23 oktober 2007

1966 and all that

Inget snack om saken: så ska ett guldmål se ut. Kommer att lägga sig tillrätta där bredvid Sump-Hugos straff från 1964, Stavrums offsidemål från 1999 och handsen på Augustsson ifjor. Lite omöjlig kontrovers hör upplösningen av dramatiska serier till. Nu återstår bara att se vad Conny Karlsson tycker om att återvända till sin gamla hemmaplan under omständigheter som de här.

Om AIK la sig? Ja, såna påståenden är lika meningslösa att göra som "USA invaderade Irak för oljan" eftersom det ligger i sakens natur att de aldrig någonsin kommer att erkännas eller bevisas. Allt jag vet att om jag skulle lägga mig så skulle jag gjort ungefär så här, gjort en massa konstiga byten och sammanbitna grimaser för att visa hur otroligt mycket jag KÄMPADE och kastat folk framåt ideligen utan att åstadkomma så särskilt mycket. Den dag AIK verkligen vill bli fritt från sådana misstankar slutar de ha möten med Firman, kastar ut deras banderoller från läktarna och slutar ta till den där äckligt missriktade terapijargongen för att sockra sina mellanhavanden med dem.

35 kommentarer:

Patrik sa...

Jajemen, och Jonathan kommer att göra fem (säger fem) självmål för att sen inte åka tillbaks till Trelleborg. I alla fall om han hinner.

Jesper sa...

patrik: Jonatan får nog fan inte spela, fast frågan är vad Conny ska göra med sig själv?

Neander sa...

Eftersom varje placering i allsvenskan är värd ungefär, i runda slängar, en halv mille bara i tv-bonusar, är jag rätt skeptisk till läggmatch-snack. Sen finns det säkert segerpremier, sponsor-avtal och andra faktorer som är svåra att att värdera för den som inte har koll på bokföringen i klubbarna.

Däremot kan det ju finnas spelare som tappar gnistan i slutet på serien. Exempelvis Sebastian Eguren gjorde kanske sin osynligaste match för året på Vångavallen senast. Soppa-torsk, liksom.
Gnaget är ett av Sveriges mest välbevakade lag, ur alla vinklar. Det kommer alltid finnas sätt att angripa dem, beroende på hur man riktar siktet.
Jag är dock rätt säker på att ingen av de som finns där vill ner i Superettan. Jag är också rätt säker på att ingen av dem vill ha rykte som oprofessionell och mutbar.
Tycker att man ska ha åtminstone minst en seriös indikation, innan man anklagar någon för något.
Har Conny fixat nytt jobb ännu? Om svaret är nej, skulle han vara slugare än jag hade väntat mig, om han "fixade" guldet till Blåvitt.

Patrik sa...

Vi som såg AIK-Blåvitt vet att AIK inte lade sej. Vi som har nåt i huvet vet ju precis det som Neander skriver, men det är ju kul att snacka om läggmatcher, juju.

Jonatan hinner alltså inte göra några självmål, synd!!

Sanjay sa...

Tror faktiskt att TFF kan göra livet surt för IFK, det är ju på något sätt klubbens syfte att göra livet surt för folk. Det är för sådana här matcher som TFF finns, för att förstöra festen och glädjen. 0-0 på Vångavallen tippar jag.

Patrik sa...

Du har rätt Sanjay i TFF's roll som försurare, men dom ska spela på Ullevi.

Jesper sa...

neander: nej, såklart har du rätt i stora drag,men min poäng är fiortfarande att AIK får skylla sig själv för att ryktena uppstår, eftersom de inte kategoriskt vägrar alla kontakter med Firman o dyl.

Sanjay sa...

patrik

Nästan ännu bättre, folkligt och festlig, 40.000 på läktarna, skumpan upphälld och pytten är uppskuren. När matchen är slut så sitter en skadeglad Jonas Brorsson och ler i njugg, ännu en fest är förstörd. På IFK:s svenskafans.com forum skriver 7-8 forumtroll syrliga kommentarer om "storlag" med citationstecken, och "tro inte att ni är något", de kollade alla resultatet på text tv 60 minuter efter slutsignalen.

