22 augusti 2007

Var plåga har sitt skri för sig

Jag försöker erinra mig vänskapslandskamper som har väckt någon form av entusiasm hos mig. Och faktum är att vad de alla har gemensamt - 1-1 borta mot Västtyskland i Jonas Therns debut, de 3-1 borta mot Spanien våren 1988, 6-0 mot Österrike i Kennet Anderssons genombrott i landslaget 1991 och 3-0 mot Danmark i Tommy Söderbergs första seger som förbundskapten - var att de kom under perioder när inget annat fanns att glädjas över. När det går bra för oss i riktiga landskamper, då blir träningslandskamperna precis så betydelselösa som de i verkligheten är. Och ändå sätter jag mig nu framför tv:n.

18 kommentarer:

nilsson sa...

Jag satte mig för Kennedys skull. Och det fick man ju nåt för.

Studiomannen sa...

Jag tittade inte. Men jag noterar när jag skumläser idag (bl a i Lauls blogg) att det snackades skit om Daniel Andersson. Jag har ändrat uppfattning om den mannen sedan länge. Dels fotbollsmässigt och dels vad gäller kaptensbindeln. Det känns väl rätt OK att låta någon med ledaregenskaper vara kapten, eller hur?

Hörde också att Zlatan var bra. Det är väl nu som man ska rösta på nätet om vilka som ska börja på topp. Konstigt att det är så få omröstningar om de andra platserna...

Flugan på väggen sa...

Lite beroende på resultatet i nästa match, så har väl en framtida träningslandskamp mot Danmark potential att bli rätt spännande?

Neander sa...

studiomannen: kommer det en enda ytterligare Kim-Anders-omröstning måste jag nog åka på tremånaders spa med madrasserade väggar...
Backlinjen däremot. Jisses. Problemet är att Lagerbäck inte ens tar ut de bästa försvararna i truppen.
Kan vi ha en förbundskaptens-omröstning?
Nävisst, nä. Lagerbäck är ju säkert den ende tänkbare svenske förbundskaptenskandidaten som kan garantera en 1-0-seger mot Malta.
Det är klart att han är given.

Tänkte'nte på det...

Studiomannen sa...

Neander: mittåt. Jag bugar huvudet i skam. Vi har sett alldeles för många Källström-Svensson-omröstningar.

F'resten: hörde att Dusan Djuric spelade. På vilken plats?

Malena sa...

Det är väl inte Lagerbäcks fel att Sverige har dåliga försvarsspelare. Däremot har han ibland förmågan att få dem att spela tillsammans som vore de genier. Tex mot Argentina, eller som jag förstår mot Spanien.

Dysterkvisten sa...

OK, länge sedan jag terroriserade dig/er med den här smörjan, men för statistikniiiiiiiiiierds kanske detta kan väcka intresse:

http://www.fotbolti.net/fullStory.php?action=viewStory&id=51269

Ni kan säkert inte språket - så jag ska förklara. I Islands träningsmatch mot Kanada (1-1...) bar inte mindre än fem olika isländska spelare kaptensbindeln. Hört talas om något liknande? Vad är det inofficiella rekordet i landslagssammanhang här?

Jesper sa...

dysterkvisten: Ett fall för Tim Nielsen. Vi hör nog snart av honom!

Neander sa...

malena: Lagerbäck lyckas ju inte ens ta ut de bästa försvararna vi har i landet, i truppen. Tycker jag.
För jag tror inte på teorin att Niclas Alexandersson är landets bästa högerback.
Jag tror ännu mindre på teorin att Mikael Nilsson skulle vara landets bäste vänsterback.
Jag tror inte heller på teorin att "mittlåset" med balans-spelaren Daniel Andersson och mittbackarna Olof Mellberg och Petter Hansson är de som är bäst rustade för att vara mittlås mot toppmotstånd. Inte ens i Schleebrügges och Linderoths frånvaro.
Aregentina var för naiva defensivt.
Spanien? Det var väl drygt tjugo år sen de var hyfsade som landslag betraktat?
Orsakerna till det är värda en tjock roman, men låt oss konstatera att de konstant underpresterat väldigt länge.

Studiomannen sa...

Ersätt alla?

Oscar Wendt-Daniel Majstorovic (stavning?)-Kalle Svensson-Christoffer Andersson

:-)

C.Andersson tog Wahlstedts plats i söndags och var mycket bra. Dock var HIF:s bäste back ett stort svart stenblock på vänsterkanten. Hans efternamn börjar på T. T någonting lär inte vara svensk medborgare. Jag gillar backar som inte bara bryter och skickar ut bollen till inkast utan i nästa moment startar ett anfall.

Motståndarfans må hata killen, men det hade inte varit fel ifall Zvirgdauskas varit svensk heller.

Jesper sa...

neander: Menar du någon annan är von Schlebrügge med landets bästa försvarare?

Anonym sa...

Dysterkvisten och Jesper:

Läser ni inte Offside?

Ämnet avhandlades i nummer 2/2007. På sidan 34 står att läsa att Wales också hade fem kaptener i landskampen mot Bulgarien 15 augusti 2006. Ryan Giggs, Mark Delaney, Craig Bellamy, Danny Gabbidon och Paul Jones bar bindeln.

Tim

Jesper sa...

Tim: uh, ah, det ska fan läsa allt som folk skriver.

Anonym sa...

Dusan var bra, inte tu tal om annat.

Har en tid funderat på olika spelares löpsteg. DD påminner mig starkt om Pirlo och har därmed en "internationell" stil i sitt steg och rörelseschema.

Jag vet inte varför det är så här (eller varför i varje fall jag upplever det så) men de flesta allsvenska spelare har ett "bonnigt" löpsteg som rent estetiskt inte tilltalar mig.

Och man kan ju också diskutera Anders Svenssons löpsteg...(också utan att Majlarda sig), Påverkar det här en spelares upplevda kvaligtet?

Neander sa...

jesper: nu ska vi inte pyssla med hårklyverier, men nog menar jag att Max Von Schleebrügge är en av landets fyra bästa försvarare.

Malena sa...

Är det alltså Max som ska ersätta Niclas Alexandersson, Mikael Nilsson, Daniel Andersson, Olof Mellberg och Petter Hansson? Jag gillar också Max, men jag tror inte att endast han kan lösa alla Sveriges försvarsproblem faktiskt.

Jesper sa...

Nej, inte jag heller. Men hur är det med Anders Andersson? Och Jon Jönsson, om han får spela i Frankrike?

Neander sa...

David Johansson, Mattias Concha, Markus Jonsson, Erik Edman, Jon Jönsson, som du redan sagt, Jesper.

Max kan inte lösa alla problem. Det har jag aldrig påstått. Men han kan lösa problemet med att ingen av mittbackarna är snabba.