13 juni 2007

Sista natten med gänget

Nej, det blev alltså inte så. Jag ville så gärna, så gärna. Det hade varit en avslutning i stil, ett avsked till tiden i klacken, one should go out with a bang, ja, ni vet vad jag menar. Men foglossningen, vattnet i benen och den allmänna ynkedom som inträder när man har två veckor kvar till utsatt förlossningsdatum kompletterades i måndags av matförgiftning. Om det är jobbigt i vanliga fall kan jag avslöja att det i mitt nuvarande tillstånd, och med 28 grader ute, faktiskt inte på något sätt går att rekommendera.

Jag var alltså en urvriden trasa i går. Ingen klack, ingen Stefan Rehn-hyllning, inga sånger om att gå direkt i fängelse. Däremot 89 kronor till pay-per-view och den bisarra upptäckten att Canal Plus tror att det är rimligt med gamla gnaget- och bajen-profiler som bisittare på blåblåa matcher. Jag minns Krister Nordin för ett år sedan. Peter Markstedt var i går ändå betydligt mindre uppenbart partisk.

Via teven märkte jag inte så mycket Rehn-sånger. Och det klart att jag vet att han är tränare för de andra, och att man är mer fokuserad på sitt eget lag. Men ändå. Stefan Rehn. Jag kommer ihåg en Mats Olsson-krönika från dagen efter Sundsvalls-matchen på Stadion där han skrev att "Jag förstod inte till fullo kärleken mellan Stefan Rehn och Djurgården, mellan Stefan Rehn och fotbollen." Sundsvallmatchen alltså. Alla blåränder vet vilken jag menar. Den när guldet 2002 nästan vanns och han fick göra det avgörande målet och 14 000 människor sjöng hans namn i vad som kändes som timmar. Jag vet att han är deras tränare nu, och jag vet att vi är bättre än när han var vår, men den där kärleken kan man inte bortse från.

ps. Matchen finns inte så mycket att säga om. IFK:s backlinje är ruskigt bra. Vårt mittfält blir bättre och bättre. Jan Tauer borde klippa sig. Det är komplett bisarrt att dela ut 7 gula kort i en match som åtminstone på teve såg stillsam och kamratlig ut.

16 kommentarer:

Studiomannen sa...

Hedersamma förluster är inte på min favoritlista, så gårdagen var ett lidande från och med kvitteringen som aldrig var inne till slutsignalen. Blåvitt har även fått däng på Borås Arena och nu väntar Kalmar och Hammarby. Även om spelet helt säkert bådar gott funkar det inte att torska mot lag man förväntas vara jämnstarka som.

Jag räknade med att alla skulle hylla Rehn. Hans nittiotal med oss var inte att leka med.

Isobel sa...

Vadå inte inne?? En av fördelarna med att se matcher på teve är ju att man får repriser och om du inte i slow motion ser att båda bollarna var tydligt inne behöver du nog öka skärpan i glasögonen. Däremot förstår jag inte hur linjemannen kunde se det (med 1-1, 2-1 när den trots allt studsar på marken är ju lättare)

Patrik sa...

Jag stod flera mil från målet så jag har ingen åsikt om huruvida bollen var inne eller inte. Domarn dömer. Att säga att vår backlinje är urstark känns lagom fjäskigt, Hjalmar var väl lite bättre än vanligt och Ragnar och Bjärsmyr hyfsat stabila, och kanske Adam också. Jag antar dock att du såg hur svårt Concha hade det mot Ölmejävel i andra. Herregud!!!! Det räcker nu! Att det inte blev fler mål bakom Bengan är ett mirakel.

Grattis till välförtjänt seger och en tillfällig serieledning.

Eric Goesta Rosén sa...

Stefan Rehn 2002, var han inte offside då? Eller nån annan?

Isobel sa...

Eric, du tänker på Rehns för offside felaktigt bortdömda mål borta mot Sundsvall året innan. Med vilket vi hade vunnit redan det året, för övrigt.

Stadion-matchen innehöll inget som ens kan ses som tveksamt vid målen. (Och jag har den på video och har sett många gånger - jag vet att detta gör mig till en nörd av det värre slaget. När jag är hemma och är sjuk brukar jag kolla på gamla matcher på samma sätt som många andra kollar på daytime-tv.)

