26 januari 2010

Mental istid

Eftersom idén var så uppenbart befängd kan jag inte minnas vem som först yttrade den – den enda vettiga reaktionen var ju att ignorera den. Sedan dök den upp igen. Och igen. För att till slut, någon gång under fjolåret, ha upprepats så många gånger, av så många olika personer, i så många olika sammanhang, att den plötsligt hade förvandlats till… ja vadå?

Nu senast menar allas vår Hasse Borg att Allsvenskan måste börja spelas höst/vår, då han i MFF:s färska jubileumsbok under rubriken »Malmö FF och framtiden« får frågan hur Malmö FF ska bli ett topplag igen: »Slutligen hoppas jag att vi får till stånd en ny säsongsindelning. Dagens situation, där utländska klubbar under vissa tider på året kan värva våra spelare, utan att vi har möjlighet att täcka förlusten med egna värvningar, är fullständigt ohållbart på sikt. Ska vi ut i Europa ska det vara på lika villkor.«

Ja, vad säger man? När så många har använt säsongsindelningen som förslag på lösning till allt mellan himmel och jord, kan väl Hasse Borg få använda den som ursäkt till att MFF inte längre når några europeiska cupfinaler?

Till och med den i vanliga fall så konservative Håkan Mild har sagt att idén är vettig – med tillägget »förutsatt att vi har arenor av tillräckligt god standard«. Och det är förstås just där skon klämmer.

Redan i dag är hälften av de allsvenska planerna leråkrar en eller två månader in på vårsäsongen. Redan i dag ställs matcher in vid varje säsongsstart. Redan i dag sitter varannan expert ända in i juni och muttrar över att Brommapojkarnas gräsmatta inte är värdig en europeisk högstaserie – för att i nästa sekund, med en annan hatt på huvudet, grötmyndigt säga att Sverige »borde byta till höst/vår«.

Var finns konsekvensanalysen?

Från slutet av maj, över sommaren och en bit in i september är något av det bästa man kan göra i Sverige att se på levande fotboll. Att en massa människor då, och på fullaste allvar, menar att man ska begränsa fotbollsspelandet under just den perioden är förstås häpnadsväckande. Om man nu inte fixar den där detaljen Håkan Mild var inne på – och alla elitlag får, eller själva bekostar, nya arenor att spela på.

För det är ju så: inte ens Elfsborgs, IFK:s eller Malmös nya arenor duger under den svenska vintern. Det behövs övertäckta arenor, med uppvärmning på läktarplats, förmodligen konstgräs. Det finns exempel på sådana lite här och var på norra halvklotet – japanerna visade upp en otroligt cool sak i Sapporo under VM, en helt innesluten arena där gräsplanen kunde åka in och ut ur bygget som ett kreditkort i en kortläsare. Om jag inte minns fel kostade den runt tre miljarder.

Men säg att de svenska klubbarna väljer något enklare lösningar. Säg att de får mängdrabatt! Säg att något snille löser biffen för… halva summan av vad Hammarbys nya arena beräknas gå på. Då ska ändå åtminstone tio miljarder tillföras svensk fotboll.

Den saken går förstås också att lösa. Enklast om Svenska Spel slutar lägga sina vinster till statskassan, och tvingas satsa allt på arenabyggen. Det behövs bara en liten kursändring, och en liten tempostegring – hos beslutsfattarna i ett land där det dröjde femtio år mellan bygget av Nya Ullevi och nästa allsvenska nybygge Borås Arena.

Och vad gör man sedan om… Degerfors går upp i Allsvenskan? Då får man bygga en vinterarena till. Eller lösa det ännu smidigare – och stänga ligan. Förresten är nog förutsättningen att man struntar i alla smålagen redan från början – för varför satsa så mycket pengar på Åtvidaberg eller Mjällby, där publikunderlaget ändå aldrig kan täcka kostnaderna för en vintersäkrad arena? Skiter man i hålor som Halmstad, Trelleborg och Kalmar också blir det en ännu bättre kalkyl. Varför inte nöja sig med storstadslagen och Helsingborg, förresten – de blir en perfekt, stängd åttalagsliga där alla kan möta varandra fyra gånger!

Då behövs det bara fyra arenor. De kan döpas till Oddset Arena, Stryktipset Stadion, Europatipsvallen och Gamla Tipsevi. Byggena kan påbörjas redan i år. Och snart kommer allt automatiskt att vara så perfekt, och alla svenska talanger så duktiga, och alla svenska klubbar så rika, att till och med Hasse Borg kommer att kunna sköta ett sportchefsjobb, och AIK vinna Champions League.

Eller så slutar alla att snacka skit, och fokuserar sin energi på mer verklighetsnära saker.

Till att börja med föreslår jag att alla som förespråkar ett byte till höst/vår tar sig till Kalmar den 13 mars för årets extratidiga allsvenska premiär. När de hoppar upp och ner på stället och värmer sig med åkarbrasor, kan de säga till alla de möter att de vill ha det precis så här, fast i ytterligare två-tre månader.

Förutsatt då att premiären inte blir uppskjuten på grund av vädret.

18 kommentarer:

bobby d sa...

