18 april 2007

Brödrafolkens väl

Inför derbyt på söndag får jag reda på att jag som TFF-anhängare numera förväntas hata Malmö FF. Men ledsen, jag är för gammal. Och det menar jag i dubbel bemärkelse: när jag växte upp fanns det ingen anledning till rivalitet mellan MFF och TFF eller mellan MFF och nån annan skåneklubb för den delen. Jag hängde på Malmö stadion under hela åttiotalet och hejade på Roys blå fantomer utan att störas det minsta av att Trelleborgs FF, nere i de lägre divsionerna, var laget djupast i mitt hjärta. Och när TFF väl etablerade sig i Allsvenskan - vilket kändes fantastiskt osannolikt när det inträffade - gladdes jag visserligen varenda gång de klappade till storebror från Malmö, men inte fan började jag hata MFF för det.
Överhuvudtaget känns hatet som en ny och främmande import inom skånefotbollen. Ja, ja, jag vet att det fanns en hätsk rivalitet mellan MFF och Helsingborg när förra seklet var ungt, jag vet att Eric Persson hatade IFK Malmö så till den grad att han vägrade åka i gula taxibilar. Men i ärlighetens namn, vem känner egentligen den rivaliteten på ett äkta sätt, vem är uppfödd med den och har den i blodet? Nej, numera hatar MFF-fans Helsingborgs IF för att de har fått för sig att det ska vara så om man är riktig supporter. Och den missuppfattningen har de fått från Stockholm. Det var bara Black-Army-pajsaren och kommendanten över Bajen Fans som när Expressens allsvenska bilaga frågade alla supporterklubbar om de hade nån spelare de respekterade i något annat lag svarade att de hatade alla andra spelare i alla andra lag. Så kan de få hålla på om de tycker att det är kul, men vi borde inte låta dem bestämma vår bild av vad en supporter ska vara. Jag kommer att jubla om TFF slår MFF på söndag, men om MFF vinner Allsvenskan blir jag inte ledsen och om jag ibland tycker illa om Helsingborgs IF är det bara för att de påminner om en stockholmsklubb ibland och tror att de är en storklubb bara för att de har pengar och en tyken publik som väger upp bristen på sportsliga meriter i modern tid.

Nej, Edvard Persson har fortfarande rätt:

Låt dem bara gå på
vi klarar oss nog ändå

43 kommentarer:

grumpy sa...

Du förväntas göra precis som du själv vill. Själv har jag lite svårt för Malmö sen staden såg till att Trelleborgs stadsprivilegier försvann 1619. Men inte värre än att jag själv bor mitt i Malmösmeten sen lång tid tillbaka...
Och ja, jag är fantastiskt gammal.

Jesper sa...

grumpy: Jag sa inte att det var andra TFF-are som stod för förväntningarna om hat...

Grumpy sa...

Sorry, my bad.

Studiomannen sa...

Och jag kommer att vara på plats (kul - det var flera år sedan sist!) och stå mellan bänkarna och varken hata eller älska. Eller jo: Conny Karlsson är förstås en man bara kan älska. Förutsatt att man själv inte blivit utsatt för hans vrede. Enligt Thomas Wernersson blängde Karlsson alltid på honom för varje baklängesmål som trillade in. Underförstått: det var alltid Wernerssons fel...

Kricke krockkudde sa...

Fan vad Taco gnäller - HELA tiden.

Isobel sa...

Men Jesper, du hatar ju visst. Eller hur ska man annars karaktärisera dina känslor gentemot "tifo-konnaissörer"? För att inte tala om den vrede du brukar uttrycka mot, säg, Argentina.

Att du säger dig tycka illa om HIF för att klubben liknar en stockholmsklubb är också ett tydligt tecken på starka antipatier. Inte mot lokalkonkurrenterna då, men det är väl inte det enda som räknas.

Dennis Schiller sa...

Jan Ersa, Per Persa. Var passar de bättre in än på varsin sida om Söderslätt?

