22 maj 2007

Blott i drömmar Olympen stiger till dödliga ned

Känsliga bedömare tyckte visst att det var "pinsamt" att det bara kom 2 500 åskådare till TFF:s förra hemmamatch mot Elfsborg. Själv undrar jag när det blev tvång på att gå på fotboll, eller när publiksiffror började spela någon roll för bedömningen av ett fotbollslags kapacitet. Särskilt när den kapaciteten, som i detta fall, verkligen förtjänar att bedömas i sin egen rätt.

Nej, som alla förstår - själv är jag stolt. Stolt över att hålla på det enda lag som kan tillföra Allsvenskan dessa unika kvaliteter. Stolt över att hålla på det enda lag som skapa en atmosfär som den som liksom koncentrerades i den 71:a minuten igår. Först hur Mensah skickades av banan, rullande med ögonen som en stråtrövarhövding i en gammal stumfilm (man bara väntade sig att han skulle dra upp en kroksabel och börja vifta med den). Sen hur Malmqvist kastade sig fram och nickade bollen klockrent i eget kryss. Allt medan tystnaden härskade över Vångavallen och nån enstaka fiskmås blåste förbi kameralinsen.

Jag vet inte var detta ska sluta egentligen. Var gång jag hittills har sett TFF har jag tänkt att detta måste vara botten, värre än så här kan det inte bli. Nu tänker jag att det kan nog bli precis hur illa som helst resten av säsongen, och det fantastiska är att man ändå kan klara sig kvar.

Svensk fotboll är att gratulera.

10 kommentarer:

Flugan på väggen sa...

Hahaha.

Alla svennar behöver någon att peka på. Någon som gör att man själv känner sig mindre misslyckad. Det är hela idén bakom TV-program som Ophra, Dr Phil och Lyxfällan.

Trelleborg är uppenbarligen hela Allsvenskans lilla Ophra-gäst.

;-)

Sanjay sa...

Fast Jesper har ju inte riktigt rätt, TFF är långt ifrån unika, Frölunda, Häcken, GAIS, ÖIS, Ljungskile, IFK Göteborg. Ja ta mig fan hela jävla västkusten finns ju där, utsända av hockeyligan vad det verkar för att förpesta svensk fotboll så mycket det bara går med obefintlig publik och atmosfär. Nä TFF är ju faktiskt långt ifrån värst. (BP och Assyirska var väl iofs inga höjdar heller)

Kanje sa...

Kanske är det mest pinsamt för regerande svenska mästarna Elfsborg som inte precis åker på någon Eriksgata genom landet. De drog precis över 5000 i Kalmar och 2500 i Trelleborg. Konstigt nog så är det storstadslagen som drar mest folk i småstäderna där folk är som argast över mediernas storstadsfixering. Det finns ju fler stjärnor i Elfsborg än i Djurgården, ändå tyckte över 7000 Kalmarbor att Djurgården var något att se medan bara 5000 såg Anders Svensson och grabbarna.

Mats sa...

Förklara bara för mig, i sammanhanget, hur i h-e Fucking Bunkeflo, av alla meningslösa lag, lyckades dras över 5000 till matchen mot Landskrona igår. Jag menar, det är ju redan tillräckligt med saker här i livet man inte förstår.

Anonym sa...

Kan det ha att göra med att Bunkeflo bjöd på entrén?

Hagström sa...

"Football without fans is nothing"
(Jock Stein, legendarisk Celticmanager).

Nej, jag vill inte utestänga Trelleborg eller något annat lag som kvalificerar sig. Däremot är jag övertygad om det riktiga i Jock Steins uttalande. Jesper kan vurma hur mycket som helst för TFF och andra klubbar utan publik - utan ett antal andra gäng som faktiskt har engagerad publik skulle inte dessa lag existera på en nivå som jag tror även han önskar sig. Ingen skulle läsa hans blogginlägg, han skulle inte ha möjlighet att skriva fotboll på Expressens kultursida, fotbollstidskriften offside hade inte funnits.
Blir det för många lag i högsta serien med Trelleborgsstuk, sådana som sanjay räknar upp, blir vi alla olyckliga. Även Jesper.

Isobel sa...

Kanje,
räknar man in bortasupportrar då? För storstadslagen har ju oftast långt mycket större bortaföljen.

I dag ska vi alla avhålla oss från att strö några som helst kryddor i Jespers uppkliade sårskorpor genom att påpeka att Brommapojkarna fortsätter ta poäng.

Anonym sa...

finkänslig som en kamin av järn, isobel...;-)

Jesper sa...

Brommapojkarna? Vilka Brommapojkar??

Mats sa...

Behoven är ju så olika. BP:s kvittering fick mig och alla andra himmelblå att jubla. Förbaskat synd att segermålet blåstes bort för offside. Och om inte TFF kör över HIF på Vångavallen så ska jag go medieval on them.