24 juli 2007

Svenska krusbär

Det är pinsamt att se att kvällstidningarnas sportbilagor numera urartat till nåt slags propagandaverktyg för internationella svenska fotbollskändisar. Först allt detta malande om hur Svennis "hyllas av Arsène Wenger" etc, nu alla dessa försök att sätta positiv spin på Ljungbergs transfer. Ljungberg har gjort en Hasse Mattisson, helt enkelt: efter ett antal skadedrabbade år i en storklubb där han blivit mindre och mindre given har han flyttat vidare till ett engelskt Halmstad. Säkert helt ok och ett bra drag för honom personligen, men inte nödvändigtvis nåt som måste tolkas som att alla tycker att Ljungberg är världens bäste fotbollsspelare.

Nej, på den tiden när Linné skrev sina servila krönikor om alla "magiska mål" Zlatan gjorde visste man åtminstone att det handlade om att vårda relationen, i hopp om att få ett exklusivt pratminus då och då. Har det blivit något slags permanent förhållningssätt för kvällstidningarna gentemot de svenska storstjärnorna?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hylla, håna, hot, hat, här..., han, hon, det är något med h:na och sportsideredigerare.

Studiomannen sa...

Liknelsen med Hasse Mattisson är inte fel, för antagligen kommer publiken på Emirates att hylla sin gamle hjälte trots att han gått till en lokalkonkurrent.

Helt okej klubb att hamna i.

Ja, jag är Arsenalfan (blev "beordrad" av far min tidigt, men saken var klar under FA-cupfinalen -79) och känner att det nog var dags för Freddie att flytta nu.

Dennis sa...

Apropå Svennis så trodde jag att det var lag på att svenska journalister måste fråga utländska berömdheter vad de anser om svenskar som verkar inom samma gebit. För någon gång kanske de till och med får ett intressant svar.

Jesper sa...

Ja, men det är bara inom sporten det uttrycks på ett så oförblommerat naivt sätt. Eller kan man tänka sig rubrikerna "GEORGE W BUSH HYLLAR REINFELD" eller "WILLIE NELSON HYLLAR MONEYBROTHER"? (Ens om Willie Nelson skulle ha kunnat tänkas hylla Moneybrother?)

Moffe sa...

Willie Nelson inom samma gebit som Moneybrother? Här målas det med breda penslar.

leifengkvist sa...

Reinfeldt hyllade väl Bush för dennes miljövisioner för inte så länge sedan? Så visst sker det även på nyhetsplats! Även om det nu var svensken som hyllade.

PS. Måste man ha en fotbollsanalogi för att skriva här så är det väl som om...som om... hm, det finns nog förresten inget så uppenbart lögnaktigt rövslickeri inom fotbollen.

Jesper sa...

moffe: Willie är en bred pensel hela han.