Jesper sa...

isobel: allt supporterskap är troligen ett uttryck för atavistiska känslor, men regionalism måste nog hävdas vara ett senare skede av utvecklingen än klansamhället...

Studiomannen sa...

Isobel: jag inser med din stickreplik att jag själv hatar jag också. Trots att jag ansåg mig för gammal för sådant. Det magiska ordet var Argentina. Jag fyllde tolv år 1978. Som 11,5-åring ser man världen på en ...elvaårings vis. Men som fyrtioåring inser jag att förmågan att vara långsint finns kvar.

Dessa jävla långrandiga förb. filmande och ruffande argentinare! Bah. Holland vann guld 1978. Hat? Jajamensan! Jag minns i detalj hur skitkul jag tyckte att det var när Erwin Vandenberg sänkte Argentina med sitt mål i inledningsmatchen på VM -82...

Sorry. Jag är en hatare. Hade bara glömt det.

Jesper sa...

Dessutom, isobel, vet ju alla att jag som sann kristen HATAR SYNDEN och ÄLSKAR SYNDAREN. Det betyder att jag av hjärtat älskar AIK, Djurgården och Hammarby och inget hellre vill än att se dem befriade från högmodets förhatliga synd i Superettans välsignade ro.

Neander sa...

Jesper: som sann kristen måste du väl dock inse att dessa tre klubbar redan överlåtit sina synder till gud. De har alla vid något tillfälle ramlat ur allsvenskan...

francophobe sa...

För det första är du inte riktigt ärlig Jesper, du har ett illa dolt hat mot Stockholms fotbollen i allmänhet och AIK i synner het. Inte HAT naturligtvis, utan snarare "hat". Detta anti-hatiska propagerande går ju förövrigt i just den andan.

Dessutom som MFF-supporter så får jag väl säga att jag irriterar mig på TFF mer än "hatar", jag trivs tillskillnad från dig INTE när det är grått och glest med folk, kryddat med att TFF är den enda klubb i svenskfotboll som MFF har minus statistik mot så är det inte så konstigt att MFF:are irriterar sig på TFF.

HIF hatet är ett nytt fenomen eller "nygammalt", de flesta i min ålder känner inte det, men de som var några år yngre gör det. Jag tror att denna HIF-rivalitet fick ett uppvaknande då HIF under 2-3 år gick om MFF, MFF åkte ur och HIF spelade i Champions League, själv minns jag en mycket smärtsam 4-0 förlust på hemmaplan samma år som vi åkte ur, hade jag varit lite yngre då så hade jag nog tillhört de som sett HIF som en rival.

Själv hyser jjag agg mot allt som är från Göteborg i allmänhet och IFK i synnerhet.

francophobe sa...

Oj, det där med Stockholm hade visst redan varit på tapeten såg jag. Det är ju förövrigt något väldigt skånskt med detta Stockholms "hat", dessutom ganska obesvarat.

Jesper sa...

neander: "Kan ock en etiopier förändra sin hud eller en pard sina fläckar?" (Jer. 13.23). Fast det kanske ska vara 'ränder' i st f 'fläckar'?

francophobe: Var blev det av oss polemiker om vi skulle erkänna våra verkliga drivkrafter?

Men jag erkänner (för denna enda gång, berätta det för fan inte för nån!) att jag egentligen trivs ganska bra när det är fullt med folk som skriker och vrålar runt omkring mig. Jag har bara så svårt för MYTOLOGISERINGEN av hela skiten.

Jesper sa...

studiomannen: Mitt Argentinahat väcktes, föga originellt, av VM 1990 och höll sen i sig i de följande två VM-turneringarna. Men det kändes som om Bergkamps fantastiska mål i VM-kvartsfinalen 1998 fulländade den moraliska domen - sedan dess har jag mest tyckt synd om argentinarna. Likadant med tyskarna som jag avskydde av hjärtat fram till 1998 pga Schumachers o de andras framfart 1982, och vars fiasko jag fortfarande kunde känna mig skadeglad över i EM 2000 - sen kändes det som om exemplet var statuerat och den forne brottslingen inte behövde sona sina gärningar genom ytterligare lidande.

