30 januari 2007

Sångmö, sjung om den vrede som brann i peliden Achilleus

Jaha, så kommer paneldebatten att bryta ut igen. Förutsägbara poser, pro och contra Zlatan, pro och contra Lagerbäck kommer att intas. Själv är jag inte särskilt intresserad av att spekulera i herr Ibrahimovic komplicerade psyke, huvudsakligen av det skälet att jag inte tror att det är speciellt komplicerat. Han har sina föreställningar om prestige, han har sina föreställningar om respekt, och de får honom nu att handla på det här viset. Det är världens äldsta historia och det menar jag rent bokstavligt - ingenting har hänt sedan achajernas störste kämpe surade i sitt tält över att Agamemnon inte ägnade honom tillräckligt stor heder. Och den som minns sin Iliad vet att Achilleus inte ens lät sin vän Patroklos återvända till striden förrän Hektor höll på att bränna de grekiska skeppen, och att han själv inte gick i strid förrän Patroklos stupat...
...så vad jag säger, med denna lilla parallell som bakgrund, är: skit i Zlatan för det här kvalet. Han kommer ändå inte att komma tillbaka förrän landslaget är kört i botten (vilket vi inte ska hoppas), eller det redan tagit sig till slutspel (vilket kan tänkas möta synpunkter från de andra i truppen, men det är ett problem som får lösas när det blir aktuellt). Som kvalmaskin betraktat kommer landslaget att klara sig utan honom, de kommer att svetsas samman precis som danskarna i EM 1992, som vann utan Michael Laudrup. Med det facit vi nu har i hand ser vi att Sverige kommer att spela EM-kval utan våra två största stjärnor, men vi ska inte glömma att samma båda stjärnor dömdes ut som fiasko efter VM och att segern mot Spanien (det tror jag fortfarande) blev möjlig tack vare deras frånvaro. Det får väl gå ändå. Och så behöver vi inte delta i någon poänglös debatt utan lämnar helt enkelt Zlatan Ibrahimovic att själv ta konsekvenserna av sitt agerande.

23 kommentarer:

Billy Swan sa...

Hur är det man säger? Komik är tragik plus tid, va?
Själv behövde jag ungefär 0,7 sekunder för att tycka att webfråga nummer 2 på expressen.se förvandlades från tragik till komik. "Bör Lars Lagerbäck avgå nu?"
Fråga nummer 1 var för övrigt "Vems är skulden till Zlatans bojkott?" Obs, inte Vem bär skulden, utan vems är. Det är också stor komik.
Läsarna är dock inte helt med på tidningens slentrianmässiga avgångskrav. 57 procent tycker att Lars Lagerbäck ska vara kvar och 67 procent tycker att bojkotten är Zlatans fel.
Det är inte så komiskt.

masen sa...

Nää...
"Sjung, o gudinna, om vreden som brann hos peliden Achilles"
... ska det ju vara! ;)

Isobel sa...

Jesper har bestämt den nya Björkeson-översättningen. Jag letar efter den på antikvariat.

Isobel sa...

Fast, eh, Akilles-parallellen bådar ju rätt illa för ett Zlatan-löst landslag i det korta perspektivet.

petter sa...

Håll dig till Björkeson - jag kan rekommendera hans översättning av Den gudomliga komedien... kanske även något för Zlatan

francophobe sa...

Jag är inte stolt över mitt val. Jag är besviken över att Zlatan tar den här vägen, det är onödigt, särskilt mot en man som inga unga år räddade hans karriär, Roland Andersson gav Zlatan ett seniorkontrakt när MFF:s juniorlag ville slänga ut honom. Det är trist, det är småaktigt och det är fel. Samtidigt med Hagströms kommentar om de olika infallsvinklarna till fotbollen. Den andra sidan får inte vinna, de kollektivistiska göteborgrna, Ulf Stendum och allt vad de står för. Det måste gå dåligt för Sverige nu. Jag vill inte, jag orkar inte höra allt självgott orerande om Sverige seglar hem i EM-kvalet. Det får bara inte hända. Måtte du misslyckas Marcus Allbäck, måtte du misslyckas. Så sant som jag är människa, frankofob och MFF-supporter.

...grönvita sidan upp! sa...

Henrik Larsson satt som bekant och häckade framför teven under kvalet till EM 2004. Tycker han kom lindrigt undan i opinionen då.

Allvarligt- är det inte på alla plan vettigare att fokusera på de spelare som VILL spela i landslaget?

Goesta sa...

Men hur gärna jag än vill att Zlatan ändrar sig så är han jävligt konsekvent. Och det är ju hela den här säregenheten som gör honom så stor att vi (jag) fnittrar förtjust så fort han är i bild, vad han än tar sig för. Utan det där är Zlatan inte Zlatan och han visar i och med bojkottandet att han i allra högsta grad fortfarande är just Zlatan. Typ.

Sven sa...

