14 november 2006

Röstsummering

Så har det blivit dags att summera rösterna från jury och läsare i TRE HÖRNOR STRAFFS fotbollsgala. Låt oss till att börja med konstatera att hyggligt stor enighet rådde om att

Årets vrål 2006

inträffade när Fredrik Ljungberg, med två minuter kvar på matchuret, nickade in Marcus Allbäcks stencoola snett-inåt-bakåt-nick i Berlin i somras. 34, 5 % av de avlagda rösterna hugfäste detta ögonblick. Tvåa, långt efteråt, kom svenska landslagets återuppståndelse från de döda mot Spanien i höst, eller mer specifikt, Allbäcks avgörande 2-0-mål i samma match. 13,8% av röstarna ville helst minnas den stunden. Däremot fick vi konstatera att svensk klubbfotboll 2006, åtminstone för vår läsekrets, inte rymde några särskilt minnesvärda ögonblick i positiv bemärkelse. Enstaka lyckliga stunder under Hammarbys, AIK:s, Malmö FF:s, Djurgårdens, Elfsborgs och GIF Sundvalls (tack, Lars Nylin!) säsonger har uppmärksammats, och så vill Torbjörn Hallgren i Malmö med fröjd erinra sig när "arge, självgode bisittaren Hasse Backe får sparken som tränare från Panathinaikos efter två månader. Humor som bara Gud kan få till det."

Vi kan väl också konstatera att det avbrytna derbyt Hammarby-Djurgården på Söderstadion utan vidare måste utnämnas till årets kvällstidningmatch i kraft av att ha "väckt känslor" i största allmänhet. Djurgårdare har upplevt skadeglädje, neutrala "fotbollsälskare" (som Thomas Nordahl brukar kalla dem) har reagerat med vedervilja på pöbelscenerna, hammarbyare minns med vrede det poängavdrag som blev följden. God tvåa i den kategorin kommer Gefles vändning mot Malmö FF på Strömvallen, som tycks ha vållat nästan lika stor skadeglädje hos icke-MFF:are som avsmak hos de för dagen ljusgrå supportarna själva. Till

Årets pungspark 2006

nominerades dock VM-åttondelsfinalen Tyskland-Sverige (eller, mer specifikt, de första tolv minuterna av denna) med 24,1% av rösterna. 10,3% av läsarna och jurymedlemmarna drog sig till minnes Djurgårdens nesliga kollaps mot de baksluga östeuropéerna från Ruzomberok, och på ett principiellt plan ville många också brännmärka det pinsamma spektaklet Brasilien-Ecuador på Råsunda.

Vi återkommer med de övriga kategorierna.

6 kommentarer:

Studiomannen sa...

Snyggaste målet? Av flera kan man ju tänka sig följande:

http://www.youtube.com/watch?v=6UKWMYMuniA&NR

Om målet inte bara ska vara snyggt utan även viktigt vinner Kenneths nick strax före Corneliusson mot HSV borta.

Om det bara ska vara snyggt gör vi Peters fotbollsquiz här: Jesper Blomqvist har gjort det snyggaste svenska målet genom tiderna. Vilket syftar jag på?

Ola I sa...

Frilägesrundningen av Sven Andersson? pre the proffs år.

Hagström sa...

Mot Helsingborg (var det väl?). Fintade bort Sven Andersson utan att röra bollen som retfullt rullade i mål.

För övrigt: även Gefles supportrar är väl ljusblå? Ser vi ett utslag av skånsk självgodhet här?

Studiomannen sa...

Ola I och Hagström: rätt svar. Olympia -95. Jag nämnde det för Jesper själv att jag vägrade rösta i omröstningar om hans mål inte var med. Svaret: "Jag med" ser jag som en hjältes humoristiska svar.

Tänkte att en del kanske skulle chansa på någon av hans CL-mål...

Jesper sa...

hagström: nån skånsk självgodhet har väl ingen människa hört talas om? faktum är att jag upptäckte fadäsen först nu. mff uppträdde väl dessutom i sina vederstyggliga rödvitrandiga bortadräkter i den där matchen?

Studiomannen sa...

Jag är oerhört tacksam att ha haft turen att på mitt enda besök på Strömvallen i mitt liv jobbat på just den matchen.

Och MFF spelade i sina GRÅ bortaställ. Otroligt. Det var inte lätt att se skillnad. Anledningen till att de inte tog polkastället var att de då hade haft vita byxor precis som Gefle.... sann historia.

Och den stackars P.J. i MFF:s stab, som jag alltid brukar försöka ta ett snack med sa något i stil med "Nu kan man äntligen ta det lugnt" i halvtid till mig. Jag hade inte hjärta att göra något annat än att skaka på huvudet när vi sågs efter matchen.