29 september 2006

Then felt I like some watcher of the skies when a new planet swims into his ken

Det begränsade intellektet kan som vanligt bara stumt böja sig inför SvD:s Jan Majlard och hans strålande geni. Hur rätt hade inte chefredaktör Lena K Samuelsson när hon häromåret påpekade att Majlard skapat ett "alldeles eget språk"?
Se bara denna mening ur dagens krönika: "Det vildsinta vevandet runt mittbacken van Buyten och den efterföljande stämplingen mot Schweinsteiger illustrerade båda överloppsgärningar." (min kursivering) En mer konventionell skribent hade kanske skrivit att det vildsinta vevandet "var" en överloppsgärning, eller att det illustrerade något fenomen, troligen en mental defekt hos Zlatan Ibrahimovic (vars förefintlighet resten av artikeln, enligt min ringa fattningsförmåga, syns vilja påvisa).
En parallell innovation finner vi längre fram, där vi läser: "Roberto Mancinis menande finger mot huvudet efter att engelske domaren Stephen Bennet (dömer Sverige-Spanien i EM-kvalet) halat upp det röda kortet beskrev inget lämplighetsintyg från sidlinjen." (Min kursiv igen) Vi beundrar här dels den subtilt insmugna parentesen, som på ett intrikat sätt stagar upp en meningsbyggnad som annars hade hotat att bli alldeles för banal och lättviktig. Men vi noterar också hur Mancinis finger inte "beskrev något lämplighetsintyg", där den försiktige (om hans ens vågat sig på denna djärva liknelse) kanske skulle ha skrivit att fingret inte "såg ut som" något lämplighetsintyg, alternativt att det inte "beskrev någon mot Zlatan vänligt stämd sinnesstämning hos Mancini".
Vi noterar slutligen hur prosan blir postmodern och lekfullt självkommenterande när Majlard (under sken av att kommentera Zlatan Ibrahimovics spelsätt) fortsätter: "Det är som om Zlatans snabba bollbehandling krånglar till förutsättningen istället för att förvalta det öppna läget. Det enkla blir svårt." Betraktaren blir ett med sitt ämne. Man flämtar av beundran.

5 kommentarer:

...grönvita sidan upp! sa...

Det är öppet mål varje gång, men fortsätt för all del ändå.

Jesper sa...

Ett grismål är också ett mål, som Johnny Ekström visste...

...grönvita sidan upp! sa...

...för att inte tala om Henrik Bertilsson.

pello sa...

Majlard är iofs konstig men jag tycker att han är rolig. Det är som att han först skriver en ganska vanlig text och sen när den är färdig går han igenom den igen för att krångla till språket, stöka till syftningarna och framförallt ösa på med långsökta alitterationer.

disa sa...

慈德宮,龍南漆藝博物館,竹山竹管厝,陳列教育館,中興新村,東埔溫泉,清安豆腐街,金龍窯,火炎山,橫龍山古道,中港慈裕宮,大湖農村,挑柴古道,龍騰斷橋,森林遊樂區,卓蘭果園,外埔漁港,龍鳳漁港,清德禪寺,欣隆休閒農場,馬術農場,童玩村
泰安溫泉區,南庄老街
溫泉遊樂區,綠葉方舟,明德水庫,仙山,鳳陽谷,三角湖,木雕街,通霄蘆沐村風,香格里拉樂園,馬拉邦山,薑麻園,海濱休閒園區,鳴鳳山古道,火車窿,勝興火車站,挑鹽古道,獅頭山,藺草文化館,永和山水庫,大克山,通霄秋茂園,大衛營,清泉農場,雪霸國家公園,蜜蜂休閒館,挑炭古道,三通嶺,建民農場,自然保留區,永和山農場,八通關古道,明新書院,石觀音吊橋,戰車公園,軍史公園,桂花森林松柏嶺,梅峰農場,棋盤石,巧手工作坊
桃米生態村,溪頭,杉林溪森林遊樂區,李勇廟,竹山保安宮,沐陶窯
玉山國家公園