Word!

Henrik sa...

+1

Mali sa...

Hur löste man detta innan 1958, då spelades väl serien höst-vår?
Konstgräs?

Erik D sa...

Din slutknorr är alldeles glimrande och sammanfattar ohyggligt väl hela problematiken.

Riktiga Henrik sa...

Du är lite inne på det.. antingen stängd serie, eller så får man fixa till arenorna längre ner i seriesystemet också. Blir lite märkligt med ner- och uppflyttningar om superettan ska spela vår/höst.. och då får man se till att fixa arenorna i division 1 också.. och så vidare.

Jesper sa...

Mali: i den sista höst-vår-serien var det speluppehåll mellan 10 nov 1957 och 13 april 1958 (då tre av sex matcher fick ställas). Även i nästa omgång, den 20 april, fick man ställa in två av sex matcher. Detta funkade enbart för att man inte hade dagens regler rörande VM-spel: VM i Sverige började den 8 juni och den sista allsvenska matchen före speluppehållet gick den 21 maj.

Anonym sa...

Strålande!

Höst/vår-snacket har av någon anledning gått från åsikt till fakta. Det har blivit en sanning och en bortförklaring på en gång. Det är mycket enklare att skylla på något än att inse att man inte räcker till...

Fast egentligen påminner snacket rätt mycket om resonemang på temat "bara vi flyttar till en större lägenhet kommer förhållandet bli bra" som följs av "bara vi gifter oss så kommer förhållandet bli bra" som följs av "bara vi skaffar barn så kommer förhållandet bli bra" som följs av "bara vi flyttar till hus så kommer förhållandet bli bra". Efter höst/vår så är det något annat som bara ska fixas innan AIK och blåvitt möts i CL-final varje år på nya studenternas cykelvelodrom i Uppsala...

Johan sa...

Du fick sagt allt jag själv gått och burit omkring på så länge den här debila debatten har pågått. Tack!

Fredo sa...

Ryssarna spelar vår/höst och de tar sig till CL. Så hur ska svenska lag närma sig Europa? Spela höst/vår? Nej det krävs mer pengar, svårare än så är det inte.

Och Danmark som spelar höst/vår har väl inte precis några enorma framgångar i Europaspelet

Anonym sa...

Vad man gjorde tidigare?
Spelade på grus.

Skriver under på varenda ord i artikeln (hittar i all hast inte bilden från när Hammarby - AIK spelar på gruset i allsvenskan uppe på Stadshagen).
Robert - Tigerrandigt.

Jesper sa...

Nejdå, gräs. Men, som sagt: minst fem månaders speluppehåll mitt i säsongen. Jag tror tyvärr inte SvFF kan fatta styrelsebeslut om drt svenska klimatet.

Hagström sa...

Dessutom är det väl så att vår omvända säsong gentemot Europa faktiskt gör att vi nån gång då och då får betalt för våra spelare? Skulle vi ha samma säsong som de andra skulle ju en ohygglig massa kontrakt vara utgångna när de större ligorna vill ha spelare.

Anonym sa...

Så här kan det se ut på Fredriksskans i mitten av mars:

http://3.bp.blogspot.com/_oO4vCiKqQ6U/S2AUKVgfWgI/AAAAAAAAAI4/RtzhKVbw28k/s1600-h/060315-1017d.jpg

Mattias sa...

Vacker bild från Fredriksskans! Fick mig att minnas en Royal League-vintermatch mellan Blåvitt och Bröndby för några år sedan. Längd-SM i sprint skulle avgöras på Nya Ullevi helgen därpå, så planfolket hade kört på med snömaskiner och byggt upp stora vallar bakom målen och längs ena långsidan. Hade kunnat skymma sikten om det suttit folk på någon av de tio nedre raderna – men nu var det så jävla kallt att vi 3.000 tappra som var där ändå stod packade som sillar och hoppade på stället uppe vid gångarna framför kioskerna mellan de övre och de nedre läktarsektionerna. Dit nådde i vart fall inte vinden... IFK vann med 3-0, förresten. Håkan drog in en volleykanon från 25 meter. Karriärens enda?

ÖSKare i exil sa...

Jag sällar mig till kören. Oerhört välskrivet.

Anonym sa...

Ekwall kommer sent in i närkampen
http://ekwall.fotbollskanalen.se/2010/02/04/darfor-maste-vi-kora-host-var-nu/

Jesper sa...

Jag kan inte riktigt se att han tillför argumentationen nånting. Han menar att vi redan spelar träningsmatcher i februari/mars. Jo, men ofta på små grusplaner, inte på samma anläggning vecka ut o vecka in va? Det här med att våra mästarlag redan har haft nio månader på sig att bli sönderköpta när de ska ut i europaspel är naturligtvis ett problem (som man, fram till 1960, löste med att den som ledde i halvtid fick representera Sverige: det var så IFK Malmö blev kvartsfinalister i Europacupen 60-61), men grundproblemet kvarstår ju, klimat kontra infrastruktur. Det trollar man inte bort.

Anonym sa...

Nej, han tillför ingenting i diskussionen. Men ska ha gult kort för att kommer in så sent.