02 oktober 2006

Känn ingen sorg för mig Trelleborg

Det mesta var sig likt. Förre kvalhjälten och assisterande tränaren Benny Mårtensson kom på fest i kostym och beige dojjor. Sportchefen Lasse Larsson hade världens fetaste guldlänk utanför t-shirten. Avancemanget firades på en krog med utsikt över Tysklandsbåten.Tydligare än så blir det inte-
Trelleborg är tillbaka i allsvenskan.

Det krävs nästan fonetisk skrift för att förstå publiken i Trelleborg. Ramsorna bygger på traditionell modell men e:et i Trelle uttalas mer som ä eller a eller ett mellanting.
Trällebooooorg, Trällebooooorg. Trälleborg, Trälleborg, Trälleebooooorg.

Jag har två hängivna framför mig. Ett vanligt välkammat par 55-årsåldern, lumberjackor och glasögon. Man skulle kunna säga att de exploderar av hänryckning när Mike Mensah bryter det krampaktiga dödläget på Vångavallen en bit in i andra. När bollen nickas i mål flyger de upp ur stolarna, grinar mot varandra och utväxlar en så kallad hög femma innan de sätter sig igen. Crazy men ändå värdigt på något sätt. Mannen är så uppspelt att han har svårt att sitta still resten av matchen. När Trelleborg går till 3 och fyra 1 sitter han med ett brett flin i ansiktet och slår trumvirvlar på låret. Samtidigt har två isterbukar i klacken trotsat den bistra hösten (17 grader)och blottat bringan.
Sydländska scener indeed.
Fram till Mensahs mål har superettans kungar spelat utan den stabilitet som varit lagets kännetecken hela säsongen. Till och med omutlige Fritz Persson släpper returer och ser fumlig ut.
Målet grämer honom fortfarande efter matchen men han bjuder ändå på en klassiker i sin kommentar till 2-1 målet.
- Det var en klump på axeln som släppte, säger 23-åringen som bara släppt in tio mål i år.
På nära håll syns det hur unga spelarna är. Fritz Persson behöver antagligen inte raka sig mer än en gång i veckan. Ett öppet och ärligt ansikte som röjer allt.
Lockiga mittfältaren Jonas Bjurström verkar ha paxat bohemrollen. Han har en tatuering av Dylan högt upp på vänsterarmen och en skäggig Cantona sitter fasttejpad ovanför hans krok i omklädningsrummet.
Spelarna har fått två plattor bira och en bricka med släta bullar att gå loss på.
Firandet fortsätter nere i hamnen på restaurang horizont. Det är ganska fancy för att vara Trelleborg med italiensk meny och storslagen utsikt över hamnen och havet.
Jimmie Augustsson kommer dit i en sliten Ford Escort och har träningsbrallor på sig. Han visste ju inte om det skulle bli något firande eller ej.
Det verkar bara vara Dennis Melander som har kostym av spelarna. Resten kör casual, stor stark och hårvax. Sportchefen Lasse Larsson sticker ut med en guldkedja som hade fått en zigensk bilhandlare att baxna.
Han dunkar en styrelsegubbe i ryggen och säger att nerverna satt "udanpo" innan 2-1 målet.
På väg ut möter jag en annan av hörnstenarna i TFF-idén. En äldre erfaren spelare i form av Samba Thylle. Skåning och fd allsvensk. En så kallad pappa till pågarna från Veberöd, Skurup och Östra Torp.
Och klubben kan behöva nya "pappor" till nästa säsong, enligt ordförande Per Anders Abrahamsson. Hasse Mattisson är en av de hetaste kandidaterna.
Jag kan tänka mig att en sån värvning är värd en fet trumvirvel på låret.

3 kommentarer:

Jesper sa...

Jag trodde att 30-årige östgöten Bjurström skulle vara just en pappafigur... Tiden är upp och ner, det är gamlingarna som är bohemer nuförtiden...

Anonym sa...

Det är lite dålig research i kommentatorsbåset.
Visserligen kom Bjurström från IFK Norrköping, via Västra Frölunda, nån gång i en avlägsen division. Men han är egentligen från Alingsås (där för övrigt f d förbundskaptenen Tommy Svenssons favoritpoet Karin Boye tog livet av sig) och således västgöte snarare än östgöte.

Jesper sa...

det förklarar ju dylantatueringen helt och hållet..