Neander sa...

jesper: Jag har inget behov av att försvara AIK. Men det finns så mycket mer viktiga saker att ställa dem till svars för, än just läggmatcher.
"Firma-tecknandet" är en sådan sak. Det faktum att de delar kontor med Svenska Fotbollsförbundet är en annan sak. Unt so weiter...

Mats sa...

TFF viker ner sig. Jonatan får inte spela:
http://www.trelleborgsallehanda.se/article/20071023/SPORT/710230132/1230/

Dennis sa...

Rätta mig om jag har fel, men i England tillåter väl inte FA att utlånade spelare är med i matcher mot den utlånande klubben.

Isobel sa...

Äh, läggmatcher, schmäggmatcher, det är ju helt självklart att det finns matcher som man har mer eller mindre motivation att vinna. Och AIKs uppträdande i måndags var ju exakt sådant som jag själv skulle ha hoppats på om jag hade svartgula känslor, de förlorade men inte på något uppenbart sätt. 0-1 är ju ett utmärkt resultat på så sätt. Och märk väl, jag klandar på intet sätt AIK för den eventuella bristande motivationen. Pengar har inte med saken att göra. Ni må tycka vad ni vill om saken, men för en del av oss är också antipatierna en betydelsebärande del av vårt fotbollsintresse.

Det är självklart också intressant att se hur älskade Markus Karlsson kommer känna på söndag när ett fullsatt stadion sjunger hans namn och han står inför valet att nicka bort eller inte nicka bort det där möjliga 5-0 från mållinjen.

Lee sa...

IFK Göteborg har möten med Wise Men.

Vi delar inte kontor med SvFF.

Var det något mer?

Lämnar denna blogg. Saknad och sörjd av ingen.

Jesper sa...

lee: Mig är du i alla fall sörjd och saknad av.

Om IFK Göteborg har möten med Wisemen borde de också sluta med det, nu.

Patrik sa...

Isobel

Nä, jag har alltid haft lite svårt för det där anipatiandet, tycker det är rätt löjligt. Håller ni på så för att ni redan på lågstadiet blev itutade att det ska vara så. För att det redan i fyran bildas små grupper som småmobbade varandra?

Jag är jag är ju utifrån (Linköping) och kanske inte kan förstå hur en infödd tänker.

Eftersom jag dessutom flyttade från Göteborg väldigt ung har jag dålig känsla för fotbollskonflikterna där också, trots att jag ju vet hur man ska tycka. Jag bryr mej liksom int om Gais och Öis.

Sanjay

JAg hoppas de inte tror att allt är klart. Ditt scenario är tyvärr mycket troligt.

Sanjay sa...

Tyvärr vet jag inte, eftersom jag egentligen inte ens tycker att IFK borde få spela i Allsvenskan, men det är en helt annan diskussion. Jag skulle nog gjort gemensam sak med Jonas Brorsson och fyrat av ett diskret snett leende.

På sätt och vis håller jag med Lee, IFK kommer i princip undan med barnamord jämfört med de negativa rubriker AIK får för sina fans. Inget lag i verige har en obehagligare svans än Wise Men.

Jesper sa...

Min grundläggande observation är att alla supportrar verkar tycka att just de är orättvist särbehandlade, vare sig det är hammarbyare eller AIK-are eller göteborgare eller MFF-are. Och min grundläggande ståndpunkt är att vissa företeelser är lika dåliga var de än äger rum - som att slänga saker i huvudet på bollpojkar, hota och trakassera spelare som vill byta klubb eller för den delen ge de människor som utför just nämnda handlingar någon form av legitimitet. Men jag får alltid känslan av att det inte går att snacka om de här sakerna, därför att känslan av att vara förföljd och orättvist behandlad är själva grunden för det agerande som man sen kan känna sig förföljd och orättvist behandlad för, ad infinitum.

Studiomannen sa...

Det är nog bäst att hålla käften innan jag blir riktigt gramse...

Sanjay sa...

Jag håller varken på AIK eller IFK och tycker inte att MFF blir förfördelat på något sätt, men det är ju rena fakta att om IFK spelat i Italien ellr något annat av våra korrupta sydeuropeiska länder så hade de spelat i superettan och börjat med 10 minuspoäng. Därför håller jag alla tummar som finns på Djurgården eller Kalmar FF, för det vore sannerligen en skam för svenskfotbll om IFK fick lyfta bucklan.

