14 november 2006

Den gyllene badtofflan

Före utdelningen av Den gyllene badtofflan, som tilldelas "den som under året bäst har personifierat traditionella svenska fotbollsideal som att skava häl, jobba hårt för laget och i största allmänhet veta sin plats inom 4-4-2-uppställningen" vill vi, i den intellektuellt självprövande anda som TRE HÖRNOR STRAFF strävar efter representera, lämna plats åt en filosofisk invändning mot våra urvalskriterier. Så här skriver vår gode vän Mikael Ringman i Malmö:

"Kriterierna känns lite snäva, som om det endast vore mittbackar och defensiva mittfältare som kan personifiera traditionella svenska fotbollsideal. Är dessa att betrakta som typiskt svenska. Är det inte i själva verket typiskt brittiska ideal som ni efterfrågar? Traditionellt svenskt är att spela för laget, förvisso, men jag tycker att badtofflan också bör symbolisera krismedvetenhet och 'jag-vet-att-det-svårt-ibland'-anda, rekorderlighet och kanske också en dos oförarglighet. Och då finns det bara en kandidat för mig: Anders Svensson, enligt den motivering jag angav ovan.
Är det en årets Håkan Mild eller Krister Kristensson ni vill ha så får det nog bli Petter Hansson. En man som vet hur det känns att vara rundningsmärke ena dagen och hjälte dagen därpå. Och som bemöter kritik ungefär så här: ibland går det bra, ibland inte. Vilket han har helt rätt i."

Efter denna principdiskussion är det dags att redovisa valresultatet. Hela två klubblag, 4 tränare och 13 spelare har fått röster, vilket får oss att tro att de "traditionellt svenska" dygderna nog är ganska traditionellt svenska ändå. Efter en jämn start drog dock en man från alla andra och vann överlägset - vi talar naturligtvis om

AIK:s Nicklas Carlsson

som till slut tog hem 21,4 % av rösterna. "Det finns egentligen inget gott jag vill säga om mannen" säger en av hans väljare, "men hänger man med hela vägen ut för att tjuvlyssna på taktikomläggningar när man punktmarkerar så ska man ha beröm. Att han dessutom fick Anders Svensson fullständigt ur balans är bara topping på det hela."

Bland andra motiveringar för att rösta på Carlsson märks:

"Badtofflans attribut förstärks av att Carlsson på alla privata bilder bär glasögon. Det enda som inte stämmer är 4-4-2 då AIK ibland spelade 2-5-3. Fast platsen, positionen, den fyllde Carlsson, med eller utan brillor."

"Möjligen avviker han från formen genom sina rättframma uttalanden men att som han ge punktmarkeringen ett ansikte måste belönas."

"Tilläggas ska att killen nötte bänk stora delar av säsongen, och sedan klev in och gjorde sitt jobb utan att knota."

"Såklart"

Men Carlsson får alltså finna sig i att leda en minoritetsregering i en badtofflornas riksdag som med sin rikedom på småpartier påminner ganska mycket om det italienska parlamentet. Hur de eventuella koalitionerna mellan övriga ledamöter i denna färgstarka församling kan tänkas se ut är en fascinerande tankeövning, fast ledarna av de båda näst största partierna, Kurt-Arne "Nanne" Bergstrand (8,9%) och Patrik "Bagarn" Rosengren (7,1%) i alla fall lär ha lätt att samarbeta. På rätt sida fyraprocentspärren hittar vi Petter Hansson (5,4%) och precis under den Gefletränaren Per Ohlsson (3,5%).

Särskilda omnämnanden till:

Hasse Mattisson, Malmö FF och Halmstad: "Den siste vattenbäraren. Mycket stor respekt."

"Han östgöten som städar bakom Thylander på TFF:s mittfält... Bjurström? Han för de där andra skalliga TFF:arnas "fotbollskunskap" vidare; vad hette de; Rasmusson? Severin? Brorsson?"

Lars Lagerbäck, förbundskapten. "Går inte att jämföra små lokala kardinaler med påven själv."

Daniel Tjernström, AIK. "För två år sedan, kanske redan tre år sedan, var han slut. 2004 spelade han 12 matcher för ett lag som åkte ur allsvenskan för att han inte platsade. I år spelade han, på innermittfältet no less, 26 matcher för laget som kom tvåa. Dessutom gjorde han det för en tränare som bytte laguppställningar inför varje match."

Teddy Lucic, Häcken "för sin förmåga att följa instruktioner. Spelar han mittback mot världsspelare gör han allt som en mittback ska göra, tacklar, nickar, rensar, offrar sig. Spelar han högerback följer han med upp, löper tusen mil, täcker ut till inkast och slår perfekta inlägg. Flyttas han upp till mittfältare slår han plötsligt alla hörnor, skruvar in frisparkar i mål och slår öppnande djupledspassningar. Allt detta bara för att han är tillsagd. Hade någon bett honom spela i anfallet i VM hade han sannolikt vunnit skytteligan."

Magnus "Turbo" Svensson, Halmstad: "Visserligen konstant skadad den gångna säsongen,men har med sina tidigare insatser gjort sig förtjänt av utmärkelsen. En vattenbärare av ädlaste slag."

Pontus Wernbloom, IFK Göteborg. "Det finns bara en Håkan Mild, skanderar IFK-supportrarna. De har fel. Det finns två."

Tony Gustavsson, ny Hammarbytränare. "Ty det mest traditionella av svenska fotbollsideal måste väl vara det svenska fotbollsspråket - sådär som spelarna snackar i Busterserierutorna, där inte ens en sen nedsparkning bakifrån i ohotat läge föranleder något att något otryckbart yttras. That's it. Att han sedan förespråkar 4-5-1 kan vi väl lämna därhän?"

Mikael Nilsson, landslaget och Panathinaikos: "Alltid"

Också nominerade: Niclas Alexandersson, Marcus Allbäck, Stefan Bergtoft, alla i Gefle, alla i Trelleborgs FF

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är ni blinda eller? Teddy har väl aldrig någonsin slagit ett endaste dugligt inlägg när han kommit med "fart". Men om det nu är så att han är så bra som ni säger så kunde väl någon ha sagt till honom att det var fotboll som tyskland tänkte spela i åttondelen

Anonym sa...

Reine Almqvist måste varit den enda som inte hört mantrat "Lucic anpassar sig efter motståndet".

Hade han gjort det hade han insett att hans nyfunna mittfältsmotor helt plötsligt höll SuperEttanklass.

Illa coachat.

/Flugan på väggen