19 februari 2007

Ooh, I'm the taxman

En utredning beställd av fotbollsspelarnas internationella fackförbund, Fifpro, visar att Sverige hamnar först på artonde plats när det gäller att vara attraktivt för professionella fotbollsspelare. Här räknas så vitt jag förstår inte löneläget in, utan enbart skatte- pensions- och avdragsregler. Norge är etta (!), Danmark sexa. Sen kan man fråga sig varför vi har ett helt B- och C-landslag i Esbjerg, Lyn och Odd Grenland (i synnerhet som en dansk förstaligaspelare har 60 000 danska kronor i månaden i snitt, mot 40 000 svenska för en genomsnittlig allsvensk).

Självklart kan man hävda att allt detta är alldeles i sin ordning och att speciella förmåner för elitidrottsmän inte är förenligt med vår svenska samhällssyn. Men man ska åtminstone inte bli förvånad över att våra klubblag halkar efter i den internationella konkurrensen.

P.S. Finland visar sig, något överraskande, vara ett komparativt paradis för fotbollsproffs (plats 12). Detta visar väl att det finns faktorer som inte vägts in i undersökningen. D.S.

1 kommentar:

francophobe sa...

Jag tycker verkligen att det är helt i sin ordning att inte ha speciella förmåner för idrottsmän, då får vi bara sämre än de andra länderna. Däremot tycker jag att det är värt att diskutera att idrottsmän tjänar så stor del av sin inkomst under kort tid. Nu har väl regeringen godkänt någon form av "idrottskonton" där lönerna ska kunna portioneras ut över en längre tid. Det tycker jag är helt i sin ordning.