Kommer Zlatan verkligen att komma tillbaks till ett eventuellt EM-slutspel? Jag undrar det. Han kan vinna titlar med Inter och spela fler mästerskap när LL slutat. I hans ögon är nog inte ett missat slutspel särskilt allvarligt.

Erik D. sa...

Att Zlatan bojkottar landslaget är egentligen ingen stor sak. Karln är fri att göra vad han vill, att sedan jag och många med mig tycker att han ska sluta vara så förtvivlat långsint är egentligen en helt annan sak.

Jesper sa...

gsu och goesta: Jag håller ju med er båda två. Låt oss fokusera på dem som vill vara med i landslaget. Låt Zlatan vara Zlatan, men låt oss inte övertolka vad Zlatan är för nånting eller ställa krav på att den arme Lagerbäck ska förstå sig på honom. Jag kan också fnittra förtjust åt alla hans upptåg och later, men jag vet inte om jag direkt skulle vilja vara beroende av honom för att ett jobb skulle göras... Och skillnaden med henke, gsu, var att henke bekvämade sig att motivera sitt ställningstagande.

Masen: jag misstänker att jag blandade ihop Lagerlöf-Bendz klassiska inledning av Odysséen "Sångmö, sjung om den man som länge i skiftande öden" och den du, helt riktigt, anger från Iliaden. Björkeson har "Vreden, gudinna, besjung...". Helt enligt det grekiska orginalet: "Menin, aeide, thea...". Eftersom vreden, "menis", är diktens själva tema, bör den också vara diktens första ord.

isobel: akillesparallellen bådar illa för alla inblandade. Grekiska tragedier slutar alltid med att alla dör. Låt oss, som Petter säger, hoppas på att det blir Gudomlig Komedi istället. Men jag misstänker att om Zlatan skrivit ihop en sån så skulle det vara gott om folk som plågades i Inferno.

...grönvita sidan upp! sa...

jesper: Cynisk som jag är konstaterar jag att Larsson stannade hemma från kvalmatcherna och spelade i mästerskapet. Inget annat. Att han gav en gråtmild motivering om sin son är bara relevant om vi vet att den var sann.

Men skit samma. Fokus ska som sagt ligga på det landslag man har att tillgå.

masen sa...

Jesper, Isobel: Tack för god litterär diskussion. Petter: bra tips, det var nu länge sedan jag läste (delar av) Dante, ska genast bege mig till biblioteket!

Jesper: Jag håller med om dina synpunkter, landslaget kan mycket väl klara sig bättre utan Zlatan i kvalet. Men han behövs i ett slutspel, helt klart! Däremot har jag tyckt länge nu att Lagerbäck har varit kvar för länge, det finns ett tydligt egenvärde i att byta förbundskapten med jämna mellanrum.

Jesper sa...

gsu: Däremot är det lätt att se likheter mellan Zlatan och en annan kvalskolkare, nämligen Tomas Brolin. Sverige gick till VM -94 utan den lille tjocke, men det hade inte gått så bra när vi var där utan honom. Sen fanns det flera (t.ex. Martin Dahlin) som var småsura på att Brolin skulle komma tillbaka och spela Allan när han behandlat Tommy Svensson så nonchigt innan, men framgångar har en tendens att försona folk med sånt där och förresten behöver folk, som roland A brukar påpeka, "inte springa omkring och klappa varandra i ändan hela tiden".

Återige alltså - skit i Zlatan för kvalet, så får vi se om han har ändrat sig när det väl blir EM-slutspel.

Och så en fråga som legat och puttrat sen VM-slutspelet - skulle det verkligen gått så här om den förhånade mysgubben Söderberg fortfarande styrt och ställt? Eller hade han känt av disharmonierna innan och sett till att vädra ut dem?

vinci sa...

Det som skiljer Zlatans nej från andras nej är att det inte finns någon förklaring till varför. Zlatan vägrar prata med media. Om man är politiker eller kanske tom statstjänsteman kan man kanske avkrävas ett ansvar att prata med folket. Om man är artist av något slag ligger det i ens eget intresse att synas i media. Zlatan prioriterar inte det. Han har andra kanaler och behov än svensk media - han är större (tycker Zlatan i alla fall).

Lagerbäck däremot kan avkrävas ett visst ansvar att meddela sig. Varför talar han inte om vad han tror och vad han känner? Är sanningen för svår eller är han rädd för Zlatans reaktion?

Zlatan kan ha tusen mer eller mindre bra skäl. Maximilian är svår och Z vill inte åka till Egyptien för en meningslös match. Ett nytt PS-spel kommer ut då. Han pallar inte åka för att han då måste snacka med svensk media. Hans lagkompisar verkar inte ge mycket för honom. Varför lira med trista korplirare när man kan skoja med Matrix ... Vi är frustrerade för att vi inte vet. Frågan är - finns det en skyldighet för Zlatan att meddela sig?

Jesper sa...

Jag tror inte det är så komplicerat. Han är sur, helt enkelt. Han tycker inte att han har fått tillräcklig respekt (dels när han blev hemskickad från Göteborg, men delvis kanske även innan, när Aftonbladet drev kampanjer för att han skulle petas ur landslaget - det är mycket möjligt att detta blandats ihop i hans huvud). Och han behöver inte landslaget, när det nu går så bra i Inter. Men så kan man ju inte säga, och förresten verkar det mer mystiskt och coolt att hålla käft. Vad gäller Lagerbäck så har han integritet och jag tror verkligen han tycket att det vore fel av honom att uttala sig å Zlatans vägnar.

Pello sa...

På grund av att Lagerbäck var så kryptisk igår så skulle det ju också kunna tänkas bli enligt följande:
När de pratades vid i november antydde Z att han skulle kunna tänka sig att vara med I Egypten. Lagerbäck övertolkade detta, och tog det som ett ja. Nu är Z rätt nybliven farsa och tycker att det är skönare att löka omkring hemma i Italien än att åka iväg på en träningslandskamp där han inte har något att bevisa. Han skulle då vara med under nästa kvalmatch. Men i och med att det blivit sån folkstorm runt hans nej till träningslandskampen (till skillnad från alla de gånger Ljungberg tackat nej) så blir han sårad igen, och avstår även de närmaste kvalmatcherna. Han läser ju allt som skrivs om honom i tidningarna, och är väldigt lättsårad.
Det är i varje fall min teori.

Studiomannen sa...

Med tanke på att flera av skribenterna och kommentatorerna känner till min ofta rätt så avoga inställning till Zlatan finns det risk för att folk läser in lite mycket nu i nedanstående:

Trots att det är en rätt så meningslös landskamp är det lite synd att Zlatan inte är med, för först nu börjar det ju faktiskt hända något med målskyttet. Han är ju en duktig fotbollsspelare.

Javisst: jag saknar honom, tro det eller ej. Men allt utöver det idrottsliga saknar jag inte ett dugg. Därför är bojkotten av media rätt skönt.

Min stora hjälte genom tiderna (take a wild guess) hade som jag ser det klart grumliga skäl att avstå landslaget under åratal. Därför kan jag inte säga att Zlatans skäl skulle vara sämre än andras att inte vara med.

Dennis sa...

Ja, vilken anledning hade Torbjörn Nilsson (I took a wild guess) egentligen?

honest pete sa...

Jag tycker det är märkligt att det är så många som inte vill spela i det svenska landslaget. Jag kan räkna till fem spelare som hade varit mer eller mindre givna, men samtliga åtminstone aktuella, i ett svenskt landslag - Jonson, Larsson, Lantz, Lucic och Zlatan - men som avstår. Jag antar att de har sina anledningar, men jag tycker att det känns som att Sverige har oproportionerligt många.

Sverige har ungefär 250 000 licenserade fotbollsspelare. I världen i övrigt finns det, enligt en studie utförd av Fifa (och då måste den ju stämma...) ungefär 250 miljoner utövare, alltså 1000 ggr fler än vad som finns bara i Sverige. Om vi förutsätter att svenskar är lika positivt inställda till landslagsspel som andra nationaliteter borde det finnas 1000 x 5 = 5000 fotbollsspelare världen över som tackar nej till landslagsspel.

Jag kan bara komma på två - Gravesen och Nedved, och då är jag tveksam till om inte Nedved faktiskt är med igen. Det måste finnas 4998 till därute... Hjälp mig! Mido! 4997 kvar...

Jesper sa...

Torbjörn Nilsson hade prestationsångest. Men jag tror inte att det var det skäl han uppgav.

Fan, en möjlighet som inte många nämner är att Lagerbäck förvandlas till Raymond Domenech. Då kan han helt enkelt kalla in Zlatan och Henke till landskamp och vägrar de får de inte spela för Inter resp Manchester U heller.

leifengkvist sa...

Om Lagerbäck förvandlas till Domenech får kanske inte Zlatan spela för att han är född i vågens tecken. Dagens visdomar för folk födda 811003 från horoskopet lyder förresten:

Hälsa: Viktigare än motion för dig just nu är att få koppla av. Gör sådant du mår bra av. (=Playstation och Max)

Arbete: Då det kan råda en spänd stämning på arbetet idag bör om möjligt all kontakt med överordnade undvikas. Framåt eftermiddagen blir läget bättre. (=Undvik Lars-Roland och uttala dig försonande genom Mino ikväll)

Relationer: Ditt liv är behagligt tack vare din positiva syn på vännerna. Alla rycks med av din spontana charm. (=Matrix!)

Och så säger de att horoskop är fejk!

PS. Detta gäller även för Isaksson då killarna ju är födda samma dag.

Studiomannen sa...

För övrigt var den vilda gissningen förstås helt korrekt.