Vad gör förresten Jerry Carlsson nuförtiden? Och vem av dem är det egentligen som stavar namnet på rätt sätt?

Jesper sa...

kricke: Taco har lite skäl att gnälla. Trots allt låg han bakom målet mot Nordirland och det stod 1-1 när han blev utbytt: sen blev det 1-2 med Kim. Hade Kim gnällt hade det bara setts som ett tecken på hans obändiga framåtanda.

francophobe sa...

jesper

Jag är inte heller något stort fan av supportrar som helst av allt diskuterar publiksiffror och tifo, men jag tycker att det har börjat avta något. För fem år sedan var det något av nyhetensbehag.

Kricke sa...

Naej. Nu bidrar du till den här mytbildningen om att Anders behandlas sämre av medierna (liksom att det finns en myt om att bröderna Fredriksson inte är tjuriga och behandlas dåligt i medierna). Han är ju tjurig och barnslig.

Jesper sa...

kricke: Egentligen vill jag ogärna ge mig in på diskussionen om huruvida den eller den "behandlas sämre" av medierna, den är ett bottenlöst gungfly. Nog sagt att jag kan förstå A.S. synpunkter, att jag kan känna viss sympati för hans känsliga natur och att jag tycker mig se att personlighet som han har svårare med den nya Lars-Roland policyn att ingen spelare någonsin ska få en motivation för att han blivit petad, bänkad etc. Där skiljer sig den nya regimen från den gamla söderbergska, som jag tror hade en större förståelse för att olika spelare har olika psyken.

Anonym sa...

francophobe:

Jag vill bara påpeka att du kan irritera dig på ytterligera tre lag efetrsom de har plusstatistik mot MFF, nämligen Gårda BK, Motala AIF och Ludvika Ffi.

Pedanten

Anonym sa...

Innan någon gör sig lustig över pedantens undermåliga stavning är det väl bäst att korrigera sig själv: ytterligare, eftersom

Jesper sa...

anonym: Just Ludvika Ffi ligger jag ofta vaken och tänker på.

francophobe: ja, men det finns fortfarande sådana som dyrkar vad Edman kallar "glamourskiten", framför allt den imbecille Expressen-paneldeltagaren Anders Timell. Skulle såna som han få som de ville skulle fotbollen förvandlas till basket, alla lag som hade under 5000 i publiksnitt och saknade "supporterkultur" skulle tvångsnerflyttas, alla spelare skulle tvingas tatuera sig, färga håret, tränas upp till stereotypt "kaxiga" personligheter som gjorde utspel för kvällstidningarna efter varje match och fick sina målgester designade för sig av speciella imagekonsulter.

Isobel sa...

Ludvika Ffi håller såvitt jag vet bara på med friidrott. Åtminstone i måndern tid. De anordnar bl a lilla ludvikaspelen och Ludvika stadslopp. Fotbollklubben i Ludvika är Ludvika FK, Niklas Rascks moderklubb. Å andra sidan kanske den aktuella minusstatistiken för MFF rörde 60 meterslöpning.

Jesper sa...

isobel: Jag tror att Ludvika FK helt enkelt är Ludvika Ffis fotbollssektion som bytt namn. Som Malmö IF, tidigare hockeysektionen hos den där klubben med minusstatistik mot Rasckuppfödarna.

Anonym sa...

Isobel:

Ludvika Ffi deltog i Allsvenskan säsongen 1944/45. De kom på 11:e plats och åkte således ut med en gång. Tre av sina 14 poäng erövrade de mot Malmö FF. 1-1 på bortaplan och 2-1 hemma på Hillängen.

Ludvika FK är en sammanslagning av IFK Ludvika och Ludvika Ffi.

francophobe sa...

