28 oktober 2006

Tony for president

Man undrar vad jag anser om Tony Gustavsson som ny Hammarbytränare. Svaret är: ingenting.
Det enda jag vet om honom är att han var på gång som tränare till Dala-Järna IK i div III men valde Degerfors i stället när han fick det erbjudandet. Över huvud taget är det oerhört svårt att ha åsikter om tränare om man inte själv är spelare eller på annat sätt nära involverad i ledningen av ett fotbollslag.
Det jag kan bedöma är en tränares laguttagning samt coachning, och för att den bedömningen ska ha någon relevans krävs att det handlar om ett lag där jag känner till spelartruppens kvalitéer. Men även i dessa fall grumlas min bedömning av att jag inte följt huvuddelen av tränarens yrkesutövande, nämligen själva träningen.
Jag kan även krasst konstatera vilka serieplaceringar en tränare uppnått, men de kan vara förvillande. Efter guldet 2001 har Sören Cratz hunnit få sparken från två tränarjobb - ska han bedömas efter insatsen i Hammarby? Eller är sejourerna i Helsingborg och Mjällby mer rättvisande?
När det kommer till tränarrekrytering brukar jag veta att det är vissa namn jag inte vill se i min klubb, men de åsikterna grundar sig mer på deras massmediala bild/image än hur de faktiskt är som tränare.
Ärligt talat har jag svårt att begripa alla er tyckare (supportrar, bloggare, journalister) som har väldigt bestämda åsikter om huruvida en tränare är bra eller inte. Vad grundar ni er uppfattning på?

2 kommentarer:

Jesper sa...

Magnus, du har öppnat Pandoras ask. Faktum är att alla vi fotbollssupportrar, fotbollsbloggare och fotbollsjournalister har mängder med löst grundade åsikter om tränare, spelare och domare, åsikter som vi utan vidare häver ur oss, ändrar om så göres behov, men som vi i de flesta fall aldrig skulle kunna försvara inför en någorlunda insatt person. Och det värsta är att detta är en stor del av den fotbollens dynamik.

Leif Engqvist sa...

Jag lägger mig snyggt på medelvägen av era resonemang. Spelare kan man bedöma utifrån urusla inlägg, tappade höjdbollar och skott i kryssen. Domare utifrån feldömda straffar och offsideavblåsningar. Tränare däremot kan man däremot inte bedöma alls utan att vara inblandat i laget varje dag. Visst blir jag skitförbannad när Höiland bänkas eller bytet inte kommer förrän i 86e minuten, men utan full information är det omöjligt att veta om det är rätt eller fel.

Fast att inte åka ner till Milano och snacka med Ibra är idiotiskt ur alla perspektiv. Avgå!