21 augusti 2007

VM-feber

Det verkar inte ha fått så mycket uppmärksamhet som det borde i medierna, men kvalet till VM 2010 startar på lördag. Det är Södra stillahavsspelen på Samoa som också tjänstgör som första omgången av Oceaniens VM-kval. De tre bästa lagen går vidare till en andra omgång, där även Nya Zeeland deltar och där segraren går vidare till ett avgörande kval, hemma och borta, mot det femteplacerade laget i den asiatiska zonen. Chanserna att något lag ska ta sig hela vägen från Samoa i helgen till Sydafrika om tre år är inte så särskilt stora, men vi hejar såklart frenetiskt.

Dessutom tänker vi givetvis släpa oss ner till närmaste O'Learys på lördag (eller om det fortfarande är fredag när klockan är 15.00 på lördag eftermddag på Samoa) och vänta oss att se inledningsmatcherna. Dessa spelas samtidigt mellan Fiji och Tuvalu, samt mellan Salomonöarna och Amerikanska Samoa. Amerikanska Samoa minns vi för rekordnederlaget 31-0 mot Australien i VM-kvalet 2001, och deras största VM-framgång överhuvudtaget är de 0-4 mot Samoa i förra VM-kvalet. Försåvitt man inte ska räkna Natia Natias mål i 1-9-matchen mot Vanuatu i samma kval, som nämligen är det enda Amerikanska Samoa någonsin gjort i VM-kvalsammanhang. Våra tappra vänner är rankade på delad 199:e och sista plats i Fifa:s senaste ranking, ihop med giganter som Montserrat och Djibouti.

Amerikanska Samoa framstår dock som närmast en jätte om man jämför med Tuvalu, det andra lag som får äran att inleda hela VM-spektaklet. Tuvalu, har vi tagit reda på under en förmiddags idogt google-arbete, är världens näst minsta självständiga stat med strax över 10 000 invånare (endast Vatikanstaten är mindre) som brer ut sig på fyra rev och fem atoller på tillsammans 26 kvadratkilometer. De har lyckats sälja sitt domännamn för en massa miljoner dollar, men håller i gengäld på att sjunka i havet på grund av växthuseffekten, så det är tveksamt om de jublar över globaliseringens välsignelser. Dessutom är de inte medlemmar i Fifa, utan endast "associerade medlemmar" i OFC, det oceaniska fotbollförbundet. Precis vad som kommer att hända om Tuvalu lyckas kvala in till VM framgår alltså inte, även om chanserna verkar vara små. En 5-3-seger över Tonga i Södra stillahavsspelen 1979 (då de dock också fick pisk av Tahiti med 18-0) är deras största merit hittills.

Vi håller stenhårt på dem, naturligtvis. Specialbevakning av deras öden och äventyr utlovas.

4 kommentarer:

Olov sa...

Fast frågan är om Sverige skulle slå nåt av lag från Oceanien i rugby...

Och varför är det gulligt att Tuvalu är med och kvalar till internationella mästerskap men bara irriterande att Liechstenstein, Andorra och San Marino är det?

Och apropå det, hur kommer det sej att varken Kanalöarna eller Isle of Man har ett eget fotbollslandslag när resten av de brittiska stammarna har det?

Staffan sa...

Det gulliga ligger väl i att Tuvalu får möta andra gulliga lag i ett första kval, medan San Marino direkt går in i kvalet och får spela mot stormakter inom fotbollen.

Kanske ett Furstendömme Mästerskap skulle kunna fungera som ett slags förkval för dessa länder i Europa?

Jesper sa...

olov: de tre Kanalöarna har tydligen visst sina egna fotbollslag. Liksom Isle och Man, liksom Åland och liksom Gotland. Allt enligt detta: http://en.wikipedia.org/wiki/Island_Games

Jesper sa...

dessutom bör det väl påpekas att det bara finns 10 lag i hela OFC, nu sedan Australien schappat. De behöver alltså sina Tuvalu och Amerikanska Samoa för att det ska bli ngra turneringar. I Uefa är det väl över 50 medlemmar nuförtiden.