Jo, jag kände faktiskt till att det var några klubbar till som hade plusstatistik mot MFF, borde skrivit elitfotboll. För är det något som kännetecknar MFF:s värsta rivaler så är det att de tenderar att utraderas från folks medvetande, först var det IFK Malmö som försvann, sedan HIF till en tröstlös vandring i division 2 fotbollen, nästan klubb att försvinna från kartan är IFK Göteborg. Publiken sviker, pengarna är borta och Håkan Mild är sportchef, kunde det se sämre ut?

Jesper

Alltså, om något lag i Sverige har en egen supporterkultur så är det väl TFF. Någon TFF-supporter talade någonstans om att "pissa svenskfotboll i ansiktet". Därför var det faktiskt med en viss besvikelse som jag såg att du drog tillbaka ditt

"Ju gråare, ju mindre publiksiffra, ju mindre ort, desto roligare tycker jag att det är."

Neander sa...

Jesper: du gör det klassiska misstaget att behäfta god kristendom med citat ur skrifter som har sitt ursprung långt innan Kristus föddes.
Men du är inte ensam om det.
Men det känns som om den diskussionen kan föras på en annan arena än denna.

francophobe sa...

well, min halvjudiska bakgrund gör tummen upp för det greppet. Fortsätt gärna så!

Jesper sa...

neander: Som du så riktigt påpekar - en hel del goda kristna har haft för vana att åberopa saker och ting som har stått i Moseböcker, Jesaja och annat...

francophobe: Jag drog verkligen inte tillbaka det påståendet. Jag ville bara, i ärlighetens namn, säga att jag kan stå ut med om publiken på den match jag är överstiger 3000 personer.

Studiomannen sa...

Francophobe: vi har redan varit nere i skiten från hösten 1970 till våren 1976. Det kommer inte att hända igen.

Jag förstår till fullo ditt resonemang om IFK Göteborg. Jag resonerar precis likadant. IFK Göteborg har flest poäng, flest guld, flest internationella triumfer och det finns bara ett enda lag som konkurrerar i min bok. Det laget som riskerar att ta ledningen i maratontabellen igen...

:-D

Jag blev blåvit 1976 (enkelt - min första match på plats var det året). Det är lätt att begripa att man lär sig att kräkas på MFF när man är i min ålder. För hur bra var de inte? Hur ofattbart sköna segrar var det inte när Håkan Sandberg sköt loss nätet på Stadion -82 i det allra första slutspelet, när Tord Holmgren fixade guldet -87 eller segrarna 2001 med 6-0 och 3-0?

Jag var i ett absolut lyckorus, eftersom skalper över Malmö väger oerhört tungt. Och det omvända gäller självklart. Du har garanterat ett antal segrar över mitt lag som du kan referera i sömnen. De andra lagen kan jag inte ta på allvar. För med tanke på att AIK inte vann allsvenskan på 40-, 50-, 60-, 70- och 80-talet och att Elfsborg vunnit en enda gång sedan 1961 så återstår endast MFF. Sorry DIF, men detta är min åsikt. Det är nya tider nu och jag kommer att revidera åsikten om tio år helt säkert. Tänk på Peking-fansen: man ska vara ganska gammal för att ha upplevt Norrköpingsdominans.

Jerry Carlsson hävdade bestämt att Conny stavade fel. Vad jag minns fortsatte Jerry en civil karriär på en bank efter fotbollen.

Jesper sa...

studiomannen: Jag har inga belägg för detta, men jag får för mig att Conny kan ha velat undvika de på något sätt affekterade dubbelinitialerna i "Conny Carlsson". De passar liksom inte ihop med hans personlighet.

För övrigt undrar jag om nån pallar undersöka om TFF har plusstatistik mot NÅT annat allsvenskt lag - de har väl negativ statistik t o m mot Oddevold...

Studiomannen sa...

Då är det väl på sin plats att du och Francophob rekapitulerar alla möten mellan TFF och MFF då. Jag minns när vi diskuterade mötet på Vångavallen -01, då en ny läktare invigdes och MFF slaktade TFF. Då skrevs jag på näsan för att jag antydde att det var precis som vanligt. Tydligen har TFF rätt skaplig statistik mot storebrorsan. Eller?

