28 december 2006

The owls are not what they seem to be

En av årets julklappar var en dvd med första säsongen av Twin Peaks. Underligt hur denna serie, som kändes som det mest moderna jag någonsin sett när den gick på tv 1990, ohjälpligt var fången i sin tid. De neongröna bokstäverna i vinjetten! Pudelfrisyrerna som alla Laura Palmers klasskamrater ståtar med! Sångerskan på The Roadhouse och hennes läderkeps! Jag tror knappast det kommer att vara samma sak med kvällens VM-krönika. Sommaren 2006 har nog inte kommit på tillräckligt avstånd för att Materazzis tatuerade underarmar ska te sig löjeväckande tidstypiska. Men kanske har den kommit på tillräckligt avstånd för att hela turneringen, och den svenska VM-insatsen i synnerhet ska ha kommit i perspektiv, för att man ska kunna bedöma den utan att den vrålande presskören i bakgrunden ska spela in. Att det är SvT som sänder och Glenn Strömberg som analyserar borde hjälpa till. Skillnaden mot TV4 och Patrick Ekwall är grundläggande. När Strömberg pratar känner man sig som om man hör en vuxen man tala om fotboll istället för en flinande tonåring som har lånat pappas kostym.

16 kommentarer:

Malena sa...

Ekwall är väl knappast Strömbergs motsvarighet på TV4, snarare Jens Fjellström under VM, som har ett mycket bättre språk och som faktiskt låter som en vuxen man tills skillnad från Strömberg vars hela värld består av ytor och löpningar.

Malena sa...

Detta alltså min kommentar till en förhandskommentar om ett tv-program jag just nu inte ser på.

Ica sa...

Går det att jämföra dessa herrar? Zedines skallning kanske blir tidstypisk. Vem vet? Och jag gillar meningen längst ner i din blogg: Fotboll är inte en fråga om liv och död. Det är viktigare än så. Helt klart!

Jesper sa...

malena: en riktig invändning. men tv4 ger ekwall ett utrymme som om han vore strömberg.

Erik D. sa...

Förstår inte varför jämförelsen mellan Strömberg och Ekwall ens uppstår. De har ju helt olika roller i respektive kanal och därför haltar jämförelsen ganska rejält.

Jesper sa...

malena och erik d: Tja, Ekwall får ganska ofta (tyvärr) gå utanför den rent journalistiska roll där han är ganska bra, kommentera och komma med åsikter och i allmänhet bre ut sig. Minns i somras hur han av den devota Suzanne S bads att uttala sig om Olof Mellberg och då kom med ett svar som, naturligtvis, åberopade Mellbergs sätt att reagera på en krönika han, Ekwall, tidigare gjort om honom. Jag avskyr personligen den där narcissistiska mentaliteten inom media och skulle gärna se den utplånad och - här kommer poängen -jag tycker att den har getts onödigt stor plats på TV4 och kommit att prägla TV4-sporten på ett olyckligt sätt. Detta inte att säga att de inte också har sakliga, vuxna och förnuftiga kommentatorer som Jens Fjellström och Hasse Backe (även Wenström intog en klädsamt tillbakadragen och funktionell roll under VM). När jag tänker på TV4 och fotboll tänker jag på Ekwall (och ser därför sällan på TV4-sporten på söndagar), men när jag tänker på SvT och fotboll tänker jag på Strömberg (trots Mats Nyström). Härav jämförelsen, även om jag förstår invändningarna. Nöjda?

Jesper sa...

..och, för att slutföra mitt resonemang (det måste ske samtidigt som 3 barn ska hindras att svälja legobitar eller välta ner lampor i huvudena på varandra), när jag såg framför mig en eventuell VM-krönika från TV4, då föreställda jag mig en där Ekwalls spydigheter skulle få lika stor plats som Strömberg fick i SvT-motsvarigheten. Men det är mycket möjligt att jag är orättvis mot Tv4.

Erik D. sa...

Jesper!

Som alltid bra formulerat och underbyggt. Jag är nöjd och önskar dig ett mycket Gott 2007!

francophobe sa...

Jag gillar trots allt Ekwall. Han bjuder på sitt makalöst stora ego på sin blogg, lite beklämmande men huvudsakligen underhållande.

Malena sa...

Jesper: jag har ungefär samma uppfattning om Ekwalls förtjänster och brister som du, men jag kan inte se hur endast hans existens utgör en grundläggande skillnad mellan TV4 och SVT. Och jag förstår inte heller vad som är så förträffligt med SVT. Det verkar som att folk tycker SVT är bättre eller seriösare på något vis för att de är mer diskreta än TV4. Jag tycker man borde kunna förvänta sig av public service att de faktiskt hittar på och gör nånting bra själva, inte nöja sig med att de inte gör som TV4.

Jesper sa...

malena: jag erkänner att jag säkert har byggt ett alldeles för vidlyftigt resonemang på hur jag föreställde mig att SvT:s resp TV4:s VM-krönikor skulle kunna tänkas se ut. Jag är ganska glad att slippa det där mediala egoköret i SvT - det är inte bara Ekwall, minns när Odén körde ett mycket långt och klumpigt påhopp på Reine Almqvist bara för att han svarat otåligt på frågor efter kvalförlusten - men bara avsaknaden av den gör naturligtvis ingen bra kanal. Och vem vet, TV4 kanske gör sig av med det också? Men jag skulle inte sätta några pengar på det.

Malena sa...

Jag är möjligen orättvis mot SVT när jag gör det, men jag irriterar mig mer på SVT:s brister än TV4:s. Fyran, jaja de är väl som de är, men SVT borde vara bra.

jonas sa...

Om du inte vill ha din Twin Peaks -box, så kan jag ta den.

Förövrigt ser Materazzi ut som en, om det ens är möjligt,dum version av John Turturro. Eller, vänta, som Turtorro i "Brother where..."
Jo, så är det nog.

Jesper sa...

jonas: jodå, jag trivs bra med min Twin Peaks-box. Överraskad över att upptäcka alla tidsbundna frisyrer bara (sheriff Trumans nackhår!). Och att hålan Twin Peaks faktiskt hade 51 000 invånare, det står ju redan på gatskylten i vinjetten. Fan mer än dubbelt så stort som Hässleholm!

Materazzi skulle garanterat ha platsat i Twin Peaks. Buffon också. Och, på nåt sätt, också Lars Lagerbäck.

Dysterkvisten sa...

Om Lagerbäck hade varit med i Twin Peaks hade han pratat baklänges. Garanterat.

Jesper sa...

Ja, och varit med i någon av agent Coopers drömmar. Rikard Norling är väl förresten en hygglig agent Cooper? Med Magnus Haglund som sheriff Truman?