17 oktober 2007

Det var självaste Nemesius från djunglarna, min vän.

Man borde ha lärt sig. Det är så här det blir när Sverige ska spela hem en överlägsen seger över försumligt motstånd. Ungefär tio minuter in i andra halvlek började jag och min bänkgranne diskutera den allsvenska bottenstriden. Strax efter det började publiken vissla. Åt Sverige. Som ledde med 1-0. För att de inte skapade nånting. Vem fan tror de att vi är, Tyskland? Det var väl det Petter Hansson åtog sig att visa att vi inte är. Kändes som en välkommen minnesbeta, när vi nu går till EM ändå.

Kul förresten att vi slutade som ett slags Nordirland själv, med sex engelska rejects på plan: Edman, Anders Svensson, Linderoth, Micke Nilsson, Allbäck, Andreas Johansson. Och så två soon-to-be rejects i Isaksson och Mellberg. Och så Petter Hansson som utan att ha varit i närheten av de brittiska öarna är den mest brittiske av dem alla. Olof Mellberg helt utan hår ser förresten inte bara obehaglig ut, utan direkt osund.

En tunn tårtbit grönklädda nordirländare överröstade hela Råsunda med "You are my sunshine" och "Ulster till I die."

Det var ett felbeslut att ta på långkalsonger. Jag var genomsvett långt före avspark. Förmådde knappt ta mig in i pressrummet i halvlek och väl där fick jag och Ystén stränga blickar av en förbundstant för att vi tog för stora nävar godis. Möjligen hörde hon oss kritisera valet av Gott & Blandat istället för Bassetts vingummin eller åtminstone nåt bättre smågodis (gröna grodor, sega råttor el dyl). Den kunnige Regnell förklarade att Malaco är landslagssponsor.

Med sin vanliga smak hade Fotbollförbundet producerat en fjäskig video med titeln "Tack till publiken" som visades på storbilds-tv:n före avspark och där de svenska "killarna" förväntades uttala sig om den jättestora betydelse råsundapubliken hade för dem. Well, den passade in bland öronbedövande musik, rosaklädda fallskärmshoppare och den evinnerliga speakern ("Vad tycker ni om att Sverige leder med 1-0 då, publiken?" tjöt hon i pausen), men det var en liten lättnad att märka att "killarna" är svåra att domptera när det gäller att göra den här formen av sykofantiska intervjuer.

"Så att, nä då, det är kul att spela hemma, man kan inte klaga", sa Fredrik Ljungberg.

"Det är naturligtvis svårt att mäta och man ska naturligtvis lära sig spela på bortaplan också..." började Lars Lagerbäck, denne PR-mannens dröm.

7 kommentarer:

Flugan på väggen sa...

Efter dagens match är jag benägen att hålla med Neander.

Men först en fråga:
Finns det bara två svenska yttrar?

Om svaret är nej, hur kommer det sig då att Lagerbäck bara tagit ut två i truppen. Framför allt när den ene har en relativt... omfångsfull skadehistorik.

Utan vinthunder, eller i alla fall spelare som kan "slå sin gubbe" på kanterna, är Sveriges anfallsspel på tok för djävla lättläst.

Noterade för övrigt att Nordirlands tränare måste ha läst den här bloggen. Han såg till att utnyttja att vi har ett av Europas trögaste innerbackspar.

Flugan på väggen sa...

För er som missade intervjun med Roland Andersson efter matchen måste jag bara återge en liten godbit:

Unger: Vad tyckte du om Micke Nilssons insats?

Andersson: Jag tycker han gör ett bra inhopp. (konstpaus) Han slog ju nästan ett avgörande inlägg.


Ridå!

Anonym sa...

Jesper:

Det kommer kanske något begåvat om Skottlands debacle senare här på bloggen och nedanstående är ju inte relevant i den här tråden, men jag klistrar ändå in följande försnack från the Guardians minute-by-minute report från matchen i Tbilisi. Skriver du under pseudonymen Scott Murray i den blaskan?

"fa·tal·ism (fāt'l-ĭz'əm) n. So far in the Euro 2008 Group of Death, Scotland have beaten the World Cup runners-up home and away, bossed one of Germany 2006's quarter-finalists at home, and given a good account of themselves away to the world champions. The team have won eight out of ten, are top of the group, and can almost touch their invitation to Austria-Switzerland next summer. Full of confidence and playing some excellent football, they today face a team which may feature a 16-year-old and two 17-year-olds, one of whom is the third-choice goalkeeper at his club, never mind his country. So what's going to happen here, then, do you think. Yep, that's right, you could almost set your watch by it. Ah well, it was good while it lasted."

Tim

Jesper sa...

Tim: Jag skrev i en kommentar till det förra inlägget att det är ett logiskt felslut att tro att någonting alltid måste vara på ett visst sätt bara för att det alltid har varit på ett visst sätt. Skottland är undantaget som bekräftar regeln. Tyvärr finns det inte så mycket mer att tillägga. Jag upprepar vad jag sagt tidigare - jag förväntar mig nu ett heroiskt oavgjort resultat för Skottland mot Italien, möjligen ett uddamålsnederlag efter massiv press och ett otal ramträffar och sen ett inkontrat baklängesmål på slutet.

F sa...

Hahaha "Han slog ju nästan ett avgörande inlägg". Herregud vilka tomtar dessa två herrar är.

Angående speakern så satt jag på södra övre och där fungerade som tur var inte högtalarna. Tråkigt bara att man inte hörde laguppställningen. Usch, Råsunda är verkligen en värdelös arena beträffande fasciliteter (toaletter och kiosker). Ok att det det är lite kö när det är fullsatt, men till en intertotomatch när det är 5000 pers på läktaren ska man väl inte behöva känna panikångest över de trånga utrymmena och de långa köerna till allt? Vad jag däremot inte slapp höra på södra övre var "solfjädrarna" som folket använde till att applådera. Vilken jävla plåga!

leifengkvist sa...

Jag gillade solfjädrarna! Det lät ju som riktiga applåder istället för de dämpade klapp-klapp som följer av vinter och vantar. Fast egentligen fattar jag inte vad någon överhuvudtaget applåderade åt.

När vi möter såna här div 2-landslag som vi har så svårt för - kan man inte bara ta Kalmars backlinje rakt av och slänga in i landslaget? De är ju grymma på att hålla nollan. Sorin måste väl bytas ut, men där kanske nån Gefleback kan tas in.

Vad tror ni förresten om publiksiffran den 21 november mot Lettland, när EM-biljetten redan är säkrad (nej VI tar förstås ingen poäng i Spanien, men får hjälp av Danmark)? Kan det bli över tusen?

Billy Swan sa...

Fotbollförbundet är så underbart paradoxalt.
Å ena sidan säljer man allt som går att sälja i samband med fotboll till ljudet av Råsundas speaker.
Å andra sidan håller man fast vid Lagerbäck som skulle få problem att sälja vatten i Sahara.
Tyder ändå på att SvFF inser att fotboll är det som är kärnverksamheten.
Angående Micke Nilsson så tycker jag att det är fel att hänga honom mer än resten av laget. Han är ändå inhoppare, han slår ändå sin gubbe och får in ett bra inlägg till rätt gubbe (Zlatan) - som för omväxlings skull visade prov på lite sämre kroppskontroll och bollkänsla och nickade utanför.
Var det för övrigt bara jag (som behövde sju repriser från oilika vinklar för att bli säker) som tycker att Petter ska ha frispark när Lafferty ger honom en fet knuff i ryggen när han redan är i luften?