Förlåt mina associationsbanor, men med tanke på vad jag tänker på när jag ser initialerna JC eller JK. Jeans & clothes eller Justitiekanslern i all ära... Man kan bli religiös för mindre.

Jesper sa...

studiomannen: jo, alltså, plusstatistik. Jag är inte mannen att rekapitulera alla mötena just nu, men jag drar mig t ex till minnes 3-1 på Malmö stadion samma säsong som det där pinsamma 0-4-mötet i Trelleborg (och det var ändå en katastrofal TFF-säsong), de 2-1 som skickade MFF ur Allsvenskan 1999 osv.

Vad går förresten upp mot att läsa gamla tabeller en fredagkväll när frugan jobbar och barnen sover? Har just upptäckt att div 2 Norra 1943-44, den som Ludvika Ffi vann, hade Hammarby på andra plats och Djurgården på tredje. Dessutom Gefle IF på sjunde och ett par ytterst temporära allsvenskar, Reymersholm, Sandvikens AIK och Hallstahammar bland de tio. Och så ett lag jag alltid har undrat över - Örtakoloniens IF som än i denna dag innehar jumboplatsen i näst högsta seriens maratontabell i kraft av de 2 poäng de släpade ihop på sina 18 matcher. Nån som vet nåt om Örtakoloniens IF - var de kommer ifrån, till exempel?

francophobe sa...

studiomannen

Jag är i åldern att mitt fotbollsmässiga uppvaknande kom någongång under 90-talet. Jag tillhör de som egentligen aldrig upplevt att MFF varit en ostoppbar vinstmaskin på Malmö Stadion. Jag var på den där SM-finalen mot Djurgården 9 år gammal men började inte gå regelbundet föränn 5-6 år senare. Så egentligen minns jag mest smärtsamma förluster, den första var värst, 1994 i säsongsavslutningen. Visserligen var vi hela tiden två mål ifrån guldet eftersom ÖSK tog ledningen samtidigt som vi kvitterade, men det var smärtsamt eftersom vi gett bort guldet i omgången innan efter en snöpligt förlust mot ett nedflyttningshotat Hammarby.

1997 hade vi ett sjukt bra lag och mötte IFK i dubbelmöten när serien vände och då var vi verkligen påväg att äntligen vinna SM guld igen, men fick bara två oavgjorda efter att ha tagit ledningen i båda matcherna, sen blev ju som alla sett i Blådårar hösten en sjukbesvikelse. Hade vi hållt ledningen båda gångerna så är jag än idag övetygad om att vi vunnit Allsvenskan och Lasse från filmen varit gift.

98&99 var som bekant två riktiga ökensäsonger som överskuggade några eventuella segrar mot IFK. Så ska sanningen fram så kan jag inte minnas en enda seger mot IFK under 90-talet förutom den helt underbara vändningen av 3-0 underläget till 3-4 1994 som jag följde på Sportradion, detta var ju innan PPV-tiden...

Under hela 90-talet handlade IFK hatet alltid om de bestulna SM-gulden från 80-talet som gjorde att MFF aldrig fick det erkännande man förtjanade och de Europa chanser man borde ha haft.

Vid återkomsten 2001 var det inte mycket bättre, faktiskt nästan den värsta förlusten. Zlatan trollade och MFF ledde Allsvenskan efter 5 omgångar har jag för mig. MFF ballongen var så uppblåst, att i det läget åka på en 0-6 stjärnsmäll var riktigt tufft, sen försvann Zlatan och MFF höll nästan på att åka ur Allsvenskan igen. Riktigt illa såg det ut när IFK tvålade till oss med 4-0 och MFF sedan förlorade stort i 2-3 påföljande matcher. Nej det var först 2002 som man började se ljuset med två stora segrar och naturligtvis 2004 i hemmapremiären och i seriefinalen på hösten som senare ledde till SM-guld. Extra skönt eftersom vi blev bestulna på Ijeh av IFK, bokstavligen. Hade de där fifflande asen i IFK aldrig tagit Ijeh så hade han förmodligen spelar för oss än idag. Men jädrans vilka sköna segrar det var. Efter det har man mest kunnat njuta av alla problemen kring Sveriges Juventus.

Vad det gäller TFF matcher så är det mest naturligtvis den där berömda matchen på IP 1999, egentligen är det först efter det som TFF registrerats som ett irriterande hinder, en enkel seger som aldrig tas. Man drömmer om att se MFF tvåla till TFF rejält för att sedan se en intervju med MFF-hataren Jonas Brorsson. Som sagt förlusten 2001 då MFF återigen höll på att åka ur. 2004 är egentligen den enda sköna segern som jag kan minnas när Jon Jönsson kommer in på slutet av matchen och nickar in 3-2, ett av den säsongens absolut viktigaste mål.

Egentligen "hatar" man IFK, men man "hatar" att förlora mot TFF. Men så här, så får man väl tycka att det är lit komiskt att just TFF är den enda (elit)klubb som har plusstatistik mot MFF.

Hagström sa...

Örtakolonins IF: Numera Örta, Gävleklubb. Jag har själv funderat på den näst högasta seriens Billingsfors.

Jesper sa...

hagström: Skönt att höra att det nån som delar denna typ av tvångtankar. Vi kanske får dela avdelning på psyket när de till slut får tag i oss? Kan du berätta nåt om IF Örnen (3 p i div 2 Västra 39-40) också?

Hagström sa...

På Örnen går jag bet.
Det får bli vpårt gemensamma forskningsprojekt mellan psykoterapisessionerna.

Håkan sa...

Vet inte om detta kommer att hanga ihop med den ovriga diskussionen (Tror inte det). Jag orkade inte lasa igenom alla 37 kommentarerna men jag haller med om mycket Glads alltid at skanelagens framgangar, trots att HIF ligger narmast hjartat.
Har statt bredvid alla klackar utom Evy Palm (om dom fortfarande heter sa), aven om man blir tvungen om att halla tyst utanfor Olympia.
BTW, nog for att fotboll kan vara religion men vad gor alla bibelord i kommentarerna?

Jesper sa...

håkan: "Varav hjärtat är fullt, därav talar munnen" (Matt. 12.34)

Anonym sa...

Jesper:

Trelleborg verkar trivas speciellt mot lag från Göteborg och Skåne. Av de 25 lag de har mött i Allsvenskan har de plus mot sju klubbar: Malmö, Landskrona, Örgryte, Frölunda, Gais, Häcken och Ljungskile (de två sistnämnda på målskillnad). TFF är ett av fem lag som har förlorat minst en match mot samtliga sina motståndare, övriga är Assyriska (13 motståndare), Stattena (13), Sandviken (11) och Billingsfors (11). Trelleborg har dessutom noterat minst en seger mot alla lag de mött utom Mjällby. De enda lag som har vunnit mot alla sina motståndare är Göteborg (56 motståndare) Helsingborg (51) och Sleipner (27).

En längre artikel om Örtakolonien finns införd i Bolletinen 2003:3.

IF Örnen kommer från Charlottenberg.

Tim

Jesper sa...

Och var ligger Charlottenberg? Är det inte en förort till Berlin?

Anonym sa...

Jag saxar från Wikipedia:

"Charlottenberg är en tätort i västra Värmland samt centralort i Eda kommun, Värmlands län. Charlottenberg ligger alldeles vid gränsen till Norge."

Förorten till Berlin heter Charlottenburg om man ska vara riktigt noggrann.

Jesper sa...

"centralort i Eda kommun", det låter verkligen centralt. Här får man lära sig. Det låter som det är dags för Bolletinen att rikta sin undersökande journalistiska verksamhet mot IF Örnen härnäst...