21 augusti 2007

Här mellan polsk pallasch och ungersk sabel

Vi fick lite välförtjänt uppmärksamhet häromdagen när vi påstod att Karl XII skulle ha stupat vid Fredrikstad, och inte, som en mer konventionell historieuppfattning vill göra gällande, vid Fredrikstens fästning utanför Halden. Naturligtvis handlade det om en medvetet subversiv inställning till den nationalistiska historietolkningen, eller vad Martin Nyström på Dagens Nyheters kulturredaktion skulle kalla "en medveten degradering i karnevalisk anda". Det gläder oss att se att vi har bundsförvanter i vår strävan, ty på Expressens sportbilagas förstasida igår upptäckte vi Sven-Göran Eriksson, utklädd till karolin samtidigt som han enligt rubriken deltar i "slaget om England". Vi hisnade över det djärva greppet, ty Karl XII:s bussar må ha härjat och bränt i ett stort antal länder, men England kom de såvitt vi vet aldrig i närheten av. Möjligen är det det berömda sammanträffandet mellan Karl XII och hertigen av Marlborough i Altranstädt 1707 ("När Marlborough, Europas konnetabel/ räckt blommor till dig över scenens ramp" som ju Frans G Bengtsson skaldar i sin sonett om kung Karls värja) som Expressen-sporten vill syfta på, men så förutsägbara kan vi inte tro att de är.

3 kommentarer:

Anonym sa...

OK - C12 kanske inte var så nära England men vikingarna röjde ju där ganska friskt. Visst var de kanske danskar till största del (tänk er Terror-Torben med vikingahjälm, stridsyxa och 18-20 mjödstop innanför djurpälsen!) - men med Lund som huvudstad kan vi väl kalla dem skånska vikingar...

Sen var det ju Erik XIVs tur att försöka genom att äkta Elisabeth.

Så Sven-Göran som Erik 14 i vikingahjälm hade kanske passat bättre?

Anonym sa...

På tal om vikingar:

"Few people in England have heard of the Battle of Stamford Bridge, even though it was the last Viking battle on English soil and ended the Viking era of English history." (Anledningen till att slaget är tämligen okänt är att det överskuggas något av slaget vid Hastings bara 3 veckor senare)

Redan den 27 oktober är det re-match då Svennis och Backe möter Chelsea på Stamford Bridge - kan de två gråa herrarna återupprätta vikingaväldet?

Jesper sa...

Slaget vid Stamford Bridge var dessutom en bidragande anledning till att den anglosaxiske kung Harold Godwinson, med världshistoriska konsekvenser, förlorade mot normanderna vid Hastings. Knappt hade han klått Harald Hårdråde vid Stamford Bridge (som för övrigt ligger nära York) förrän han fick besked om att herig Vilhelm av Normandie landstigit på sydkusten. Hertig Vilhelm kallades f ö "Vilhelm Bastarden" fram till dess: därefter blev det "Vilhelm Erövraren".
De fotbollshistoriska parallellerna till detta överlåter jag till dig, Leif, att dra.