Vi som intresserar oss för landslagsfotboll verkar inom kort få ytterligare ett lag att ägna vår uppmärksamhet. Enligt senaste When Saturday Comes har Gibraltar (27 000 invånare, eller lika många som Vetlanda kommun) gott hopp om att få sin inträdesansökan till Uefa godkänd. Uefa har avvisat tidigare propåer, av det småskurna skälet att Gibraltar inte är självständig stat och FN-medlem, men gibralteserna (eller vad fan de kallas) har gått till "The Court of Arbitration for Sports" (CAS) i Lausanne och fått deras backning, med hänvisning till att Nordirland, Wales, Färöarna och andra icke-suveräna stater ändå får ha med sina fotbollslag i VM- och EM-kval. Uefa är därmed redo att släppa in Gibraltar, men det återstår att övertyga spanjorerna - Spanien erkänner fortfarande inte britternas ockupation av den strategiska klippan, som nu har pågått sedan den 1704 stormades av brigad engelska och holländska marinsoldater under befäl av prins Georg av Hessen-Darmstadt.
Nu kan man ju fråga sig hur rimligt det är att ytterligare ett Vetlanda kommun ska göra Andorra, San Marino, Liechtenstein och Färöarna sällskap i ett redan nertyngt landskampsschema. Det är märkligt att tänka sig att Sverige behövde fyra kvalmatcher för att ta sig fram till VM 1970 och 1978; idag, när Uefa har 52 medlemmar (Gibraltar inte medräknat) måste det till tolv stycken. Många har därför argumenterat för att de mindre nationerna ska tvingas genomgå någon sorts preliminärkval. Å andra sidan måste en del av skulden för sakernas nuvarande tillstånd placeras på de regionala förbunden själva, som verkar vilja ha så många tävlingsmatcher som möjligt att sälja tv-rättigheter till. Till nästa EM-slutspel ska 14 platser fördelas mellan 52 nationer; egentligen finns det inget skäl att ha 7 grupper fördelade på 7 eller 8 lag, utan man skulle minst lika gärna, om man verkligen var intresserad av att minska matchantalet, kunna ha 14 grupper med tre eller fyra lag i varje och där bara segraren gick till EM. Sportsligt skulle det kanske bli orättvist på ett annat sätt, eftersom lottningen skulle få mycket större betydelse (Sverige skulle, enligt nuvarande seedning, hamna i en trelagsgrupp mot Lettland och Island, men förmodligen skulle varje grupp i realiteten bli en uppgörelse mellan högst två lag), men det skulle samtidigt ge 6 eller 8 kvalmatcher istället för 12-14.
Det verkar dessutom som om ryktena om landslagsfotbollens död är en smula överdrivna. I fallet Abdelmajid Oulmers, där den belgiska klubben Charleroi med megaklubbsföreningen G 14:s uppbackning stämt FIFA på 615 000 euro för att deras marockanske landslagsman kom tillbaka skadad från ett landslagsuppdrag har Europadomstolen visserligen avgett det preliminära domslutet att fotbollen inte står utanför EU:s arbetslagar (vilket Sepp Blatter slugt hävdat, eftersom Fifa har sitt högkvarter i Schweiz). Följaktligen är det inte orimligt för en klubb att söka ersättning för att deras anställde skadats medan han, avlönad av klubben, (därtill, dessutom, nödd och tvungen enligt Fifas:s lagar) utfört uppdrag för en annan arbetsgivare. Ändå har G14 bestämt sig för att söka uppgörelse utanför rätten ett år innan fallet kommer upp, något som When Saturday Comes tolkar som tvivel på den egna saken. G14:s talesman Thomas Kurth hävdar dessutom att "det aldrig kan bli tal om att nationella förbund ska betala klubbarna när spelaren är hos sitt landslag", vilket är den skräckbild som hittills målat upp (SvFF skulle till exempel omöjligen kunna betala den lön Fredrik Ljungberg har hos Arsenal, och än mindre Islands Fotbollsförbund den Eidur Gudjohnsen har hos Barcelona). Istället hävdar han att klubbarna borde ha rätt till någon form av försäkring mot att deras spelare återvände justerade, något som även för en landslagsfotbollens svurne vän som jag faktiskt låter rimligt. Faktum är ju att organisationer som Uefa och Fifa drar in stora pengar på landslagsturneringar (och, som vi har sett ovan, gärna låter dessa turneringar svälla ut över det sportsligt rimliga). Om de, snarare än fattiga nationella förbund som Islands, står för någon form av skadeförsäkring för klubbarna skulle ingen kunna ha något att invända. Då skulle hela denna fråga, som fått så apokalyptiska dimensioner, faktiskt kunna ges en rimlig lösning.
