25 november 2006

November är den grymmaste månaden

Jag gick förbi Stockholms Stadion med barnvagnen. De hade rullat ut målen och ställt dem vid järnstaketet mot Drottning Sofias väg. Vissna löv hade fallit ner från träden runtomkring och lagt sig tillrätta i nätmaskorna. Jag tänkte tre saker:

1) Fan vad stora fotbollsmål är egentligen.

2) Hans van der Meer skulle ha älskat den här scenen. Nån som inte har sett hans fotobok, "Spelplats Europa"? Den innehåller matchbilder från Europas lingonserier, från en plan omgiven av bildäck långt ut på den rumänska vischan eller en med rader av belgiska tegelhus i bakgrunden, alltid med samma ödsliga stämning som finns i ett par bortrullade fotbollsmål. Skaffa den genast!

3) Ni kan tjata hur ni vill om Royal League, Silly season och La Liga. Fotbollssäsongen är slut nu. Det måste till en paus, det måste till en naturlig cykel av död och återfödelse för att man ska kunna upprätthålla intresset. Så är det för min del i alla fall.

5 kommentarer:

francofobe sa...

Du har fel faktiskt
1) fotbollsmål är rätt små. 2) Hans van der Meer gillar inte Stadion, "Olympia Stadion" pompöst skitnamn lär han ha sagt. 3) Säsongen är verkligen inte slut, CL är och förblir idrottsvärldens bästa underhållning.

Jesper sa...

1) I relation till vad? 2) Ja, men detta var ju utanför. 3) Men det är ju massor med frankofoner i den turneringen?

leif engkvist sa...

Det här är verkligen ett ämne jag funderat mycket på och jesper har tagit upp det nån gång men det tål att diskuteras mer.

Är CL "idrottsvärldens bästa underhållning"? Självklart spelas det bäst och vackrast fotboll etc etc. Men är det speciellt kul? Även när det gäller dessa fantomlag är det bara, säg, en halvlek på tio som är sådär färgsprakande och fantastisk.

Med MFF är däremot alla matcher spännande och underhållande hur uselt spel det än är (och det är det ofta). Ska jag se världsklassidrott ser jag hellre tennis eller basket. Dessutom är det ju färre fransmän där.

Anonym sa...

Hörde jag ordet pekoral?????

Jesper sa...

anonymous: ordet pekoral hänför sig till både form och innehåll, inte enbart till innehåll (som jag antar var det piken ville åt i det här fallet). Men leif engkvists idé, att man måste kunna engagera sig i lagen för att en fotbollsmatch ska betyda något för en, känns som någonting högst konkret och påtagligt. För min del, i alla fall.