Studiomannen sa...

Det är inte rena fakta.

Jag kan inte förstå denna bitterhet. Tänker du likadant om HIF, som verkligen hade spännande ekonomiska affärer? Eller syftar du på något annat?

Jag skulle möjligen fundera på rättvisan med ÖSK:s degradering. Men eftersom de ovan nämnda lagen är svenska och spelar i allsvenskan saknar ditt inlägg helt substans.

Jag kan inte köpa dessa liknelser.

Den enda skammen som kan ske på söndag är eventuella läggmatcher. Eller läktarproblem. Det är ingen skam att vare sig IFK, DIF eller KFF tar guld, vare sig vad du Sanjay eller Paul Lindholm tycker.

Sanjay sa...

Vad är det du inte kan förstå? IFK Göteborg tillskansade sig sportsliga fördelar bortom reglerna, man lastade allt detta på sportchefen och en annan ur styrelsen. Precis som Juventus gjorde, även där fick sportchefen bära ett personligt ansvar men klubben blev bestraffade för de fördelar man fått.

Ofta får man lite det man köper, man anställer en tämligen skrupelfri vapenhandlare som styrelsordförande, Halse visste "ingenting" om vad Mats Persson gjorde precis som han inte visste något om mutaffärarerna i Sydafrika. Precis som i Juventus så genomsyras Karatgården av en korruptionskultur, skillnaden är att Juventus tagit tag i saken. Ungefär som Jesper säger om AIK så är det en stämpel IFK får leva med tills man rensat ut hela styrelsen.

Som IFK supporter ska man vara väldigt försiktig med att peka finger mot andra klackar, det finns ingen klubb som har en obehagligare svans än IFK Göteborg.

Förövrigt vore det hejdlöst roligt om BP förlorade med 6-0 och sen se folket inom IFK snacka om heder. Mer dubbelmoral än så blir det inte.

Studiomannen sa...

"Som IFK supporter ska man vara väldigt försiktig med att peka finger mot andra klackar, det finns ingen klubb som har en obehagligare svans än IFK Göteborg"

Nja... det finns andra obehagliga, men jag kan hålla med om att det inte är läge att peka finger.

Hagström sa...

När det gäller Sanjays åsikter om IFK Göteborgs existensrätt i Allsvenskan håller jag med. Idén att en styrelse ska kunna utse en person att sköta ekonomin och sedan svära sig fri från denne när han uppdagas med olagligheter (som klubben dragit nytta av) är fel. Det är som när en dopad friidrottare skyller på tränaren - idrottaren har ju faktiskt vunnit fördelar av preparaten även om han inte tagit dem medvetet.

Sanjay sa...

Alla rullande ögon om korrupta Serie A faller ju liksom helt platt till marken när IFK går fria. Ni borde se "Enron - The smartest guy in the boardroom". Man gick tillväga på exakt samma sätt som IFK:s styrelse och anställde en skrupelfri VD som styrelsen sedan försökte svära sig fri från, men inte heller där, liksom i Italien gick företaget/klubben fria. Det spelar ingen roll vad IFK presterar hädanefter, så länge inte föreningen får betala sitt pris för de fördelar man tog sig så är varje guld, silver äda ner till minsta placering helt värdelös. I mina ögon har Ljungby IG mer i Allsvenskan att göra än IFK Göteborg. Så heja TFF, DIF och KFF på söndag!

Jesper sa...

sanjay, jag undrar lite hur det ser ut när rullande ögon faller platt till marken. Men i grunden förstår jag din synpunkt. Vad säger du om HIF då?

Patrik sa...

Vilka fördelar? Peter Ijeh? Knappast Peter Ijeh, va?

Flugan på väggen sa...

För att återgå till guldstriden, så kommer här upplösningen. Redan nu.

http://ingendansarnykter.blogspot.com/2007/10/lex-kimi.html

Studiomannen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Studiomannen sa...