22 november 2006
Gryning vid Herkules stoder
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
14 kommentarer:
Jag funderar och tänker på hur i allsin dar jag ska kunna ge de frankofona en känga i det här, men jag tror att jag avstår. Inför VM94 spelade Sverige i en kvalgrupp innehållandes Sverige, Bulgarien, Frankrike, Österrike, Finland och Israel. Det kallar jag kvalgrupp. Jag saknar den tid då kvalgrupper betydde något I år är det väl första gången sedan just 1994 som vi har två matcher som kittlar lite. Lilleputt länderna är i vägen, men exakt vad man ska göra år det vet jag inte, för jag anser ändå att alla länder inför varje kval måste ha chansen att nå slutspelet. Dessutom så finns det säkert någonstans pengar att tjäna i att få lite mer spännande kvalmatcher, så UEFA/FIFA sätt igång och tänk!
Vad hände egentligen med vatikanstatens lag?
Och när kommer det, nyligen uppmärksammade, samiska landslaget att göra sin kvaldebut?
Ärligt talat tycker jag att det är ganska charmigt med dessa småplutt lag. Det ger litefa-cupen känsla.
Katalonien mötte Baskien på Nou Camp för inte så länge sen. De är säkert också sugna.
Grönland har spelat handbolls-VM så de kan nog klämmas in på ett hörn också.
I alla andra sporter har man ju förkval och förförkval för att sålla ut blåbären. Tror ni inte hockevarianten med ett c-VM skulle kunna dra in TVpengar med en final mellan Moldavien och Peru?
Jag tycker som frankofob att landslaget idag är en urtråkig transportsträcka till matcherna mot de riktiga lagen. Även om Ljungberg gör 12 mål mot Malta (på Nya Ullevi förstås!) - är det urkass underhållning ändå. Här skulle Lagerbäck kunna spela u-21 laget eller FCZ om det är pengar det handlar om.
frankofob: elementärt. Det var Frankrike som drog in spanjorerna i det krig där de förlorade Gibraltar, eftersom Ludvig XIV ville sätta sin sonson på spanska tronen. I samma krig förlorade f ö spanjorerna även Belgien, för att anknyta till diskussionen nedan...
Ah! Grönländsk idrott, ett favoritämne. Jag tror att den gamle legendaren Sepp Piontek (som ledde Danmark under storhetstiden på 80-talet) är deras förbundskapten nu. Kvaliteten på deras spel vet jag dock mindre om...
Grönland kvalade f ö till nästa handbolls vm, om jag inte har hjärnan felkopplad. Jag upprepar. Grönland, men inte Sverige, ska spela handbolls vm. Grönlänningarna slog ut USA i en avgörande kvalmatch... (och Sverige fick dask mot islänningarna).
Inget borde kunna hindra Grönland, eller för den delen Vatikanstaten, att ställa upp i nästa VM-kval. Kan Gibraltar och Färöarna så kan väl de. Vad gäller Katalonien och Baskien är saken värre, eftersom spanjorerna lär ha synpunkter (en anledning att Spanien opponerar sig mot Gibraltars medlemskap i Uefa är faktiskt att de anser att det kan bli en farlig precedens för katalaner och basker). Och vad gäller samerna är saken ännu mer komplicerad, i och med att de hämtar sitt "landslag" från tre olika nationer och inte har något autonomt territorium i något av dem.
Kan inte den där spanska enklaven på andra sidan sundet också ställa upp?
Förkval Spanien
Ceuta - Balearerna
Fuerteventura - Gibraltar
Baskien - Teneriffa
Las Palmas - Andorra
Spanska Sahara - Katalonien
Baskien har ju nästan ett landslag i Athletic Bilbao (även om många basker spelar i andra klubbar) - den är såvitt jag vet den enda klubben med etniska krav på spelarna.
och nu vill Lennart ha 24 lag i EM-slutspelet, då blir det ett jävla sömnpiller. Å andra sidan kommer försämringen knappt att märkas i fotbollsbruset. Men det ligger nog i både klubbarna och UEFA:s intresse, färre kvalmatcher bra för klubbarna, men UEFA kompenseras med ett större slutspel.
Herregud, 24 lag i EM-slutspelet låter som en mardröm. Färre kvalmatcher ja, men ett otympligt slutspel där de dessutom förmodligen kommer att köra med den där märkliga och osportsliga "fyra bästa treorna"-regeln som gällde när VM hade det formatet. Och färre nationer som kommer att ha råd att arrangera. Var blir det 2012, någon som vet?
Petter: I år spelade MFF halva säsongen utan en enda svensk i laget. Dock inte som Bilbao utan mer som Sociedad med en mix av skåningar och utlänningar. Efter Asper såldes var de enda svenskarna Skoog på läktaren och Håkan Svensson på bänken. Och Åkeby förstås.
Nåt etniskt krav lär inte MFF ha men man har målsättningen att satsa på "lokala förmågor". Kansken kan detta vara en vägledning när silly season-rykten ska utvärderas?
leif e: Blekinge blev väl faktiskt svenskt exakt samtidigt som Skåne...
Skicka en kommentar