13 november 2006

Alltid detta Brasilien

Magnus Linton kopplar höstens hetsiga och läsvärda integrationsdebatt i Sydsvenskan till elva män och en boll. Att Olle Svenning och Fredrik Ekelund pucklar på varann skulle alltså i grunden handla om inställningen till brasiliansk fotboll. Jag ska inte säga att jag är övertygad, men det är en intressant tanke.

2 kommentarer:

Jesper sa...

Defekterna i Ekelunds författarskap har tydliga förbindelselinjer till hans brasilienvurm (machosensualismen, svulstigheten, bristen på självkritik). Men Svenning har, fastän en mycket bättre stilist, ungefär samma inställning till Maradona (se kapitlet "Maradona korsfäst" i hans 94-bok). Kanske är detta vad Linton menar, att Ekelund och Svenning påminner mycket om varandra, fast de projicerar sin romantiska fantasi på olika latinamerikanska länder? Återigen i så fall ett exempel på "de små skillnadernas narcissism" som Freud ansåg var anledningen till varför folk som var väldigt lika varandra bråkar så mycket med varann.

Anonym sa...

I Olle Svennsings fall vet jag inte men redan i boken Samba fotboll så visade Ekelund sina koloniala böjelser, bl.a genom sina måleriska beskrivningar av svarta dansanta män med vackra kroppar.