25 december 2006

Poängproblematik

All missaktning av folkgrupp eller annan anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller religion ska ådömas straffavgift eller anmälas för bestraffning. Samma sak med föreningar vars supportrar gör sig skyldiga till diskriminerande handlingar. Här kan straffet bli att man får spela en eller fler matcher utan publik och det kan, i exceptionella fall, kombineras med poängavdrag.

Beslutet togs vid representantskapets möte i december, samma möte som också beslöt att utöka Allsvenskan till 16 lag. Jag trodde att den juridiska processen och debatten efter derbyt HIF-DIF fått fotbollen att inse det olämpliga med poängavdrag som bestraffning för en publiks olämpliga uppträdande. Men i stället utvidgar man alltså möjligheterna att bestraffa klubbar med poängavdrag för publikförseelser.

Mina invändningar handlar inte om att rasism på läktare (och plan) inte ska motarbetas. Och jag inser förstås att det är svårt att hitta rätt metod. Men poängavdrag för publikförseelser slår fel. Det finns välkända argument för detta (ett lag ska inte drabbas av åskådarnas idioti osv), men jag lämnar den diskussionen så länge och funderar i stället lite på konsekvenser av poängavdragsregeln.

Låt säga att vi har ett fall av allvarlig publikstörning i Allsvenskans sista omgång. Ska man då vänta med att dela ut pokalen till veckan efter då tävlingskommittén sammanträtt och beslutat om poängavdrag? Med ett antal överklaganden kommer vi att behöva vänta till december innan vi vet vilka som vunnit. Och vilka ska då möta den norska fyran i Royal League?

Nåja, svensk fotboll kanske inte står och faller med det sista problemet. Men på ett avigt sätt är poängavdraget ett sätt att ge publiken alltför stor makt. Vi hade ju faktiskt en situation i år med ett lag vars fans inte ville se sitt lag vinna avslutningsmatchen. Nu gjorde inte djurgårdarna något värre än att jubla när Joakim Sjöhage stötte in 1-0 för Elfsborg. Men ett utökat praktiserande av poängavdrag ger onekligen andra intressanta möjligheter för de som har intresse av att påverka tabellplaceringarna. Man behöver ju till exempel inte enbart bevista sitt eget favoritlags matcher. Säg att antingen djurgårdare/aikare/hammarbyare har intresse av att BP förlorar poäng i någon av de sista omgångarna. Med den utveckling vi ser i dag är det inte alls otänkbart att de trummar ihop 500 man som neutralt klädda ser till att en BP-match på Grimsta slutar i kaos. Tävlingskommittén får då den juridiskt delikata situationen att man inte vill straffa BP eftersom man "vet" att det inte var deras fans som utgjorde problemet - å andra sidan måste man vara någotsånär konsekventa och döma arrangörsklubbar på liknande sätt.

Till sist; att andra anspelningar (alltså inte missaktning) på nationellt eller etniskt ursprung ska bestraffas måste väl vara ett rent språkligt misstag? Läs den inledande mötesformuleringen igen.
Jag vet att vi har en fotbollsbyråkrati som bland annat försökt styra hur folk reser till matcher och hur de är klädda när de ser på match, och just därför förvånar egentligen ingenting. Men en isländsk flagga i publiken syftandes på att man har en islänning i laget kan väl ändå inte anses skada fotbollen?

4 kommentarer:

Jesper sa...

Det är, om inte annat, en absolut formulering som gör att regeln kommer att bli väldigt svår att genomdriva: "ALL missaktning...SKA ådömas straffavgift". Då gäller det att man också kan sätta kraft bakom orden. Jag kan förstå Hagströms invändningar, samtidigt som jag gillar viljan att rensa ut den värsta verbala vandalismen. Men poängavdrag tycker jag principiellt är fel. Poängavdrag ska ske när lag har försökt tillskansa sig orättmätiga sportsliga fördelar.

Neander sa...

Men att bli bötfälld för att man har en isländsk flagga på grund av att Gunnar Gunnarsson spelar vänsterback...
Det vore ju helt obeskrivligt sjukt.

The Bad Boy from Beddinge sa...

Min enkla hållning är att lag som Helsingborg, Göteborg, AIK och Djurgården - i synnerhet dessa - borde bli bötfällda efter varje allsvensk match. Det finns goda skäl till detta. Vid behov, och i utbyte mot god öl, kan jag redogöra varför.

Studiomannen sa...

Nja - jag vill nog ha en pilsner av dig isåfall. Det är inte säkert att jag vill höra på annars....