16 januari 2007

Living next door to Lennart

Var det nån som såg hela Lennart Johansson-dokumentären på SvT häromdan? Jag såg de sista tio, eftersom det sändes (i repris?) precis före Bolibompa. Hann se en avslutande hundpromenad vid stranden av den värdige statsmannen, medan han i voiceover förklarade sin beslutsamhet att äve i fortsättningen kämpa för fair play och sanna värden inom fotbollen. Sedan eftetexten "Producerat för UEFA av..."

Jag såg som sagt inte hela programmet, men varför sänder SvT sånt som är "producerat för UEFA"? Fick en hemsk flashback till tyska VM-organisationens väldiga bjudmiddag för den svenska fotbollsfamiljen på Nordiska muséet i december 2005. Franz Beckenbauer stod på scen och höll simultantolkat tal. En svassande film om "Lennart Johansson - en man av heder" visades på duken. Speakertext med tysk brytning. Pampar applåderade. Åke Stolt och Jan Majlard viskade i varandras öron under hela middagen och gnäggade av skratt åt varandras skämt. Det var en stor, ohälsosam, förmodern värld där alla levde i symbios med varandra. TV borde ställa sig utanför den - hellre se in genom fönstret än att sälja sig genom galor och fanskap.

22 kommentarer:

Redaktör Slätt sa...

Jag såg den första delen och det räknade jag ut att det var producerat för UEFA. Här pratar vi om att Platini/Blatter lägger ut texten om hur mycket de numera tycker om Johansson. Att bråken varit högst teoretiska, men att man nu lärt sig förstå varandra. Så fortsatte det, det kändes som en film som visades på någons begravning, där även de värsta fienderna kände att de var tvungna att hålla tillbaka av respekt för den avlidnes familj.

Petter sa...

Det hela lär väl inte förbättras av att våra två största kvällstidningar själva sponsrar landslag de ska granska...

leifengkvist sa...

petter: Men vem har egentligen påstått att kvällstidningarna ska "granska" landslagen? Deras uppgift är väl ytterst självdefinierad och om de väljer att följa laget hovsamt eller skriva avslöjande reportage är ju bara avhängigt av vad som drar in mest kulor.

Personligen tycker jag alla avslöjande reportage om doping och skumma investmentbolag är utomordentligt tråkiga och har aldrig fått mig att köpa en enda tidning. Ge mig artiklar om Zlatans Taekwondoträning eller om vem Henke hänger med efter träningen tack!

Jesper sa...

slätt: och precis så känns alltid den offentliga miljön kring fotbollen. Gärna tryfferad med ett par fotomodeller i för små klänningar som står mellan de hymlande gubbarna och smajlar åt dem. Jag såg inte idrottsgalan igår, men jag såg reklamaffischerna på stan - "i närvaro av DD.MM. Konungen och Drottningen". Nej, fy fan, man kan bli röd khmer för mindre!

The Bad Boy from Beddinge sa...

Eller centerextremist. Ingen blockerade trappan, TV:n stod tyst och övergiven. Men jag såg inget gott skäl att gå ner. Fast, som En Mycket Känd Före Detta Fotbollsspelare sa till mig på luren idag, "det är väl bättre att man har en gala än att man inte har en gala". Ja, kanske det.

Jesper sa...

bad boy: kort och gott: nej.

petter sa...

Leif: Jag kan ibland tröttna på kvälls-pressens glättiga förhållande till fotbollsspelarna, och kändisifiering av de, och den aspekten blir ju inte mindre av att de också är med och sponsrar "stjärnorna". Motmedlet är inte alltid att skriva avslöjande reportage, men Klüft incidenten med Expressen gör ju att man inte undrar om någon tidning snart kommer (eller redan har) hållit igen för att det är ju "deras" stjärnor.

Detta problemet understryker alla galorna

Redaktör Slätt sa...

Petter: Där finns ändå en stor skillnad, som jag ser det i alla fall. Här pratar vi om ett program som är producerat för UEFA och som sedan sänds i SVT. Eftersom det är gjort för UEFA så har de haft kontrollen över materialet och även över slutprodukten, det vill säga UEFA står högre än SVT och kalla det vad man vill, men fri television är det inte.

Kvällsisarna må ömsom klia rygg, ömsom piska den samma men det är i alla fall inte Lagrell som står på redaktionen på Marieberg eller vid Globen och säger vad som får gå i tryck och inte. Det är en mycket stor skillnad.

Jesper: Jag såg galan, det var varken kul, välproducerat eller genomtänkt den här gången heller. Men, jag är anal kring Jerringpriset och fick ett par tårar i ögonen just vid det tillfället.

Det mest komiska var att knugen och drottningen inte sa käft när de delade ut priserna, de var de galjonsfigurer de var dithämtade för att vara. Det var rätt stor humor faktiskt.