Erik D sa...

Tack Isobel för en mycket bra bok. Lycka till med det nya livet.
Och Rehn är alltid kung på Stadion.
Allt gott hälsar Erik D.

Patrik sa...

Nu verkar det som det kasnke blev ett missförstånd, så ett klargörande: jag vet att bollen var inne, jag har sett det på storbilden och på teve, men vill poängtera att det inte spelar så stor roll, ibland gör domarn fel ibland gör han det åt rätt håll, ibland åt fel håll, men okej i det här fallet inte alls.

Rehn var bättre som spelare i IFK än som tränare.

Studiomannen sa...

Öh?

Jag ville se detta med egna ögon men förvägrades detta av SVT och TV4 som inte visade 1-1-målet. Jag fick redan under matchens gång rapporter från både folk på plats och framför TV-apparaterna att ettan inte var inne (dvs att hela bollen var över linjen) medan tvåan med rejäl marginal var inne. Således gick jag på mina normalt stensäkra källor och räknar helt kallt med att DIF fick ett mål gratis igår.

Men vad jag inte sagt var det övriga i dessa rapporter: att DIF vann rättvist. OK?

Isobel sa...

Vad konstigt. På pay-per-viewen (ursäkta vedervärdig böjning) hade de reprisvinklar där det syntes tydligt. Visst, det var inte med mycket, men ändå tydligt.

Sedan vad gäller backlinjen tyckte jag framförallt att ytterbackarna var förfärigt effektiva.

Patrik sa...

Faktum kvarstår: Mattias Concha, ytterback, hade lekstuga med Magnus Johansson, även han ytterback.

Men okej, det blev ju inga mål i andra, så han var väl tillräckligt effektiv då.

Dysterkvisten sa...

Det enda jag bryr mig om med DIF är att förståsigpåarna inte får rätt angående Siggi. Siggi är kingen.

Studiomannen sa...

Det är OK Isobel. Det spelar ju faktiskt ingen roll nu. Skulle jag gräva ner mig över sådant hade jag tagit repet redan på sjuttiotalet som liten pojke... typ.

Men nu leder DIF (idag i alla fall) och det är ju säkert överraskande för de flesta fans och jag vill minnas att inte heller du räknade med topplacering. Grattis - än så länge!

Flugan på väggen sa...

Jag trodde att Krister Nordin var en gammal djurgårdsprofil också;-) Har ni förskjutit honom.

Sedan vad det gäller det för offside felaktigt avvinkade målet, och huruvida ni skulle ha tagit guld redan 2001, så är det ju lätt att skriva historien så den passar en, om man bara ändrar en detalj.

Till exempel kan jag välja att hävda att Hammarby aldrig hade förlorat den betydelselösa matchen mot Sundsvall i sista omgången, om den inte hade varit just betydelselös.

Och därmed hade guldet hamnat i den enda rätta stadsdelen i alla fall;-)

P.S Lycka till med tekningen.

Isobel sa...

Självklart gällde det eventuella guldet vid allt annat lika. Att Rehns målt i Sundsvall inte var offside är däremot rimligen uppenbart för alla som såg repriserna.

Jag vill dock påpeka att jag inte, som en del av mina kamrater, långsiktigt har hållit detta emot Peter Fröjdfelt som dömde den matchen. I ljuset av ex sånt som tisdagens 7 gula kort är det än mer uppenbart att vi nog bara har en bra domare i Sverige. Även om det är en smula underligt att domarförbundet låter honom hålla en helt annan nivå än alla andra lallare.

Jag hade enkla mål inför säsongen. Minst en riktigt bra match, undvika nedflyttning och ta minst tre poäng i varje derby-dubbelmöte. De två första punkterna känns redan hyfsat uppfyllda, den senare en liten bit på väg. Den som stod där varenda jävla match förra året (och exempelvis inte lyckades få se någon enda bra hel match) drömmer inte om guld i första taget.

Studiomannen sa...

Träffade Hasse Backe idag som sade att båda bollarna var inne...

Dysterkvisten sa...

Isso:

http://www.fotbolti.net/fullStory.php?id=48799

Tydligen ska de erbjuda Rurik kontraktsförslag!