15 februari 2007

Pengar luktar bara ibland

I dag kräver Göran Johansson, Kristina Axén Olin och Ilmar Reepalu m fl. att mer skattepengar ska satsas på att få stora idrottsevenamang till Sverige. Det ska visst sätta Sverige på kartan.

Det ger en rätt intressant parallell till åtminstone Axén Olins återkommande krav på att slippa lägga skattepengar på polisbevakningen av de stora idrottsevenemang som redan återkommer ett antal gånger per säsong, derbyn och stormatcher.

Jag har inte nödvänditgvtis något mot att låta privata intressen, som i det här fallet de stora fotbollsklubbarna, betala för de extrautgifter det offentliga tvingas till i samband med matcher och andra evenemang. Men på vilket sätt skiljer sig de skattepengarna från sådana man glatt kan hälla ner i ett friidrotts-VM eller valfritt polis-och-brandmannaspel?

3 kommentarer:

leifengkvist sa...

Skillnaden är KANSKE - jag är inte nationalekonom, jo förresten det är jag men jag sov vid de föreläsningarna - att intäkterna som vid VM strömmar in i de offentliga kassorna, kommer till stor del från utlandet (=bytesbalansen ökar). Vid allsvenska matcher snurrar pengarna runt i ett slutet system, nationalstaten Sverige. BNP ökar för alldel även av inhemsk huliganism men på ett dåligt sätt.

Jesper sa...

Tja, om man nu ska använda den terminologi förslagsställarna föredrar kan man ju fråga sig om stockholmsderbyna "stärker Sveriges image nationellt och internationellt samt ökar turismen, vilket i sin tur ger ökad tillväxt."

Isobel sa...

Med tanke på hur gärna teve visar (förbjudna) bengaler och fladdrande halsdukar och käcka kampvisor så torde det nog stärka i alla fall de lokala imagerna (oklar pluralform, jag vet). I krogbranschen är det också solklart att stora matcher leder till ökad försäljning och då rimligen ökad tillväxt.

Däremot är förstås Leifs invändning rimlig. Om Palermos firma kom hit och krävde massor av polisbevakning skulle det alltså vara helt okej för nämnda politiker att betala via skatten, då dessa glada gossar för med sig ickesvenska pengar.