10 januari 2007

Vishetens sju pelare

Sitter återigen och går igenom gamla svenska fotbollsböcker för en samlingsartikel.

Bästa titel - Harry Bild: från Nöbbele till schweiziska proffsligan.

Bästa mening (ur Börje Dorchs ovanskliga mästerverk "Nacka-liraren"): "Ofta fick han så kallat hemskubb med någon brallis och det dröjde då inte länge förrän han skruvade dit en stolpe in, som södergrabbarna sa på den tiden, när det blev skäggmöte så att säga på riktigt."

2 kommentarer:

Studiomannen sa...

Dorch, ja. Som icke-bajare känns det kanske inte helt viktigt att läsa den boken. Jag minns oerhört väl hur sågad boken blev av en vad jag minns enad kritikerkår. Om någon har läst den kanske man kan få ett betyg på en femgradig skala?

Jesper sa...

studiomannen: med tanke på hur svenska fotbollsböcker i allmänhet ser ut är jag faktiskt benägen att ge den en fyra. Bara för att den talar öppet om saker som alla andra tiger och hymlar om. Jag menar: "Ibland sprang han med några polare ned till Eriksdalsbadets damavdelning och tittade på nakna brudar genom kvisthålen på staketen. Efter några fina tittar gick dom åt sidan och onanerade ikapp. Satsen la dom i sina röda toppluvor."

Även om detta inte skulle vara sant (och vad är det för människa som hittar på något dylikt?) så är det sådan lögn som Piraten skulle beundra, för den där konkretionsskapande detaljen med de röda toppluvorna.