standard är en bidragande orsak till att de får mycket positiv publicitet, det som du kallar skönmålning. Lite som det var förr i tiden, och det tilltalar nog en del fotbollsromantiker. På senare år har klubben gjort vissa avsteg från detta och värvat en och annan spelare från utlandet och de allsvenska konkurrenterna, men i betydligt mindre omfattning än de flesta andra lag.

En annan tänkbar förklaring till att HBK ofta anses som ett topplag kan vara följande: Jag har inte kollat hur utvecklingen varit de enskilda säsongerna, men jag har för mig att det åtminstone vid något tidigare tillfälle har varit som i år, d.v.s. att ”Kvasten” legat i toppen under en stor del av spelåret men fallit undan i slutet – något som exempelvis kan ha att göra med att man inte har samma bredd som de större lagen. Med andra ord har HBK tillhört toppen länge även om slutplaceringen inte ger det intrycket.

Vad gäller en lång allsvensk svit så är den väl ändå ett mått på viss form av kontinuitet. Man har trots allt tillhört åtminstone det bästa dussinet under den tidsrymden.

För att återgå till spelarna som du fnyser åt så utgör de fyra elftedelar av landslagets nuvarande förstauppställning. Tre av de övriga (Bertilsson, Lilienberg och Selakovic) hade nyligen vunnit den allsvenska skytteligan när de lämnade HBK, och då var ändå inte de två senaste skytteligavinnarna inkluderade bland de flyktade spelarna (Rosenberg, visserligen bara ett lån, och Thorvaldsson).

Sedan Helsingborg slog ut Inter i Champions League-kvalet 2000 är det endast ett svenskt lag som har eliminerat något som kan kallas en internationell toppklubb i någon av europacuperna. Just det, Halmstads BK – två gånger till på köpet. Benfica fick däng i UEFA-cupen i september 2000, och Sporting Lissabon blev golvade i samma turnering fem år senare, bara några månader efter att de hade varit i final i just UEFA-cupen.

Det var du som började med att välja en tidsrymd (sex år) som passade dina syften, jag förlängde den något. Tio är ju ett ganska naturligt tal att använda (vårt räknesystem baserar sig på detta tal), men jag gör som du säger och snabbspolar till slutet av denna säsong och avslutar med denna godbit: Två lag har vunnit SM-guld under var och en av de fyra senaste 10-årsperioderna (det är så länge jag själv har varit medveten om att det finns något som heter fotbollsallsvenskan), nämligen Malmö FF och – föga förvånande – Halmstads Bollklubb. IFK Göteborg kan sälla sig till denna exklusiva skara om ett par veckor.

Tim