26 september 2006

Om presskonferensen uti Solna, en solig tisdagseftermiddag i september månad

PLATS: "Umbro Center", en präktig konferenslokal i Råsunda stadions innamäte.

ÄNDAMÅL: Presentation av landslagstrupp för EM-kvalmatcherna mot Spanien och Island.

NOTERBAR INREDNINGSDETALJ: Den guldgula monstruositet som bars av svenska landslaget vid SvFF:s jubileumsmatch mot England våren 2004 och som kunde ses upphängd på väggen.

FÖRTÄRING: Bananer (grönaktiga). Kanelbullar. Kaffe (ur pappersmuggar). Läskedrycker (ur burk, i kartong).

VAD DE HADE PÅ SIG: Svarta kostymer med Svenska Fotbollförbundets emblem på bröstet och slipsar med ett mönster som fick det att snurra i betraktarens huvud (Lars Lagerbäck, Roland Andersson, SvFF-ordföranden Sune Hellströmer). Kavaj och jeans (U 21-landslagets Tommy Söderberg och Jörgen Lennartsson, som dessutom båda kan ståta med ungefär samma robusta kroppshydda). Blommig skjorta (P.Ekwall, TV4). Khakishorts och keps (R.Laul, Aftonbladet). Många, många jeans med livrem, gymnastikskor och t-shirts.

ANDEL KVINNOR: 6 av ungefär 50.

KONSTNÄRLIG LEDNING: Fysiologen och multimediakonstnären Paul Balsom, som i vanlig ordning försett de på storbild visade highlightsen från festmatcherna mot Lettland och Liechtenstein med kongenial musik (lättrallad pop med refrängen "Tomorrow, tomorrow")

STÖRSTA MÖJLIGA TYSTNAD: Vid Sune Hellströmers tillkännagivande att Skövde AIK kvalificerat sig till andra omgången av europacupen i futsal.

ANTAL GÅNGER NAMNET "ZLATAN IBRAHIMOVIC" NÄMNDES UNDER PRESSKONFERENSEN: 12.

ANTAL GÅNGER NAMNET "TOBIAS LINDEROTH" NÄMNDES UNDER PRESSKONFERENSEN: 0.

INLEDNINGSREPLIK AV LARS LAGERBÄCKS PRESENTATION AV LANDSLAGSTRUPPEN: "Det finns egentligen inget att tillägga."

SVIKEN FÖRHOPPNING BLAND JOURNALISTER: Att Chippen Wilhelmsson skulle vara petad ("Det här är ett bra tillfälle att bli av med en sån typ.")

ALLMÄNT INTRYCK: En landslagsledning lika mediatränad som vilka nya moderater som helst. Roland Andersson inledde offensivt med audiovisuell presentation av framgångsrik kvalstatistik hittills under Lagerbäck ("Det är bara att se hur det ser ut") och bemötte den självklara invändningen innan den yttrats ("men vi vet alla att historia inte räknas när man möter Spanien"). Lagerbäck inledde att med att självmant ta upp frågan om Zlatans nej till landslaget, men avslöjade en hederligt socialdemokratisk inställning till arbetsrätten - UEFA-paragrafen om spelares skyldighet att ställa upp i landslaget "var till för att skydda spelarna mot påtryckningar från klubbarna" och kommer inte att användas av landslagledningen för att tvinga Ibrahimovic till spel. "Sånt tror vi inte på". Även nämnandet av Olof Mellbergs namn omgärdades av lite positivt spinn: "Det känns positivt att det går bra för hans klubblag."

ANTAL GÅNGER ORDET "POSITIV" ANVÄNDES AV LARS LAGERBÄCK ÖVERHUVUDTAGET: 16.

ANTAL FÖRSÖK FRÅN JOURNALISTER ATT FÅ LAGERBÄCK ATT KOMMENTERA ZLATANSITUATIONEN VIDARE: 6-8.

VARIATIONER PÅ TEMAT: "Om Elmander och Allbäck går sönder i helgen, vad gör du då?" (Svar, efter tankepaus: "I så fall skulle vi nog kalla in två forwards till".) "Hur kontinuerligt ringde ni Henke när han hade time-out från landslaget?" (Naturlig vidarekoppling till följdfråga om Zlatan: "Vi har samma typ av kontinuerliga kontakt.") "Tycker du inte att ni har en schism med Zlatan?" ("Nej") "Skulle du kunna tänka dig att åka ner till Zlatan?" ("Ja, det skulle jag inte ha några problem med") Etc, etc.

SAMMANFATTANDE OMDÖME FRÅN LAGERBÄCK OM FÖRHÅLLANDET MED ZLATAN IBRAHIMOVIC HITTILLS: "Det har alltid varit sansat och positivt, så att det har funkat väldigt bra."

MEST OVÄNTADE AVSLÖJANDE FRÅN PODIET: Att f d GIF Sundsvallspelaren och perifere landslagsmannen Fredric Lundqvist ringt och frågat SvFF om biljetter till den utsålda matchen mot Spanien, men fått nej.

MEST OVÄNTADE SVAR AV LARS LAGERBÄCK: På den hypotetiska frågan om hur landslagsledningen skulle agera om Chippen Wilhelmsson skulle göra som han påståtts ha gjort i klubblaget, nämligen vägrat värma upp med laget: "Då skulle vi nog sagt åt honom att på den här nivån så får man ställa upp om man vill vara med."


FÖRBUNDSKAPTENENS VISDOMSORD TILL SAMME CHIPPEN WILHELMSSON: "Det finns bara en väg om man hamnar på sidan och det är att knyta näven och jobba hårt."

Inga kommentarer: