11 februari 2007

Ugglorna är verkligen inte vad de ser ut att vara

Precis som Isobel håller jag nu på att beta av andra säsongen av Twin Peaks på den nyutkomna dvd:n. Detta sker i morgontimmarna, från det att min son vaknar och resten av familjen stiger upp (mellan tjugo över fyra och åtta i morse, till exempel) och har gett mig ett par goda manusuppslag som jag tänkte att jag skulle skicka in till SvT. Efter att ha sett både "Snapphanar" och "Playa del sol" inbillar jag mig att de behöver all hjälp de kan få.

De förslag jag hittills har kommit på är:

Tvillingbergen (skruvad dramakomedi). När 18-årige Zlatan Ibrahimovic hittas, död och insvept i ett plastskynke, förändras tillvaron för invånarna i lilla Tvillingbergen. Inspektör Rikard Norling från Stockholmspolisen, som tillsammans med den lokale polismästaren Harry S. Haglund försöker klara upp mordet, upptäcker snart att många har haft skäl att önska livet ur 18-åringen. Är det den kriminelle lastbilschauffören Tobbe som ligger bakom dådet, eller Zlatans officielle bästis, den känslige ynglingen Anders? Har den äventyrlige hotellägaren, tillika hemlige bordellinnehavaren Hasse Borg med saken att göra (Zlatan har ju bevisligen jobbat för honom ett tag), eller rentav den snälle bensinmacksägaren Lasse Lager? Eller är det den onda demon som uppträder i de medverkandes drömmar, den långhårige Mördar-Chippen, som tagit någon av Tvillingbergens invånare i besittning?

Laureatos (gangsterdrama). Maffiabossen Big Larry Laureato styr med järnhand över sina män med hjälp av sin consigliere Rollie och sina hejdukar Freddie, Toby och Crazy Nick Alessandri. Men han får problem med ett myteri lett av hans egensinnige systerson "Z the Nose", den brutale Ollie och den psykopatiske Little Chippie.

Två meter under Ovansjö (drama). Bröderna Lars och Roland driver en begravningsbyrå på den norrländska kusten. Den unge Zlatan arbetar från början som medhjälpare på byrån, men avancerar tack vare sin skicklighet till delägare av byrån, medan bröderna slits mellan problem med den sexuella identiteten, trassliga relationer med kvinnor mm. Brödernas lillasyster har en särskild talang för att få ihop det med struliga killar (den halvkriminelle "Chrille", den neurotiske konstnären Tobbe och den manodepressive fotografen Mackan är bara ett par namn i mängden), ett drag som dessutom delas av deras mor, som vid olika tillfällen dejtar den hispige frisören Lennart och den paranoide geologen Lars-Åke.

2 kommentarer:

Billy Swan sa...

Inga dåliga uppslag.
Alla lite dystra, bara.
Vad sägs om att bringa in lite tragikomik i det hela också, av sådant slag att man knappt kan titta för att man är upptagen av att rodna djupt?
"Kontoret". Lasse har på obegripligt sätt avancerat från Lagret och blivit chef för Kontoret. Lasse vill ha ett glatt kontor och räknar med att hans utstrålning, humor och liberala attityd gör honom till en perfekt good guy-chef. Till sin andreman och bad guy utser han Gareth Ljungberg, aka Freddie, en man som efter sina år i hemvärnet givetvis håller på Gunners. Lasses chefer Pia S och Lars-Åke vill ha slut på att Lasse inte kan få ordning på Zlatim, mannen som gör konstverk i gelé av Freddies hålslag och gömmer dildos på allt för strategiska ställen. Samtidigt vet Lars-Åke och Pia S att Zlatim, de få gånger han verkligen jobbar med annat än geléinstallationer och telefonkomik, är den ende som får något gjort och därför erbjuder man honom löneförhöjning när han säger upp sig.
Zlatim inser att han här har en chans att bli kvar nära den onde Tobias Lagerroths väna fästmö Toblerinda - följer han sitt hjärtas röst och tar både pengarna och Toblerinda eller flyr han fältet?

Studiomannen sa...

I TV-fantasins värld kan allt hända så därför hade nog ingen tänkt på att Ovansjö ligger några kilometer väster om Ånge, som i sin tur ligger drygt tio mil från kusten.

Jag skulle titta på programmet, men det främsta skälet skulle nog vara att försöka se ifall någon av släktingarna från Medelpad fastnat på bild...