Sanjay: din enögdhet är ...intressant. Du får gärna ha dina åsikter i alla fall. Men det här guldet tillägnar jag dig. Du verkar behöva lite tröst. Medan du grämer dig där du sitter konstaterar vi andra att IFK Göteborg är värdiga svenska mästare. För det funkar så här. Ett lag som hade flest poäng hamnade först. Sveriges bästa lag. Faktiskt Sveriges bästa lag genom tiderna.

Sök hjälp.

Sanjay sa...

Ett fantastiskt svar Studiomannen. IFK Göteborg bryr jag mig inte om, men däremot trist för svenskfotboll att man inte längre kan ta den på allvar. Italiensk fotboll fick tillslut betala ett högt pris för att man blundade, vi får hoppas att det inte blir så i Sverige.

Förövrigt så låter du märkligt defensiv och agiterad med tanke på hur glad och stolt du påstår dig vara.

Vänligen!

Studiomannen sa...

Sanjay: egentligen gör du mig skitförbannad, men eftersom jag firar guld just nu nöjer jag mig med det jag redan skrivit. Du kan propagera ihjäl dig utan att få din vilja fram (och det är ju bäst med alltihop) för i historieböckerna kommer det att stå att 2007 års vinnare av allsvenskan är IFK Göteborg.

Sanjay sa...

Jag förstår inte varför du blir förbannad på mig, du borde rikta ilskan mot din klubb. Ledande medlemmar ur ledningen och två spelare har med olagliga medel tilskansat klubben sportsliga fördelar. Självklart smutsar det ner din förening, men det är knappast mitt fel och du kan väl knappast förvänta dig att fusket inte ska påpekas av andra. IFK Göteborg borde spela i Superttean, svårare än så är det inte och hade IFK varit ÖSK så hade det naturligtvis blivit så.

Här har du paragrafen Lagrell struntade i:

5. Påföljder för förening som inte efterlever ekonomikriterierna
..
Elitlicens skall av Licensnämnden ej beviljas, såvida inte särskilda skäl föreligger, när förening (..)
• grovt åsidosatt vad som ålegat föreningen genom att i avsevärd omfattning underlåta att betala skatter och allmänna avgifter

Studiomannen sa...

Du kan ju stryka Selakovic från listan. Han friades.

SvFF ska inte klandras för att de inte tvångsnedflyttade IFK Göteborg. Däremot ska de klandras för att de verkligen gjorde det med ÖSK.

Förra årets allsvenska gav ju Bajen bronsmedaljer. Bajen fick 3 poängs avdrag. Jag tror bajare förstår vad jag menar när jag säger att jag hoppades på att Bajen antingen 1. vann ändå eller 2. var mer än 3 poäng efter segrande lag. Annars hade förra årets allsvenska varit det året då Bajen egentligen borde vunnit.

Det här året är ingen skam överhuvudtaget. Rätt lag vann.

Sanjay sa...

Att IFK vann, kom tvåa eller sjuaär fullständigt irrelevant. Skammen är att IFK Göteborg spelar i Allsvenskan, eftersom Lagrell uppenbarligen struntade i den här paragrafen:

Elitlicens skall av Licensnämnden ej beviljas, såvida inte särskilda skäl föreligger, när förening (..)
• grovt åsidosatt vad som ålegat föreningen genom att i avsevärd omfattning underlåta att betala skatter och allmänna avgifter

case closed.

Du verkar tro att det här har med IFK Göteborgs guld att göra.

Anonym sa...

Eh, har alla totalt missat att förbundet inte granskar Blåvitt förrän den slutgiltiga domen kommit? Det juridiska kaoset är inte över, domarna har överklagats. När domarna vinner laga kraft, då kan förbundet gå in och granska brott mot elitlicensen. Man avvaktar helt enkelt för att inte försätta sig i en än mer komplicerad situation.

Då får vi se vad de potentiella konsekvenserna kan bli. Nedflyttning eller poängavdrag. Eller böter eller vadsomhelst.

Så vitt jag förstår förbundets agerande iallafall.

Tills vidare gratulerar jag IFK till guldet, som vanns på planen och vanns rättvist sett över säsongen. När man kom miserabel åtta-nia förra året var det väldigt få röster som ropade tvångsnedflyttning.