Jesper sa...

slätt: blev det inte ett jävla hallå när SvT köpte in ett program som Agneta Fältskog hade låtit göra om sig själv? Här är det samma sak, med skillnaden att Johansson dessutom är makthavare och att det är den ytterst mäktiga organisation han leder som har pyntat för dokumentären. Men det finns ett inbyggt hyckleri i vår svenska syn på de här sakerna. Vi tycker ju oss veta att Johansson är en hedersknyffel eftersom han är svensk (till skillnad från Blatter, Platini, Jack Warner, Havelange etc) och då verkar de där betänkligheterna försvinna genom bakdörren.

Har detta uppmärksammats någon annanstans förresten?

Studiomannen sa...

Det hela är mycket märkligt och jag reagerar här och nu på eftertexten, eftersom jag inte såg programmet.

Men jag har ofta undrat varför Johansson fortfarande väljer att vilja jobba vidare. Man behöver inte vara åldersfascist för att inse att Lennart Johansson inte är UEFAs framtid.

Redaktör Slätt sa...

Jesper:

Precis, bekostat av henne själv om jag inte missminner mig också. Var mycket fula gåbilder nere på Drottningholm som ingen vettig tv-producent hade velat ha i en riktig dokumentär. Sedan hade du halvtimmen i TV4 här precis innan jul när de gjorde världens största reklam för Göta Kanal 2, men den var åtminstone producerad av dem själva - hur fan man tänkte är en annan sak.

Har gått igenom lite arkiv för senaste dagarna och ingen har uppmärksammat det alls. Programmet hade ändå 330 000 tittare vilket inte är dåligt för ett program en söndag klockan 17.05.

Redaktör Slätt sa...

Programmet borde sänts fjärde juni 2004 om jag läser allting rätt, alltså "Agneta" som delvis producerades av Agneta Fältskog Production inför hennes återkomst på skivlistorna. Sju anmälningar gjordes till GRN. Hittar dock inte utslaget.

Isobel sa...

SVT friades på alla punkter för "Agnetha".

Granskningsnämnden skrev: "Det åvilar dock programföretagen att iaktta särskild försiktighet avseende fokusering på skivan. Programmet ’Agnetha’ handlade visserligen om skivan och de låtar som fanns på den, men det innehöll också annat material. Nämnden anser dessutom att det fanns ett betydande underhållnings- och informationsintresse av att visa programmet. Granskningsnämnden anser därför inte att visningen av programmet "Agnetha" strider mot bestämmelsen om otillbörligt kommersiellt gynnande i radio- och tv-lagen."

De menade också att det inte var fråga om sponsring eftersom:

"programmet inte var sponsrat i lagens mening. I radio- och tv-lagen definieras ett sponsrat program som ett program som helt eller delvis har bekostats av någon annan än den som bedriver sändningsverksamhet eller som framställer audiovisuella verk. Förutom SVT har "Agnetha" endast bekostats av Agnetha Fältskog Produktion AB, ett bolag verksamt som framställare av audiovisuella verk. Ingen annan part har bekostat programmet. Enligt radio- och tv-lagen är alltså "Agnetha" inte något sponsrat program."

(Detta från SVT:S yttrande som GRN helt stämde in i)

Ett klockrent skäl till att lägga ner GRN?

Jesper sa...

Jaha, märkligt, märkligt. Jag inser att jag borde ha mer på fötterna än en eftertext här, men det känns som man verkligen borde kolla upp finansieringen av Lennart Johansson-dokumentären. Men kan man tycka att "Agneta Fältskog Produktion AB" är en neutal part i förhållande till Agneta Fältskog, då känns det som att det ska mycket till innan man tycker att sponsring förekommer...

Dennis sa...

Dokumentären är visst tillräckligt viktigt för att visas i repris ikväll, klockan 23.45. En Owe Eriksson anges som upphovsmannen, han har företaget Screen Air Television och har tidigare gjort filmer med fotbollsanknytning.

Sändes det inte några program om fotbolls-vm i somras, innan mästerskapet drogs igång? Och som FIFA stod bakom?

Isobel sa...

Å andra sidan kan rimligen inte UEFA räknas som "framställare av audiovisuella verk".

Jesper sa...

Well, låter som ett klockrent fall för Granskningsnämnden om nån frågar mig. Principiellt intressant när det gäller medias förhållande till sporten och dess organisationer.

Brilleaux sa...

Hej vad ni är duktiga och offsideiga och kritiskt granskande!

Stackars Owe Eriksson. Han darrar nog i brallorna just nu.

Eller?

Studiomannen sa...

Owe Eriksson? Han har gjort bl a ett trevligt program om våra 1958-spelare.

Men framförallt torde han vara mest känd från Radiosporten. Inte minst med sina skridskoreferat från Tomas Gustafssons bravader.

Jesper sa...

Jag anmälde programmet till Granskningsnämnden. Ska bli intressant att se vad de kommer fram till.

Brilleaux sa...

På tal om mediekritik. Hur länge ska Janne Bengtsson få använda SvD till en filial för Djurgårdaren, där han f ö varit redaktör.

Och Tanentsapf på punkt SE. I dag hade han en beställningsartikel från Järnkaminerna som fick gråta ut om serieprogrammet som alla vet ännu inte är spikat.

Vad säger Isobel?

Tobias Dahl sa...

Hur gick det i grankningsnämnden?