02 december 2006

UTBRYTARLIGA CHOCKAR FOTBOLLS-SVERIGE

Nyheten om att Sverige har fått sin första utbrytarliga spred sig som en chockvåg över landet igår. Det är de fem så kallade G5-klubbarna Elfsborg, Gefle, Halmstad BK, Kalmar FF och Trelleborgs FF som har beslutat sig för att gå sina egna vägar. Det nya "Rural League" kommer enligt vad TRE HÖRNOR STRAFF erfar att starta med omedelbar verkan och befaras få en förödande inverkan på Allsvenskan.
-Låt oss säga så här att vi är trötta på att de andra klubbarna åker snålskjuts på oss, säger kvintettens talesman, tillika Elfsborgs sportchef, Stefan Andreasson.
Det var sedan Allsvenskan ifjor inledde sitt samarbete med TV4 som programmet ”Fotbollsspelare söker fru” startades och innebar ett massivt uppsving för lantligheten inom fotbollen. Rubriker som ”PER TEXAS HEMLIGA SEX-SMS” och ”FOTBOLLSFRUARNAS SEXPAKT MOT TFF-FRITZ” blev vardagsmat och de rustika fotbollskillarna kändisar över en natt. Bara under fjoråret utkom fem böcker om Patrik Rosengren, bland dem självbiografin ”BAGARN” som skrevs i samarbete med Göran Greider och den bästsäljande kokboken med Kalmar FF-spelarens 100 bästa GI-recept. Flödet av sponsorer och riskkapitalister till bondvischan förändrade maktbalansen inom svensk fotboll på ett drastiskt sätt. Agrarklubbarna säger nu att de i fortsättningen kommer att söka sina motståndare i Finland, Island och Baltikum.
-Men några norska klubbar kanske också kan komma på fråga.
Bland svenska fotbollsspelare i utlandet hälsas projektet med stormande entusiasm. Petter Hansson, Marcus Allbäck, Tobias Linderoth och Erik Edman sägs alla vara beredda att riva sina kontrakt för att komma hem och få ta del av äventyret. Dessutom har bondska profiler som Håkan Mild, Ulrik Jansson och Klas Ingesson redan aviserat att de kan tänka sig en comeback i den nya ligan.
Farhågorna är dock stora vad utbrytningen kan tänkas innebära för den redan hårt drabbade storstadsfotbollen. Olycksprofeterna talar om att svensk fotboll i framtiden kommer att delas upp i två klasser, de pengastinna agrarkapitalisterna och de utmärglade rännstensungarna på stadens bakgator.
-Vi kommer inte att utesluta ens några storstadsklubbar, säger Andreasson. Det finns de som passar vår profil, som till exempel Häcken och Brommapojkarna, och dem kan vi tänka oss att samarbeta med. Det viktiga är att de ställer upp på vårt koncept. Det måste bli slut på pyroteknik och tifon och såna där stekarfasoner.
Andreasson fick slutligen frågan om spelare som Dusan Djuric i Halmstad och Stefan Ishizaki i Elfsborg inte kunde få svårt att passa in i de moderna konceptet. Den besvarades med ett skratt.
-Det är klart att det inte är en nackdel att vara en bonnläpp, men det är trots allt inte det viktigaste. Tiderna förändras, men fotbollen är densamma som alltid.

3 kommentarer:

The Bad Boy from Beddinge sa...

Först skrattade jag. Högt. Sen tänkte jag: om det ändå vore så väl. Vi centerextremister har ju våra återkommande våtdrömmar. Andreassons kommentar om stekarfasoner får mig att skaffa pole positon på Vångavallen inför kommande säsong.

Studiomannen sa...

Men Beddinge: en dag kanske Vångavallen (eller kanske TT-Line Arena, byggstart 2008) fylls av Vip-boxar och linnedukar?

Det ska bli spännande!

The Bad Boy from Beddinge sa...

Studiomannen: That's be the day. Mer Rural än TFF finns inte. De hade inte råd med Hasse Mattisson, som HBK lär betalat grymt bra, iofs. Men det är en fattigmans klubb och inget vore mer provocerade för storstadsklubbarna än om denna lilla lantlolla höll sig kvar i Allsvenskan.